Acizii grași Omega-3 sunt grăsimi esențiale care joacă un rol crucial în menținerea sănătății generale. Spre deosebire de alte tipuri de grăsimi, corpul nostru nu produce singur Omega-3 în cantități suficiente. Acest lucru înseamnă că trebuie să suplinim cu alimentele pe care le consumăm.
Alimente cu la fel de mulți Omega-3 ca somonul
Acizii grași Omega-3 vin în trei tipuri principale: ALA (acid alfa-lionelic), care se găsește în sursele pe bază de plante, DHA (acid docosahexaenoic) și EPA (acid eicosapentaenoic), care se găsește în sursele marine. Epa și DHA sunt omega-3 cel mai des asociate cu sănătatea cardiovasculară, a creierului și a rinichilor și sunt importante în timpul sarcinii. EPA, cât și DHA se găsesc în fiecare celulă a corpului nostru. Mai jos găsești o listă de alimente cu la fel de mulți acizi grași Omega-3 ca somonul
Nuci
Când vine vorba de acizi grași Omega-3, nucile sunt o opțiune incredibilă pe bază de plante. Cu aproximativ 2.500 mg de ALA pe poți, nucile conțin niveluri mai de Omega-3. DE fapt, nucile sunt singurel care sunt o sursă constantă de acizi grași ALA Omega-3. Nucile pot di integrate cu ușurință în preparate și pot fi luate ca gustare în zilele tale aglomere.
Semințele de chia
Semințele de chia sunt o sursă de plante de acizi grași Omega-3. În special ALA. Semințele de chia conțin mai mulți Omage-3 per poțrie decat somonul. Semințele impresionează la nivel global. În plus, uleiul de chia este o sursă excelentă, concentrată de ALA, cu o aromă specială.
Marcou
Când vine vorba de conținutul Omega-3, macroul este un peste impresionant care depășește somonul. În timp ce mulți oameni asociază somonul cu niveluri ridicate de Omega-3, macroul oferă de fapt până la 5.130 mg de acizi grași pe porție. Acest lucru face din macrou una dintre cele mai bogate surse naturale ale acestor acizi grași esențiali.
Hering
O altă sursă excelentă de acizi grași Omega-3 este heringul, un pește mic șu uleios care se găsește în mod obișnuit în Oceanul Atlantic, da și în Oceanul Pacific. Heringul este un pește versatil și aromat, consumat adesea sub formă murată, afumată sau proaspătă. În plus, heringul este o sursă de vitamina D și seleniu, sporind și mai mult statutul său de aliment bogat în nutrienți.
Câți Omega-3 ar trebui să consumi
Aportul zilnic recomandat de acizi grași Omega-3 variază în funcție de tip și sursă. Potrivit specialiștilor, adulții ar trebui să urmărească un aport zilnic de aproximativ 1.1 grame pentru femei și 1.6 grame pentru bărbați de ALA, ce ese un omega-3 pe bază de plante.
Când vine vorba de DHA și EPA, specialistii nu oferă ghiduri despre nivelul zilnic recomandat. Pentr persoane cu o boală coronariană existentă, specitii recomandă 1 gram pe zi de EPA și GHA, de preferință din pește gras.
Cantitățile recomandate de Omega-3 pot varia în funcție de anumite condiții de sănătate sau etape de viață, cum a fi sarcina sau gestionarea anumitor boli.