Reclamă

Alergiile, pericolul ascuns din cremele cosmetice. Cum le putem evita

Îngrijirea feței este o sarcină minuțioasă, dar obligatorie pentru o stare bună a pielii. Printre riscuri se află și alergiile, pericolul ascuns din cremele cosmetice. Produsele de îngrijire a pielii pot implica și un risc de alergie severă la anumite ingrediente din componența lor. Află din acest articol cum poți evita riscul de alergii la cremele cosmetice.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 23 februarie 2024, 7:26

Se știe că alergiile pot varia ca intensitate. De aceea se recomandă ca în special persoanele cu o sensibilitate alergică a pielii să citească cu mare atenție etichetele, atunci când cumpără un produs de îngrijire a pielii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alergiile, pericolul ascuns din cremele cosmetice

Potrivit medicului alergolog Sandra Hong, nu e ieșit din comun să reacționezi brusc la un produs pe care îl credeai sigur. Prima oară când intri în contact cu un produs, mai poate dura ceva timp să se creeze o reacție, avertizează specialista. Cu cât folosești mai mult sursa iritantă respectivă, cu atât mai repede se va produce reacția alergică în viitor, observă Hong, citată deThe List.

Cea mai comună reacție alergică este dermatita de contact. Se caracterizează printr-o piele iritată. Zona afectată poate înțepa, se poate înroși și chiar umfla. Unul dintre cel mai des întâlniți alergeni provine din produsele chimice de îngrijire a pielii.

Cei mai periculoși alergeni

Astfel de alergeni frecvent întâlniți sunt incluși în produsele de îngrijire de bază precum serurile, cremele hidratante sau de peeling. Este așadar esențial să citești cu atenție etichetele. Printre acești alergeni se numără acizii, emolienții, uleiurile esențiale și parfumurile, potrivit Everyday Health.

Reclamă

Contrar opiniei populare, acizii ca cel salicilic și cel glicolic, dar și retinoizii topici pot provoca mai mult rău decât bine dacă sunt folosiți în exces, punctează Joshua Zeichner. Totuși, în pofida prezenței lor accentuate în cremele cosmetice de față, există metode de reducere a riscurilor unei reacții alergice.

Observă ce îți provoacă alergie

În primul rând, deși nu știi în prealabil dacă un ingredient nou îți poate provoca o anumită alergie, există anumite etape pregătitoare. Testează întotdeauna noul produs pe o dischetă, chiar dacă ți se pare sigur. Dacă nu ai mai folosit combinația respectivă de ingrediente, nu o testa mai întâi pe față. Învață să recunoști produsele la care dezvolți o reacție și elimină obiceiurile dăunătoare pentru piele.

Reclamă

Dacă ai deja o reacție, Sandra Hong recomandă să observi ce anume s-a modificat în rutina ta de îngrijire și ce a dus la acea reacție. Dacă alergia nu trece cu o cremă de la farmacie, ba chiar simptomele se înrăutățesc, medicul alergolog recomandă consultarea unui specialist.

Identifică alternative bune

Pe lângă evitarea produselor care îți irită pielea, te poți concentra pe identificarea unor alternative la acele creme, dar care nu sunt alergene. De exemplu, dacă ești sensibilă la anumiți acizi sau retinoizi, le poți înlocui cu niacinamidă, un ingredient frecvent folosit care are un efect similar acestora, recomandă dermatologul Azadeh Shirazi.

Persoanele sensibile la parfumurile conținute de produsele de îngrijire a pielii trebuie să caute alternative fără parfum.

Dacă ești predispusă la acnee, caută produse cu eticheta „non-comedogenic”. Ea indică faptul că ingredientele respective nu îți vor astupa porii. O sursă deloc de neglijat sunt și ingredientele naturale, la fel de eficiente ca ingredientele similare artificiale. Așadar nu le neglija, iar pielea ta îți va mulțumi.  

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Două tăvi cu cozonaci proaspăt scoși din cuptor
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Două ouă care se află într-o crăticioară la fiert
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari. Câte minute se țin în apă pe foc
Ouăle roșii nu vor lipsi de pe masa ta de Pește. Cât timp se fierb ouăle ca să fie tari? Află și tu câte minute se țin în apă pe foc. Specialiștii în bucătărie...
5
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Toată această perioadă vine cu schimbări uriașe pentru nativii din zodiac. Horoscopul lunii mai 2024 oferă promisiuni și noi direcții, atât în viața personală cât și profesională. Este important să nu ne îndepărtăm de...
PARTENERI
×