Originare din Mexic și Guatemala, semințele au o istorie îndelungată. Ele au fost o cultură vitală în vechile culturi aztece și mezoamericane. Semințele aveau aplicații medicinale și reprezentau o parte importantă din dieta acestor popoare.
Semințele de chia au beneficii multiple pentru sănătatea organismului
Semințele de chia sunt pline de nutrienți, inclusiv acizi grași Omega-3, fier, calciu și antioxidanți. Ele au o aromă ușoară, de nucă și pot fi un bun adaos la o dietă echilibrată. Din ce în ce mai multe persoane consumă la nivel global aceste semințe, datorită popularității budincii de chia din cadrul rețelelor sociale. De asemenea, unele cercetări sugerează că semințele de chia pot ajuta la îmbunătățirea raportului dintre colesterolul benefic și cel rău din organism.
Sunt o sursă completă de proteine
După cum notează Harvard Health.edu, semințele de chia sunt o proteină completă și conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali care nu pot fi produși de organism.
Alte exemple de proteine complete sunt alimentele de origine animală, cum ar fi lactatele, ouăle, peștele, carnea și păsările de curte, în timp ce opțiunile pe bază de plante includ hrișca, edamame și quinoa.
Conțin aminoacizi
Un beneficiu surprinzător pentru sănătate al semințelor de chia este faptul că acestea oferă o varietate de aminoacizi endogeni, un tip de care aveți nevoie pentru producția de energie și pentru funcția imunitară din organism.
Aminoacizii se unesc pentru a forma proteinele, astfel că funcția lor principală este de a construi blocuri de proteine în organism.