Home // Familia Regală // Ținutele de încoronare ale Regelui Charles și Reginei Camilla: totul despre vestimentația și bijuteriile pe care le vor purta
Ținutele de încoronare ale Regelui Charles și Reginei Camilla: totul despre vestimentația și bijuteriile pe care le vor purta
Ținutele de încoronare ale Regelui Charles și Reginei Camilla sunt un subiect pe care mulți îl au pe buze. Majoritatea se așteaptă să poarte atât ținute vechi de secole, cât și piese noi pentru încoronarea lor care va avea loc pe data de 6 mai 2023.
Regele Charles va fi încoronat cu Coroana Sfântului Eduard / Getty Images
Încoronarea istorică a Regelui Carol și a Reginei Camilla se apropie rapid. Deși ceremonia este cufundată în aproape 1.000 de ani de tradiție, Palatul a dezvăluit că noul monarh intenționează să aducă unele actualizări ritualurilor vechi de secole pentru încoronarea sa de pe 6 mai 2023. Când vine vorba de ținutele lor, se pare că și aici vor îmbina elemente moderne și tradiționale.
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Ținutele de încoronare ale Regelui Charles și Reginei Camilla
Multe dintre coroanele, bijuteriile și robele purtate în timpul încoronării datează de sute de ani. La fel ca monarhii dinaintea lui, Regele Charles va fi încoronat cu Coroana Sfântului Eduard.
Aceasta e rezervată special pentru ceremonia de încoronare. De asemenea, i se vor prezenta câteva piese din Bijuteriile Coroanei, toate având semnificații sacre diferite.
„Încoronarea va reflecta rolul monarhului de astăzi și va privi spre viitor. Va avea în același timp rădăcini în tradiții de lungă durată și spectacol”, a spus Palatul Buckingham într-un comunicat.
Regele plănuiește să reducă lungimea ceremoniei și lista de invitați. El vrea să elimine și unele elemente ale codului vestimentar opulent purtat la încoronările anterioare. Iată tot ce trebuie să știi despre ținuta de încoronare a Regelui Charles și a Reginei Camilla.
Coroanele purtate de Regele Charles pe data de 6 mai 2023
Din ținutele de încoronare ale Regelui Charles și Reginei Camilla nu aveau cum să lipsească coroanele. Regele Charles va purta două coroane separate în ziua încoronării sale.
Prima este Coroana Sfântului Eduard, care este cea folosită de obicei în momentul încoronării. Regina Elisabeta a purtat-o la încoronarea sa în 1953.
Reclamă
Coroana Sfântului Eduard
Este considerată piesa centrală a bijuteriilor Coroanei și are secole de istorie în spate. A fost făcută în 1661 pentru regele Carol al II-lea, ca înlocuitor pentru o coroană medievală care a fost topită în 1649. Istoria sa datează însă chiar mai devreme, potrivit palatului. Se crede că coroana originală datează încă din secolul al XI-lea lui Edward Mărturisitorul, ultimul rege englez anglo-saxon.
Carol al II-lea l-a însărcinat pe aurarul regal, Robert Vyner, să creeze coroana de înlocuire în 1661. Nu este o replică exactă a originalului, dar are caracteristici de design similare.
În decembrie 2022, Coroana Sfântului Eduard a fost scoasă din expoziția de bijuterii Coroanei de la Turnul Londrei pentru a o pregăti pentru ceremonia istorică. Palatul a declarat că aceasta va suferi „lucrări de modificare” înainte de încoronarea din mai 2023.
Coroana Statului Imperial
Potrivit Palatului Buckingham, regele Charles va purta și Coroana Statului Imperial. Actuala coroană a statului imperial a fost făcută în 1937 pentru încoronarea regelui George al VI-lea, tatăl Reginei Elisabeta. A fost văzută cel mai recent deasupra sicriului regretatei Regine în timpul funeraliilor ei de stat din septembrie 2022.
În comparație cu Coroana Sf. Eduard, Coroana Statului Imperial este mai ușoară și, de asemenea, folosită mai des, de exemplu la Deschiderea Parlamentului de stat.
Ținutele de încoronare ale Regelui Charles
Deși încoronările au avut loc la Westminster Abbey din 1066, palatul a spus că ceremonia de încoronare a Regelui Charles va „privi spre viitor”, menținând în același timp „tradițiile de lungă durată și spectacolul”. Acest echilibru de elemente istorice și moderne este de așteptat să fie deosebit de evident în garderoba lui.
Regele va purta mai multe haine istorice pe tot parcursul ceremoniei religioase. Ordinea și importanța robelor de încoronare sunt detaliate în Liber Regalis, sau Cartea Regală. E un manuscris din secolul al XIV-lea care servește drept ghid oficial pentru ceremoniile de încoronare, potrivit Westminster Abbey.
Roba de Stat
Regele Charles este așteptat să intre în Westminster Abbey purtând Roba de Stat, care este confecționată din catifea de culoare roșie. Aceasta este, de asemenea, cunoscută sub numele de Roba Parlamentului, deoarece este purtată de monarhul domnitor pentru Deschiderea de stat a Parlamentului.
