Reclamă

12 semne alarmante că nu îți setezi limite sănătoase în relația ta

12 semne alarmante că nu îți setezi limite sănătoase în relația ta, conform unor psihologi de peste hotare. Ei, dar și alți specialiști recomandă tuturor persoanelor care sunt dezamăgite constant de bărbatul de lângă ele să nu rămână în relații toxice.

Alina Drăgușin
Alina Drăgușin
Publicat: 7 septembrie 2023, 8:08

Ai nevoie de doar 3 minute ca să descoperi dacă te numeri sau nu printre cele care se luptă cu morile de vânt în așa-zisa poveste de iubire. Și, spun experți în relații, ulterior, îți acorzi cât timp dorești ca să iei o decizie benefică pentru tine și viitorul tău.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

12 semne alarmante că nu îți setezi limite sănătoase în relația ta

O relație amoroasă care nu are limite este ca o navă aflată în derivă și fără căpitan într-o mare furtunoasă. Este adevărat că poți supraviețui, însă, episoadele în care te vei simți iubită, apreciată, respectată și fericită vor fi rare.

În continuare, vei putea afla care sunt cele 12 semne alarmante că nu îți setezi limite sănătoase în relația ta:

Control excesiv

O relație sănătoasă între doi oameni, indiferent că sunt prieteni, iubiți, logodnici sau soți, este construită pe încredere și autonomie. Controlul excesiv asupra acțiunilor, deciziilor sau interacțiunilor tale duce la izolare și resentimente.

Reclamă

Astfel, în cazul în care partenerul tău insistă să știe unde te afli în orice moment și îți cere dovezi în acest sens reprezintă un semn clar că nu i-ai impus limite sănătoase. Evident, nu este în regulă să îți verifice frecvent telefonul, mesajele sau rețelele sociale pentru a te urmări. Un alt steag roșu privind absența limitelor sănătoase este reprezentat de faptul că bărbatul pe care îl iubești te descurajează să petreci timp cu prietenii sau familia, insistând că prezența lui ar trebui să fie singura ta sursă de sprijin și interacțiune.

Lipsa spațiului personal

Fiecare persoană de pe mapamond are nevoie de spațiu personal. Conform psihologilor, acest lucru este esențial pentru menținerea individualității și a bunăstării emoționale. Fără el, s-ar putea să te simți sufocată sau incapabilă să îți urmăriți interesele și hobby-urile în afara relației, au scris cei de la Hack Spirit.

Reclamă

Control financiar

În multe cupluri în care doar unul dintre parteneri câștigă bani, iar celălalt este acasă cu copiii. Din acest motiv avem de-a face cu un dezechilibru evident de putere. Totuși, într-o relație sănătoasă cu limite normale, aceasta nu este deloc o problemă.

Pe de altă parte, mai există relații în care un partener are control excesiv asupra tuturor finanțelor. Și, astfel, îl face pe celălalt să fie dependent financiar sau cu puțin sau deloc acces la bani, ceea ce le limitează autonomia.

Află care este vârsta ideală pentru căsătorie, potrivit experților.

Pierderea independenței

Prin renunțarea la a-ți urmări interesele, hobby-urile și obiectivele personale, pentru că ai acordat prioritate cerințelor relației, tu ți-ai pierdut independența.

De exemplu, dacă întotdeauna ai visat să urmezi o anumită carieră, dar partenerul tău insistă să alegi o altă cale, se întâmplă pentru că se aliniază mai bine cu obiectivele lui. Experții în relații de cuplu te sfătuiesc să nu îți sacrifici viitorul.

Faci sacrificii constante

A prioritiza în mod continuu nevoile partenerului față de ale tale duce la resentimente și la o lipsă de împlinire. Relația ta nu are limite sănătoase dacă nu există un echilibru între a oferi și a primi. Și asta ca să se asigure satisfacția ambilor parteneri.

