Cu siguranță, de multe orii ai fost invitată la un prânz sau o cină elegantă. Poate chiar tu ai fost pusă în poziția gazdei. Cel mai probabil și tu te-ai întrebat ce etichetă de luat masa ar trebui să urmezi. Manierele la masă sunt importante, dar la fel de important este să aranjezi masa pentru musafirii tăi.
Așezarea tacâmurilor la masă
Dacă urmează să găzduiești o cină formală, atunci e recomandat să urmezi câteva reguli. Pentru început trebuie să așezi o farfurie în centrul decorului și să pui furculițele în stânga farfurii, cuțitele și lingurile se vor așeza în dreapta acesteia.
Tacâmurile trebuie puse în ordinea în care vor fi folosite începând din exterior. Lamele de cuțit trebuie să fie orientate către farfurie, iar vârfurile furculiței trebuie să fie orientate în sus, spun specialiștii în etichetă.
Furculița și lingurița de desert trebuie așezate deasupra setului, cu furculița îndreptată spre dreapta și lingurița deasupra furculiței, îndreptate spre stânga.
Dacă urmează să servești salată și supă, e recomandat să așezi farfuria pentru salată deasupra farfuriei principale, iar peste farfuria de salată ar trebui să pui bolul pentru supă.
Șervețelul trebuie pliat într-un mod simplu și așezat pe lateralul farfurie principale. Urmează aranjarea paharelor.
Paharul de apă și paharul de vin ar trebui așezate în dreapta setului de farfurii, chiar deasupra cuțitului de masă. Dacă servești vin roșu, cât și vin alb, este recomandat să incluzi câte un pahar pentru fiecare tip de vin.
Nimic nu spune mai bine „ocazie specială” decât o față de masă din până albă. Fața de masă ar trebui să cadă cel puțin un picior sub partea de sus a mesei și nu ar trebui să fie mai aproape de 15 cm de sol, spun specialiștii.