Reclamă

Semințele de chia. 7 beneficii pe care le au asupra organismului

Semințele de chia au devenit din ce în ce mai cunoscute, mai ales în cadrul rețelelor sociale. Sunt semințe mici, albe și negre, provenite din planta de deșert Salvia hispanica, membră a familiei din care face parte și menta. Aceste semințe sunt mici, însă extrem de hrănitoare pentru organism.

Publicat: 7 martie 2023, 6:05

Originare din Mexic și Guatemala, semințele au o istorie îndelungată. Ele au fost o cultură vitală în vechile culturi aztece și mezoamericane. Semințele aveau aplicații medicinale și reprezentau o parte importantă din dieta acestor popoare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Semințele de chia au beneficii multiple pentru sănătatea organismului

Semințele de chia sunt pline de nutrienți, inclusiv acizi grași Omega-3, fier, calciu și antioxidanți. Ele au o aromă ușoară, de nucă și pot fi un bun adaos la o dietă echilibrată. Din ce în ce mai multe persoane consumă la nivel global aceste semințe, datorită popularității budincii de chia din cadrul rețelelor sociale. De asemenea, unele cercetări sugerează că semințele de chia pot ajuta la îmbunătățirea raportului dintre colesterolul benefic și cel rău din organism.

Sunt o sursă completă de proteine

După cum notează Harvard Health.edu, semințele de chia sunt o proteină completă și conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali care nu pot fi produși de organism.

Alte exemple de proteine complete sunt alimentele de origine animală, cum ar fi lactatele, ouăle, peștele, carnea și păsările de curte, în timp ce opțiunile pe bază de plante includ hrișca, edamame și quinoa.

Reclamă

Conțin aminoacizi

Un beneficiu surprinzător pentru sănătate al semințelor de chia este faptul că acestea oferă o varietate de aminoacizi endogeni, un tip de care aveți nevoie pentru producția de energie și pentru funcția imunitară din organism.

Aminoacizii se unesc pentru a forma proteinele, astfel că funcția lor principală este de a construi blocuri de proteine în organism.

Reclamă

Sunt bogate în fibre

Semințele de chia sunt o sursă excelentă de fibre alimentare. Așadar, sunt o idee foarte bună dacă ai nevoie de mai multă energie și de ceva care să-ți țină de foame pentru mai mult timp.

Sațietatea înseamnă mai puțin gustări amestecate în timpul zilei. Așadar, te pot ajuta să nu consumi calorii în plus.

Conțin antioxidanți

Un alt beneficiu surprinzător pentru sănătate al semințelor de chia este faptul că acestea sunt o sursă excelentă de antioxidanți și polifenoli. Aceste substanțe au capacitatea de a-ți proteja organismul împotriva radicalilor liberi.

Radicalii liberi sunt cunoscuți, mai ales pentru că favorizează apariția celulelor canceroase și a bolilor de inimă.

Susțin sănătatea oaselor

Semințele de chia au mai multe substanțe nutritive care sunt vitale pentru sănătatea oaselor, inclusiv magneziu și fosfor. Doar 30 de grame de semințe de chia conțin 18% din doza zilnică recomandată de calciu, esențial pentru dezvoltarea oaselor, a mușchilor și a nervilor.

Conțin acizi grași Omega-3

Semințele de chia conțin acizi grași sănătoși omega-3, care sunt grăsimi polinesaturate. S-a demonstrat că ajută la prevenirea bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale. Acizii grași Omega-3 pot ajuta, de asemenea, la controlul eczemelor, al lupusului și al artritei reumatoide, scrie Prevention.com.

Reduc nivelul de zahăr din sânge

Consumul de semințe de chia poate ajuta la reglarea glicemiei, datorită conținutului de fibre și a altor compuși benefici.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×