Reclamă

Sfaturi de la nutriționiști: alege gustări hrănitoare pentru a evita mesele nocturne

Când îți simți stomacul gol noaptea, poți avea tendința să mănânci orice aliment îți oferă senzația de sațietate, chiar și dulciuri sau alte produse procesate. Însă, alimentele nesănătoase nu sunt singura modalitate de a face față foamei de la miezul nopții. Poți alege gustări hrănitoare pentru a evita mesele nocturne.

Simina Drăguț
Simina Drăguț
Publicat: 10 iunie 2023, 6:56

Nutriționiștii spun că dorința de a mânca noaptea poate apărea din mai multe cauze. Acestea includ niveluri dezechilibrate ale zahărului din sânge, mese neregulate și tulburări de alimentație nocturnă. Alți factori care pot declanșa acest obicei sunt programul de somn neregulat și stresul.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alege gustări hrănitoare pentru a evita mesele nocturne

Este indicat să consulți un nutriționist, dacă ai dezvoltat un obicei de a mânca noaptea. Poate fi nevoie să verifici dacă organismului tău îi lipsesc anumite vitamine sau minerale. O posibilă carență te poate împinge să cauți modalități de a o compensa.

Când mănânci gustări nesănătoase noaptea, te poți trezi dimineața cu o stare de iritare și o senzație de discomfort fizic, potrivit specialiștilor NDTV.

De aceea, este indicat să cauți alternative mai sănătoase care îți pot oferi nutrienții necesari pentru a-ți menține senzația de sațietate pe termen lung.

Odată ce analizezi toate detaliile, poți decide ce gustare ți se potrivește. Ai o mulțime de variante de unde o poți selecta pe cea mai la îndemână.

Reclamă

Jumătate de sandviș din pâine integrală și carne de curcan

O jumătate de sandviș din pâine integrală și carne de curcan este o alegere bună. Corpul tău digeră cerealele integrale mai lent, astfel încât simți senzația de sațietate mai mult timp. Iar carnea de curcan conține un aminoacid care te ajută să adormi.

Înainte de a alege gustări hrănitoare pentru a evita mesele nocturne, stabilește ce preferințe ai. Dacă nu-ți place carnea de curcan, încearcă untul de arahide sau de migdale pe felii de pâine prăjită din grâu integral. Untul de arahide conține grăsimi sănătoase care îți cresc nivelul de serotonină, o substanță care îți induce starea de bine și te ajută să te relaxezi.

Reclamă

Biscuiți din cereale integrale cu brânză

Când calculezi conținutul caloric al porției, reține că anumite brânzeturi pot avea un număr mare de calorii. Încearcă o cantitate mică de biscuiți din cereale integrale alături de o lingură cu brânză de vacă.

Optează pentru biscuiți din cereale integrale, care conțin fibre. Dacă ai nevoie de o porție mai mare pentru a avea o senzație de sațietate pe durata nopții, adaugă struguri proaspeți, felii de mere sau legume proaspete.

Popcorn

Floricelele de porumb se fac din boabe de porumb expandate, care au fost ținute timp de câteva minute la temperaturi ridicate. Sunt o alternativă bună, cât timp nu sunt înmuiate în unt sau mult prea sărate, spun specialiștii BBC Good Food. De asemenea, pot fi o variantă de a alege gustări hrănitoare pentru a evita mesele nocturne.

Porumbul este o cereală integrală și conține o mulțime de fibre, antioxidanți și carbohidrați. În mod natural, se digeră ușor, astfel încât îl poți mânca fără să simți o senzație de discomfort înainte de culcare.

Baton de granola cu conținut scăzut de zahăr

Batoanele de granola pot fi gustări nutritive pentru a evita mesele nocturne. Acestea sunt un bun înlocuitor pentru o prăjitură, cât timp verifici eticheta nutrițională. Pe etichetă ar trebui să fie enumerate: proteine, fibre și o cantitate acceptabilă de zahăr.

O altă variantă este să combini o jumătate de banană cu o mână de migdale. Ambele reprezintă surse bune de magneziu, un mineral care te poate ajuta să te relaxezi și să adormi.

Iaurt grecesc cu fructe

Iaurtul grecesc conține o mulțime de proteine și melatonină, un hormon care te ajută să adormi. Pentru consum, îl poți acoperi cu fructe sau semințe.

alege gustări hrănitoare pentru a evita mesele nocturne, ținând cont și de nivelul lor de zahăr. În loc să te încarci cu un îndulcitor care poate înlocui zahărul din sânge, poți acoperi iaurtul grecesc cu fructe proaspete și semințe de chia crocante.

Ovăz

Ovăzul poate fi liniștitor, iar fibrele sale te ajută să simți o senzație de sațietate pe termen lung. De asemenea, făina de ovăz conține melatonină.

Un castron cald cu fulgi de ovăz poate fi potrivit pentru o noapte nedormită. Făina de ovăz este o sursă bogată de fibre, inclusiv de beta-glucan, care te poate ajuta să-ți ții sub control nivelul colesterolului. Mulți preferă ovăzul datorită texturii și aromei, în vreme ce o bună parte îl evită deoarece durează mult timp pentru a fi preparat.

Pe lângă acestea, exemplele de alimente ușoare pentru digestie sunt nenumărate: pâine prăjită cu hummus, hummus cu bețișoare de legume la abur, nuci, makhana (nuci de vulpe) sau 100 ml de lapte. Ai suficiente idei pentru a alege gustări hrănitoare pentru a evita mesele nocturne.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×