Există o linie subțire între o relație frumoasă de iubire și una care a devenit abuzivă din punct de vedere psihic sau fizic. Deși este posibil să nu recunoști o astfel de situație din cauza obișnuinței, pentru persoanele care privesc din exterior devine mai mult decât evident.
7 semne că ești într-o relație toxică
Cel mai dificil lucru după ce ajungi în punctul să recunoaști abuzurile este să iei măsuri. Dacă te afli printre persoanele care se tem să facă acest pas, îți prezentăm câteva motive care să-ți ofere impulsul necesar.
Lipsa de încredere
Primul dintre acele semne că ești într-o relație toxică este încrederea, cel mai important lucru într-o relație. Partenerul ar trebui să fie acea persoană pe care te poți baza la nevoie și pe care poți conta în situații limită. Însă acest lucru nu va fi niciodată posibil dacă încrederea lipsește. Stabilitatea se construiește pe o bază solidă, iar fiecare partener este responsabil să contribuie la asta.
Comunicare dificilă sau ostilă
Potrivit publicației Insider, un terapeut specializat în problemele de cuplu din California a realizat o listă cu principalele deficiențe în materie de comunicare în relație. Acesta spune că dacă se țipă, se aduc injurii sau se aruncă și se sparg lucrurile, relația a ajuns într-un punct toxic. Iar la apariția violențelor fizie sau a abuzului psihic, despărțirea ar trebui să fie cea mai logică mutare.
Nevoia de a controla comportamentul partenerului
Nimeni nu ar trebui să aibă atâta putere încât să-ți poată controla comportamentul și acțiunile. Dacă te-ai confruntat amenințări legate de ce ai putea să pierzi sau ce ai putea să pățești dacă faci ceva anume, este un semn al unei relații toxice. Limitarea timpului pe care-l petreci cu prietenii este un motiv de șantaj. Chiar și tutela copiilor sau situația financiară sunt subiecte despre care se discută de obicei într-o relație abuzivă. Însă și îngrădirea alegerilor legate de ce să porți sau să mănânci intră tot în categoria acelor semne că ești într-o relație toxică.
Minciuna perpetuă
Indiferent de mărimea sau importanța lor, minciunile tot minciuni rămân. Când încep să apară în relație este un prim semn care atestă că partenerul tău nu te respectă. Acest comportament denotă o atitudine detașată de relație și un comportament egoist al celui cu care îți împarți viața.
Doar dorințele lui primează
Dacă relația ta se învârte mai mult în jurul dorințelor și nevoilor pe care le are partenerul tău, înseamnă că a apărut unul dintre acele semne că ești într-o relație toxică. Specialiștii au punctat câteva comportamente care descriu acest comportament abuziv. Lipsa de interes în momentul comunicării manifestată prin pauze lungi în conversație este unul dintre cele mai importante aspecte. Altele se referă la repetarea constantă a faptului că este nevoie de o schimbare în relație. Aceasta trebuie să vină însă din partea lui. Iar lipsa de responsabilitate și implicare sunt și ele de luat în seamă.
Starea constantă de epuizare
Dacă ești tot timpul dedicată doar nevoilor și cerințelor venite din partea partenerului tău, uiți să mai ai grijă de tine. Să uiți de propria persoană în favoarea relației și a binelui partenerului tău te poate duce adesea în situații în care să rămâi fără energie. Încercând să-l mulțumești constant dai impresia că tu nu contezi. Acest lucru va perpetua un comportament abuziv pe viitor.
Găsești tot timpul scuze pentru comportamentul toxic
Ultimul din acele semne că ești într-o relație toxică se referă și la apărarea frecventă a partenerului tău. Acest lucru se întâmplă chiar și atunci când limitele sunt întrecute cu mult. Este ușor să-i scuzi mereu acțiunile și să găsești motive să-l ierți. Trebuie însă să te detașezi și să privești situația din exterior.
Dacă întâmpini cele unul dintre semnele de mai sus și vrei totuși să o salvezi, poți recurge la terapie de cuplu. Bineînțeles, partenerul tău trebuie să fie și el de acord. Atâta timp cât există o minimă comunicare și deschidere din partea ambelor părți, lucrurile ar putea intra pe un făgaș normal. În cazul în care îți dai seama că te izolezi și dezvolți o teamă față de partener, cel mai indicat ar fi să cauți ajutor de specialitate.