Fetele culeg în fiecare an flori de sânziene și împletesc din acestea coronițe frumoase pe care le pun sub pern. Se spune că în noaptea aceea ele își vor visa ursitul. În ciuda acestor tradiții, există și câteva superstiții pe care nu ar trebui să le ignori. Sânzienele se pot transforma oricând și îți pot aduce probleme în viață.
Superstiții de Sânziene
În popor, Sânzienele sunt cunoscute și sub denumirea de Drănănica. În această zi există multe tradiții, dar și mai multe superstiții. Dacă Sânzienele nu sunt celebrate și onorate așa cum se cuvine, acestea vor încerca să-i pedepsească pe cei din jur.
Se spune că atunci când sunt furioase, Sânzienele aduc boala și neputința peste oameni. Sânzienele pot provoca furtuni distrugătoare care pot pune la pământ recoltele gospodarilor. La origine această sărbătoare era una păgână, având de cele mai multe ori elemente din mitologia daco-romană.
În noaptea de 23 spre 24 cerurile se deschid iar Sânzienele ies la dans. Însă există și lucruri pe care nu ar trebui să le faci în această seară. Se spune că cine nu crede în puterea lor, atunci va fi lovit de neputință și va suferi de blestemul lor.
O tradiție veche vorbește despre alte lucruri pe care nu ai voie să le faci în ziua de Sânziene. Se spune că în această zi nu ar trebui să faci curățenie, altfel vei avea ghinion tot anul.
Se mai spune că oamenii ar trebui să folosească roua care se găsește pe plante dimineața pentru a avea parte de sănătate tot anul.
Roua are puteri tămăduitoare și ajută în vindecarea bolilor, conform tradiției. Însă dacă roua nu este folosită, Sânzienele se vor înfuria și vor blestema oamenii care nu se bucură de darul lor.
Obiceiurile de Sânziene sunt extrem de frumoase și au în farmec aparte. Te invităm să afli mai multe despre acestea și să sărbătorești și tu ziua Sânzienelor.
Tradiții și obiceiuri de Sânziene
Tot legat de superstiții, oamenii ar trebui să aprindă focuri pe ce mai înalt deal și să joace în jurul acestuia pentru a alunga spiritele rele. O ultimă superstiție vorbește despre cântecul cucului. Dacă auzi cucul înainte de Sânziene, atunci vara va fi la început călduroasă, iar spre sfârșit secetoasă.
Însă, dacă îl auzi după Sânziene, atunci va fi foamete peste pământ. Cele mai multe superstiții au legătură cu recoltele gospodarilor, dar și cu bunăstarea oamenilor pe parcursul anului.
Deși există multe superstiții de Sânziene, există și multe tradiții frumoase. Sânzienele vin să danseze dansul ielelor și să aducă bucurie pentru gospodari. Totuși, ielele nu trebuie văzute în noaptea de Sânziene, altfel acesta vor pune blesteme în jurul lor.
Cele mai multe tradiții spun că fetele ar trebui să împletească multe coronițe din flori de Sânziene Aceste plante capăt puteri tămăduitoare, iar dacă le pui sub pernă în acea noapte,atunci îți poți visa alesul. Sânzienele sunt celebrate în întreaga țară, iar tradițiile diferă de la o regiune la alta.
Sânzienele sunt sărbătorit și la nivel internațional, în anumite țări, precum Suedia, se organizează o mulțime de festivaluri cu această ocazie.