Reclamă

Sara Khadem a fost exilată din țara sa. Cea mai bună jucătoare de șah din Iran a refuzat să poarte hijab pe cap

Sara Khadem a fost exilată din țara sa. Cea mai bună jucătoare de șah din Iran a refuzat să poarte hijabul pe cap. Tânăra de 25 de ani a luat această decizie în timpul turneului internațional de șah la care participa.

Publicat: 14 februarie 2023, 11:47

Sara și-a dorit să se alăture mișcării de protest din Iran privind purtarea eșarfelor pe cap. Acesta nu s-a gândit că gestul său va avea urmări atât de grave. Jucătoarea de șah spune că s-ar fi așteptat la un simplu avertisment, în schimb acesteia i s-a interzis să mai intre în Iran.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sara Khadem a fost exilată din țara sa

Sara Khadem nu se poate întoarce în Iran în urma decizie sale de a nu purta hijabul pe cap. Tânăra de 25 de ani a oferit un interviu în care a povestit mai multe despre experiența sa. În prezent se află exilată în sudul Spaniei.

Vezi mai multe imagini în Galeria Foto!

Sara Khadem premiată în urma turneului de șah din Rusia
Sara și-a dorit să se alăture mișcării de protest din Iran / Profimedia Images

Sara spune că există mandate de arestare pe numele său în Iran. Aceasta este nevoită să rămână în Spania alături de soțul său și fiul lor în vârstă de un anișor. Aceasta le-a cerut reporterilor de la BBC să nu dezvăluie locația sa exactă.

Reclamă

Tânăra jucătoare de șah se teme pentru siguranța sa și a familiei sale. Deși Sara și-a dorit să ajute și să fie solidară cu femeile din Iran, gestul său a ajuns să o coste pierderea locuinței. Femeile din Iran sunt nevoite să parte în public eșarfe care să le acopere capul.

Această cerință se aplică chiar și atunci când acestea călătoresc în afara țării. Însă multe tinere aleg să nu poarte eșarfa ca semn de protest în urma incidentului în care Majsa Amini, de 22 de ani, a murit în luna Septembrie 2022. Sara spune că decizia sa a fost una bine cântărită în prealabil.

Momentul declanșator a avut loc în timpul turneului din Kazahstan, din decembrie anul trecut. Acolo a apărut prima dată fără să poarte hijabul.

Reclamă

Sara spune că celelalte concurente l-au purtat doar în fața camerei, un gest pe care nu l-a putut înțelege. Având în vedere sacrificiile pe care le fac femeile și tinerele de pe străzile din Iran, aceasta și-a dorit să fie solidară cu tinerele din Iran.

Ce spune Sara despre situația sa actuală

Sara și-a dorit să se alăture demonstrațiilor din Iran. Aceasta s-a temut pentru viața fiului său, Sam, motiv pentru care a ales să protesteze într-un fel unic. Sara Khadem joacă șah în competiții încă de la vârsta de opt ani.

Aceasta nu este prima dată când ea încalcă codurile stricte de comportament ale Republicii Islamice. În 2020, un avion ucrainean care a decolat de pe aeroportul din Teheran a fost doborât, după cum s-a dovedit, de către Corpul Gărzii Revoluționare Iraniene, ucigând 176 de persoane, relatează BBC.

Atunci, Sara a spus pe rețelele de socializare că plănuia să părăsească echipa națională în urma incidentului.

Sara spune că nu regretă niciuna dintre deciziile luate. Deși se teme pentru viața sa și a familiei sale, aceasta și-a asumat până la capăt hotărârea. În ciuda faptului că îi este dor de familia sa din Iran, Sara încearcă să-și refacă viața în afara poporului său.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×