Reclamă

3 lucruri pe care le poți cumpăra pentru a fi fericită. La ce concluzii au ajuns studiile specialiștilor

Specialiștii vorbesc despre cele 3 lucruri pe care le poți cumpăra pentru a fi fericită. Concluziile acestora au fost publicate după mai multe cercetări. „Cumpărarea fericirii” este o acțiune la care aspiră cei mai mulți oameni și face parte din viața noastră de zi cu zi.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 19 iunie 2023, 6:51

Toți ne dorim să fim fericiți. Deși se spune că „banii nu aduc fericirea”, uneori se dovedește că aceștia pot cumpăra obiecte sau experiențe care să ne aducă zâmbetul pe buze și să ne îmbunătățească starea de spirit. Căutarea fericirii devine o parte integrantă a vieții umane.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

3 lucruri pe care le poți cumpăra pentru a fi fericită

Știința a făcut multe progrese semnificative în a înțelege în totalitate factorii care contribuie la atingerea pragului de satisfacție. Unele dintre concluziile cercetătorilor arată că achiziționarea unor obiecte poate crește nivelul de serotonină din organism pentru o perioadă scurtă de timp.

Cheia nu constă întotdeauna în dobândirea mai multor bunuri materiale, ci în investiția în experiențele pe care le-ai trăit. Descoperă în cele ce urmează cele trei lucruri pe care le poți cumpăra pentru a fi fericită. Uite la ce concluzii impresionante au ajuns specialiștii în domeniu.

Experiențele

Multe persoane își iau fericirea din experiențele pe care le trăiesc. Bunurile materiale ne pot aduce satisfacție de moment, însă experiențele ne pot oferi și amintiri de neuitat.

Reclamă

Psihologii Thomas Gilovich și Amit Kumar de la Universitatea Cornell au efectuat numeroase studii care au demonstrat că experiențele aduc mai multă fericire decât posesiunile materiale. Experiențele contribuie la dezvoltarea unei persoane și se impregnează mult mai profund în ceea ce suntem ca indivizi.

Amintirile devin o parte integrantă a ceea ce suntem, iar acestea pot fi împărtășite cu ceilalți. Bunurile materiale se pot deprecia în timp, însă experiențele vor crește în valoare pe măsură ce vor deveni amintiri prețioase.

Experiențele oferă fericire în mai multe etape: înainte, în timpul și după. Anticiparea unei experiențe, precum un concert sau o vacanță, poate aduce la fel de multă bucurie ca evenimentul în sine. Evenimentul oferă, la rândul său, plăcere, iar după aceea, amintirile pot fi retrăite, prelungind astfel momentul de fericire.

Reclamă

Cumpărarea de bunuri sau experiențe pentru alte persoane

Psihologii și economiștii susțin că există o legătură puternică între cheltuielile prosociale și fericirea. Cheltuielile prosociale se referă la cheltuirea banilor pentru alte persoane sau donarea acestora unor organizații caritabile.

Un alt studiu citat de profesorul Elizabeth Dunn de la Universitatea British Columbia a constata că persoanele au raportat un grad mult mai mare de fericire atunci când au cheltuit bani pentru alții, mai degrabă decât pentru ei înșiși.

Rezultatul s-a aplicat pe un eșantion variat, cu persoane ce aveau niveluri diferite ale veniturilor. Studiile de neuroimagistică au arătat că cheltuielile prosociale activează calea mezolimbică, sistemul de recompensă al creierului, ducând la sentimente de bucurie.

Actele de dăruire sunt adânc înrădăcinate în țesutul social și promovează sentimente de conexiune socială, bunătate și recunoștință.

Află mai multe și despre motivele pentru care bătrânețea este o etapă fericită a vieții.

Cumpărarea timpului

În lumea noastră în ritm rapid, timpul a devenit un lucru din ce în ce mai rar. A te simți pe grabă sau presată de timp poate duce la apariția stresului și a nefericirii. Cercetările recente sugerează că folosirea banilor pentru a câștiga timp, de exemplu angajând pe cineva care să te ajute la curățenie, poate crește satisfacția în viața de zi cu zi.

Într-o serie de experimente recente, s-a dovedit că oamenii care au cheltuit bani pentru a-și cumpăra timp au raportat niveluri mai mari de fericire decât cei care au cumpărat bunuri materiale. Acest efect a fost observat indiferent de nivelul veniturilor.

A cumpăra timp înseamnă, în esență, să externalizezi sarcinile care nu îți plac, pentru a te putea implica ulterior în activități care îți aduc fericire în viață. Cumpărarea timpului poate îmbunătăți semnificativ fericirea și satisfacția generală a vieții prin reducerea stresului legat de lipsa acestuia.              

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
3
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Pască cu aluat de pandișpan porționată și decorată cu zahăr
Rețete
Pască cu aluat de pandișpan, mai cremoasă și elegantă
Dacă ești în căutarea unei rețete de pască cremoasă și elegantă, îți recomandăm să încerci rețeta de pască cu aluat de pandișpan. Chiar dacă compoziția pentru pască se prepară cu multe stafide, merită preparată...
5
Femeie amestecând cu o lingură în cremă de cacao cu unt
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
PARTENERI
×