Grăsimea nu este ceva pe care oamenii trebuie să-l consume în cantități prea mari. Dar există un fel de grăsime pe care aproape toată lumea trebuie să o mănânce mai des, și anume grăsimile omega-3. Cele mai cunoscute beneficii sunt cele pentru sănătatea inimii și a creierului. Omega-3 oferă o mulțime de lucruri grozave pentru corpul tău, cum ar fi menținerea sistemului imunitar puternic și susținerea sănătății vizuale, hormonale și reproductive.
Potrivit National Institutes of Health, în medie, adulții consumă doar 90 până la 110 din cele 250 de miligrame zilnice de omega-3 care s-a dovedit că protejează împotriva morții cauzate de boli de inimă. Desigur, poți obține cu ușurință acest lucru din câteva porții de pește gras în fiecare săptămână. Cu toate acestea, fructele de mare nu sunt pe placul tuturo.
„Majoritatea oamenilor evită fructele de mare pentru că nu le place gustul, nu le place textura sau mirosul”, spune Valerie Agyeman, RD, nutriționist și gazda podcastului Flourish Heights. Din păcate, sunt și oameni care nu știu să le gătească și atunci ajung să le evite cu desăvârșire.
Află de mai jos ce sunt acizii grași Omega-3 și dacă care e adevărul despre suplimentele alimentare.
Ce se întâmplă cu corpul tău când iei Omega-3 în fiecare zi
Omega-3 sunt o familie mică, dar puternică, de grăsimi polinesaturate. Se găsesc în plante, în principal sub formă de acid alfa-linolenic (ALA), și în fructele de mare ca acid docosahexaenoic (DHA) și acid eicosapentaenoic (EPA). Oamenii obțin de obicei o cantitate mare de ALA din alimente vegetale, cum ar fi nucile, semințele de chia, soia, semințele de in și uleiul de soia. DHA și EPA sunt mai greu de găsit, deoarece se găsesc doar în pești, crustacee și alge marine.
Suplimente Omega-3
Suplimentele cu omega-3 furnizează de obicei cantități de EPA și DHA din:
Ulei de pește din hamsii sau sardine. Dar pot fi făcute și din alți pești grasi precum somonul sau tonul.
Uleiul de krill provine din mici crustacee numite krill. De asemenea, conține astaxantină, un antioxidant care poate susține sănătatea ochilor, conform unui articol din 2020 publicat în Marine Drugs.
Uleiul de ficat de cod, după cum sugerează și numele, este obținut din ficat de pește de cod.
Uleiul de alge este derivat din microalge marine, ceea ce îl face singura sursă vegană de DHA și EPA.