La un asemenea dezechilibru se ajunge pentru că ți-ai dorit să îi fii pe plac, ai avut teama de conflict sau o stimă de sine scăzută. Desigur, mai există și alte motive, conform sursei citate mai sus.

Ai dificultate în a spune: „Nu”

Dacă îți este greu să spui: „Nu”, atunci riști să îți neglijezi propriile nevoi. Iar acest lucru reprezintă unul dintre cele 12 semne alarmante că nu îți setezi limite sănătoase în relația ta. Iar dacă nu ai făcut asta niciodată și vei începe să practici acest obicei, cu siguranță, partenerul tău va fi șocat.

Însă, este esențial să îți exprimi limitele și să comunici atunci când ceva nu este confortabil pentru tine. Mai ales în cazul în care deja te simți epuizată, au mai spus specialiștii.

Simți o senzație de epuizare

Dacă petrecerea timpului cu partenerul tău te lasă epuizată din punct de vedere emoțional, asta arată doar că relația ia mai mult de la tine decât dă. Relațiile sănătoase ar trebui să ofere sprijin și reînnoire, refacere, nu epuizare. Când ai de-a face cu asta, este posibil ușor să devii frustrată și chiar să te simți neajutorată.

Celebrul șaman Rudá Iandê a afirmat într-unul dintre clipurile sale că mulți dintre noi urmărim iubirea într-un mod toxic. Iar asta se întâmplă pentru că nu suntem învățați cum să ne iubim mai întâi pe noi înșine, au scris cei de la Ideapod.

Îți ignori valorile

Potrivit declarațiilor făcute de Rudá Iandê, compromiterea valorilor tale pentru a-ți mulțumi partenerul duce la pierderea identității de sine.

De exemplu, îți păstrezi convingerile politice ascunse sau le schimbi pentru a evita dezacordurile, chiar dacă sunt fundamentale pentru identitatea ta. Sau și mai rău, ești de acord să crești copii într-un mod care contrazice valorile tale familiale profund păstrate din cauza presiunii venită de la partenerul tău.

Izolarea de ceilalți

Acest semn alarmant că nu îți setezi limite sănătoase în relația ta a mai fost menționat pe scurt, însă, merită subliniat din nou. Și asta pentru că se întâmplă în extrem de multe cupluri, au precizat psihologii.

Familia și prietenii sunt „coloana vertebrală” pentru aproape fiecare persoană. În momentul în care partenerul tău te izolează de cei dragi, îți pierzi rețeaua de sprijin și riști o potențială manipulare emoțională. Dacă îl auzi vorbind urât despre cei dragi, este un uriaș steag roșu. Chiar dacă familia ta este, să spunem, neobișnuită, partenerul tău nu ar trebui să o disprețuiască. În plus, dacă au gânduri urâte despre apropiații tăi, ar trebui să le păstreze pentru ei.

Efort inegal

Relațiile amoroase sunt, de fapt, parteneriate reciproce. Dacă investești în mod constant mai mult timp, efort și energie decât partenerul tău, vei ajunge să ai sentimente de dezechilibru și resentimente.

Vezi cum recunoști un partener dedicat. Totodată, află și care sunt sfaturile specialiștilor de peste hotare.

Te critică în mod constant

Un partener care acordă sprijin moral și/sau emoţional ar trebui să te ridice și să te încurajeze, nu să te critice constant. Critica te face să te simți groaznic și îți erodează stima de sine. În plus, creează un mediu de negativitate.

Nu ai timp pentru tine să fii singură

Cu toții avem nevoie de timp pentru a ne reîncărca și a reflecta. Uneori, trebuie doar să mergem singure pentru a ne odihni mental de ceilalți. Asta nu înseamnă că nu îi iubim, au explicat specialiștii. Dimpotrivă. Dar introvertiții au nevoie mai ales de mai mult timp singuri decât alții din cauza naturii lor.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×