Colobium Sindonis
Înainte de ungere, care este considerată cea mai privată parte a ceremoniei, Regele Charles se va schimba în Colobium Sindonis, o simplă tunică albă care simbolizează „puritatea înaintea lui Dumnezeu”.
Supertunica
Deși Colobium Sindonis va fi cel mai probabil una nouă pentru Rege, Supertunica a fost făcută pentru încoronarea lui George al V-lea în 1911. De atunci, a fost purtată atât de George al VI-lea în 1937, cât și de Elisabeta a II-a în 1953.
Roba Regală
Pe deasupra Supertunicii vor fi Robe Royal și Stole Royal. Robe Royal, sau Manta Imperială, este o mantie de aur care a fost făcută inițial în 1821 pentru încoronarea lui George al IV-lea, potrivit Royal Collection Trust. Designul său se bazează pe o haină de preot și prezintă frunziș, coroane, flori de lis și vulturi, cu trandafiri colorați, ciulini și trifoi. Închizătoarea aurie are forma unui vultur. Este cel mai vechi halat din colecția de încoronare și cel mai probabil va fi purtat așa cum este de către Rege.
Stole Royal
Stole Royal este o bandă îngustă de mătase aurie realizată pentru încoronarea Reginei Elisabeta în 1953. Era brodată cu embleme naționale, religioase și Commonwealth, atât în fire de aur, cât și colorate. Regele Charles ar putea să o refolosească pe cea a mamei sale sau să ceară una nouă.
Roba Imperială
Robe Royal și Stole Royal sunt mai apoi înlocuite cu Robe Imperial în timpul procesiunii de închidere. Cunoscută și sub denumirea de Robe of Estate, Roba Imperială este făcută din catifea violet. Broderia de pe Roba Imperială a Elisabetei a II-a a prezentat 18 tipuri diferite de fire de aur și a fost realizată de 12 broderii în 3.500 de ore.
Bijuteriile primite de Regele Charles la încoronare
În timpul încoronării sale, Regelui Carol i se vor oferi mai multe bijuterii regale, toate facând parte din Bijuteriile Coroanei. Potrivit Palatului Buckingham, acestea includ pinteni, brățări, sceptre, un inel, un glob și o sabie.
Pintenii de încoronare
După ce Regele Charles este îmbrăcat în diferitele haine în ceremonia de încoronare, i se vor prezenta pintenii de încoronare, care prezintă un trandafir Tudor și bretele de catifea, potrivit Royal Collection Trust. Pintenii sunt primele simboluri ale suveranității prezentate regelui în timpul încoronării și reprezintă calitatea de cavaler. Deși pintenii au făcut parte din încoronări din 1189, pintenii actuali au fost fabricați în 1661 pentru Carol al II-lea și au fost modificați cu curele noi în 1820 pentru George al IV-lea. Ei au fost inițial prinși de picioarele suveranului, dar din anii 1600 au fost pur și simplu așezate la gleznele monarhului.
Sabia ofrandei
Regelui i se va oferi apoi sabia ofrandei cu bijuterii, care datează din 1820 și este plină de embleme simbolice. Ambele părți ale lamei prezintă trandafiri, ciulini și trifoi, care sunt emblemele naționale ale Angliei, Scoției și Irlandei de Nord. Sabia este, de asemenea, împodobită cu diamante, smaralde și rubine.
Designul sabiei a fost sugerat de George al IV-lea și a fost făcut pentru încoronarea sa în 1821. Nu a fost folosită la o ceremonie de încoronare din nou până în 1902 la încoronarea lui Edward al VII-lea. De atunci a fost folosită la fiecare încoronare. În timpul ceremoniei, arhiepiscopul va binecuvânta sabia și o va prezenta Regelui pentru „ocrotirea binelui și pedepsirea răului”.
Armile de aur
Regelui Charles i se va da, de asemenea, armile de aur, brățări care reprezintă sinceritatea și înțelepciunea și Orbul Suveranului reprezentând suveranitatea creștină. Armilurile au fost făcute pentru Elisabeta a II-a în 1953 pentru a înlocui originalele care au fost folosite din 1661. Brățările de aur au o închidere de trandafiri Tudor și căptușeală de catifea roșie.
Orbul suveranului
Orbul Suveranului este o sferă goală de aur, cu o cruce deasupra, reprezentând puterea monarhului. Este împodobită cu smaralde, safire, rubine, diamante, perle, ametist și o piatră din sticlă.
Inelul Suveranului
Arhiepiscopul va plasa Inelul Suveranului pe al patrulea deget al mâinii drepte a lui Charles ca simbol al „demnității regale”. A fost realizată în 1831 pentru William al IV-lea și are un safir octogonal împodobit atât cu rubine, cât și cu diamante.
Sceptrul Suveranului cu Cruce și Sceptrul Suveranului cu Porumbel
În cele din urmă, Regelui Charles i se vor prezenta două sceptre: Sceptrul Suveranului cu Cruce și Sceptrul Suveranului cu Porumbel. Ambele au fost făcute în 1661 pentru încoronarea lui Carol al II-lea, deși Sceptrul cu cruce a suferit mai multe modificări de-a lungul anilor.
