Anul acesta românii se vor bucura de mai mult timp pe care îl pot petrece cu cei dragi. În urma unui proiect al Guvernului s-a decis adăugarea celor trei zile. Proiectul a trecut și prin mâinile Ministerului Muncii și astfel au fost decise care vor fi „zilele punte” în anul 2024.
Zile libere în 2024
Decizia Guvernului susține că zilele libere se vor recupera prin prelungirea programului de muncă, scrie A1.ro. Ziua de 2 mai este considerată anul acesta drept „zi punte”. 1 mai va pica în 2024 într-o zi de miercuri, iar 2 mai devine pentru bugetari o zi liberă.
Acest lucru nu se întâmplă doar de Ziua Internațională a Muncii, ci și în cadrul altor două sărbători importante din România.
Luna august vine și ea cu o surpriză plăcută. Adormirea Maicii Domnului pic pe data de 15 , într-o zi de joi. În această situație s-a decis ca bugetarilor să li se mai acorde o zi liberă pentru a fi unită cu weekendul.
Astfel, ziua de 16 august 2024 va fi considerată zi liberă legală pentru această categorie de angajați. Luna decembrie vine și ea cu vești minunate.
27 decembrie 2024 va fi declarată zi liberă deoarece se situează între a doua zi de Crăciun și weekend. Mihai Constantin a fost cel care a anunțat că aceste trei zile vor fi libere pentru personalul instituțiilor și autorităților publice. Mai jos găsești lista cu zilele libere în 2024 și cum vor fi dispuse acestea.
- 1 ianuarie – Anul Nou (luni)
- 2 ianuarie – Anul Nou (marți)
- 6 ianuarie – Bobotează (sâmbătă)
- 7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul (duminică)
- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (miercuri)
- 1 mai – Ziua Muncii (miercuri)
- 2 mai – zi punte (joi)
- 3 mai – Vinerea Mare
- 5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024 (duminică)
- 6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024 (luni)
- 1 iunie – Ziua Copilului (sâmbătă)
- 23 iunie – Rusalii (duminică)
- 24 iunie – A două zi de Rusalii (luni)
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului (joi)
- 16 august – zi punte (vineri)
- 5 octombrie – Ziua Educației (zi liberă doar pentru elevi și profesori)
- 30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
- 1 decembrie – Ziua Națională a României (duminică)
- 25 decembrie – prima de Crăciun (miercuri)
- 26 decembrie – a doua zi de Crăciun (joi)
- 27 decembrie – zi punte (vineri)
Zilele punte de anul acesta vor fi recuperate prin prelungirea programului de lucru. 2024 vine cu mult mai multe zile libere decât a avut anul 2023.
Ce minivacanță vor fi în anul 2024
Prima minivacanță a anului 2024 va avea loc în perioada 1-6 mai. Ziua de 1 mai va fi într-o miercuri, iar ziua de 2 mai (joi) va fi considerată punte.
Ziua de vineri, 3 mai, este liberă deoarece se sărbătorește Vinerea Mare, iar luni (6 mai) va fi a doua zi de paști. Cea de-a doua minivacanță din acest an va avea loc în august, mai exact în perioada 15-18 august.
Ziua de 15 august pică într-o joi, iar vineri (16 august) va fi declarată zi punte pentru a se uni cu weekendul 17-18 august. Ultima minivacanță din an va avea loc în decembrie.
25-29 decembrie va fi ultima minivacanță a acestui an. Crăciunul pică într-o zi de miercuri. A doua zi de Crăciun este și ea considerată sărbătoare legală.
Cea de-a treia zi de Crăciun, 27 decembrie, va fi considerată zi punte și va fi unită cu weekendul 28-29 decembrie.