Reclamă

Șamponul uscat ar putea fi dăunător pentru păr și scalp. La ce concluzii au ajuns specialiștii în beauty

Şamponul uscat împrospătează rapid părul îngrăşat, dar folosirea lui prea des poate avea unele efecte adverse. Cele mai recente studii ale specialiștilor susțin că șamponul uscat ar putea fi dăunător pentru păr și scalp. La ce concluzii au ajuns aceștia. 

CaTine.ro
CaTine.ro
Publicat: 2 noiembrie 2023, 7:07

Când părul tău are nevoie de o reîmprospătare rapidă, dar nu ai timp pentru un duș, șamponul uscat este o soluție ușoară. Cu doar câteva pulverizări, părul tău va arăta din nou curat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Șamponul uscat ar putea fi dăunător pentru păr și scalp

Chiar dacă produsul funcţionează, au apărut unele preocupări privind siguranţa lui asupra părului. Contribuie sau nu la căderea și deteriorarea părului? Deși șamponul uscat face părul să arate mai bine temporar, poate bloca foliculii de păr și poate afecta negativ scalpul în timp.

Șamponul uscat absoarbe murdăria și sebumul de pe scalp care se acumulează între spălări. Sebumul este produs de foliculii de păr și înmoaie scalpul.

Deși este esențială pentru un păr sănătos, substanța uleioasă face părul să arate și gras. Acesta este momentul în care intervine șamponul uscat, potrivit Martha Stewart.

„Ingredientele active folosite în șamponul uscat absorb transpirația părului nostru, făcându-l să arate curat și proaspăt”, spune Paul Rus.

Reclamă

Șamponul uscat este alcătuit din pudre de cretă și alcooli care absorb umezeala din păr. Produsul conține, de asemenea, aerosoli care permit o aplicare ușoară prin pulverizare și parfumuri artificiale pentru a masca mirosul.

Cum îți afectează șamponul uscat părul și scalpul

În ciuda beneficiilor imediate ale șamponului uscat, acesta poate provoca daune nedorite, pe măsură ce se acumulează pe scalp. Ingredientele dure din anumite șampoane uscate pot elimina și uleiurile sănătoase de care scalpul are nevoie pentru a se dezvolta.

Reclamă

Căderea părului

Pe măsură ce șamponul uscat se acumulează pe scalp, acesta poate împiedica nutrienții să poată ajunge la foliculul de păr.

Firul de păr se subțiază după menopauză, au adpugat specialiștii. Un alt aspect extrem de important în ceea ce privește sănătatea acestuia.

Reavey spune că utilizarea excesivă a produsului poate duce la inflamarea scalpului și blocarea foliculilor. „De-a lungul timpului, acest lucru poate slăbi foliculul, provocând căderea crescută și subțierea părului”, spune ea.

Mătreaţă

Cea mai frecventă problemă cu care se confruntă oamenii când folosesc șampon uscat este mătreața. „Mătreața este de obicei cauzată de un dezechilibru de sebum care face ca celulele pielii să se acumuleze, apoi să se scurgă în mod generos”, spune Reavey.

„Pentru a ajuta la prevenirea mătreții, este incredibil de important să-ți păstrezi scalpul curat, ceea ce este greu de făcut dacă te bazezi continuu pe șampon uscat pentru a prelungi durata de viață a părului.”

Cât de des poate fi utilizat șamponul uscat

Pentru a evita utilizarea excesivă a șamponului uscat, Reavey recomandă să nu foloseşti produsul de mai mult de două ori între spălări. „În mod ideal, nu ar trebui să folosiți niciodată șampon uscat pentru a înlocui spălarea părului, doar ca un mijloc de a vă împrospăta aspectul după cum este necesar”, spune ea.

Dacă ai nevoie de o soluție rapidă pentru părul gras, Rus recomandă să alegi un produs care are o formulă sigură. El spune să eviți șase ingrediente specifice: sulfați, parabeni, polietilen glicoli, parfumuri sintetice, talc și alcool.

Alternative la șampon uscat

Cea mai bună alternativă la șamponul uscat este doar spălarea părului. „Scalpul tău și foliculii săi sunt piatra de bază a creșterii sănătoase a părului, iar un scalp curat oferă un mediu optim pentru ca părul să înflorească”, spun specialiștii pentru Healthline.

Ea adaugă că șamponul uscat nu va îndepărta uleiul și murdăria din părul tău. Îl va masca doar și îţi va menține scalpul murdar.

Dacă te îngrijorează că spălarea zilnică a părului îl poate deteriora, Reavey spune să nu îţi faci griji. „Este un mit că nu ar trebui să-ți speli părul prea des”, spune ea. „Pielea moartă, poluarea și transpirația pot contribui la slăbirea firului de păr și la creșterea nesănătoasă a părului”.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Două tăvi cu cozonaci proaspăt scoși din cuptor
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și o pereche de mănuși în timp ce ține un deget la gură pentru a ascunde un secret
Horoscop
Zodii care nu pot păstra un secret. Nativii în care nu e recomandat să-ți pui încrederea
Există unele zodii care nu pot păstra un secret. Acești nativi nu pot fi de încredere și este recomandat să eviți discuțiile importante în preajma lor. Dacă ai anumite probleme care îți dorești să...
PARTENERI
×