Sceptrul cu Porumbel este cunoscut și sub numele de Toiagul Echității și Milei și reprezintă rolul spiritual al monarhului, cu porumbelul simbolizând Duhul Sfânt. Sceptrul cu cruce reprezintă puterea seculară a monarhului și „este asociat cu buna guvernare”, conform Royal Collection Trust. Acesta prezintă faimosul diamant Cullinan I, cunoscut și sub numele de Steaua Africii. La 530,2 carate, este cea mai mare piatră tăiată din diamantele Cullinan. Sceptrul este, de asemenea, decorat cu rubine, smaralde și safire.
Coroana purtată de Regina Camilla pe 6 mai 2023
În februarie, Palatul a dezvăluit că Regina Camilla va purta coroana Reginei Maria atunci când va fi încoronată alături de Regele Charles în mai. Coroana, care are 2.200 de diamante, a fost purtată de Regina Maria la încoronarea soțului ei, George V, în 1911.
Aceasta va fi prima dată în istoria recentă când o coroană existentă va fi folosită la încoronarea unei Regine Consort, în „interesul durabilității și eficienței”, potrivit Palatului. Coroana a fost scoasă de pe Turnul Londrei în februarie pentru a fi supusă unor lucrări de modificare înainte de încoronarea din mai.
Mai exact, într-un omagiu special adus Reginei Elisabeta, coroana va fi modificată pentru a include diamantele Cullinan III, IV și V – care făceau parte din colecția personală de bijuterii a regretatului monarh. Ea le purta adesea ca broșe. În plus, Palatul a declarat că patru dintre cele opt arcuri detașabile ale coroanei vor fi îndepărtate „pentru a crea o „impresie diferită” față de când a fost purtată în 1911.
Coroana nu include controversatul diamant Koh-i-Nûr, care a făcut parte din designul original din 1911. Diamantul mare este „un simbol al cuceririi”, deoarece a fost luat de Compania Britanică a Indiilor de Est în 1849 de la Regele Indiei, Maharaja Duleep Singh și dat Reginei Victoria. În 1937, diamantul a fost scos și plasat în coroana Reginei Mame, potrivit Royal Collection Trust.
În octombrie 2022, un purtător de cuvânt al guvernului indian a declarat pentru The Telegraph că „folosirea bijuteriei coroanei Koh-i-Nûr readuce amintiri dureroase din trecutul colonial”. Diamantul este expus la Turnul Londrei în coroana Reginei Mame.
Rochia de încoronare a Reginei Camilla
Potrivit The Telegraph, Regina Camilla l-a ales pe designerul Bruce Oldfield pentru a-și crea rochia de încoronare. Regina Camilla a purtat modelele lui Oldfield de mai multe ori. El a fost, de asemenea, unul dintre designerii preferați ai Prințesei Diana și a fost în spatele mai multor rochii iconice în anii 1980.
Detaliile despre rochia de încoronare a Reginei Camilla vor rămâne, cel mai probabil, secrete până la ceremonia de încoronare. Nici Oldfield, nici Palatul Buckingham nu au comentat oficial rochia sau designer-ul acesteia.
Bijuteriile de încoronare ale Reginei Camilla
La fel ca soțului ei, Reginei Camilla i se va oferi mai multe obiecte simbolice din Bijuteriile Coroanei în timpul ceremoniei de încoronare. Printre ele se află un inel, două sceptre și un orb.
Camilla i se va prezenta Inelul Reginei Consort, care va fi pus pe al patrulea deget de pe mâna dreaptă în timpul ceremoniei de încoronare. Inelul datează din 1831 când a fost creat pentru Regina Adelaide și prezintă un rubin tăiat octogonal, înconjurat de 14 diamante. A fost purtat de fiecare Regină consoartă de la încoronarea lui Edward al VII-lea în 1902.
Queen Consort va primi, de asemenea, un glob cu un design similar cu cel al soțului ei. Acesta are o cruce deasupra unei sfere, cu pietre prețioase și perle care o împart în trei zone. Simbolizează puterea imperială. Datează din 1689, când a fost creat pentru Regina Maria a II-a în încoronarea ei comună cu soțul ei William III.
În timpul încoronării sale, Reginei Consort i se vor prezenta și două sceptre. Sceptrul Reginei Consort cu Cruce și Toiagul Reginei Consortului cu Porumbel. Ambele datează de la încoronarea Mariei de Modena în 1685. Au fost folosite în fiecare încoronare a reginei consort de atunci. Ele poartă un simbolism similar cu cel al Regelui, porumbelul reprezentând Duhul Sfânt.
Pe lângă bijuteriile ceremoniale, Camilla va purta cel mai probabil bijuterii suplimentare, cum ar fi un colier și cercei. Se pare că ea va purta cerceii de încoronare care au fost comandați pentru Regina Victoria în 1858.
Camilla putea purta și colierul de încoronare, care a fost făcut pentru Regina Victoria în 1858. Are 25 de diamante și a fost purtat la încoronarea Reginelor consoarte Alexandra, Mary și Elizabeth, precum și de Regina Elisabeta a II-a la încoronarea ei.