Reclamă

Singurul ingredient pe care cardiologii recomandă să îl pui în cafea. Ce efecte are asupra sănătății tale

Pentru foarte multe persoane, cafeaua este obligatorie când vine vorba de rutina de dimineață. Ne dă energie și o stare de bine, dar ne stimulează și capacitatea de efort. Nu în ultimul rând, este dovedit că e o băutură sănătoasă pentru inimă. Află de la specialiști care e singurul ingredient pe care cardiologii recomandă să îl pui în cafea.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 9 martie 2024, 5:53 / Actualizat: 9 martie 2024, 18:00

Consumul unei cești sau două de cafea pe zi înseamnă un risc mai scăzut de boli de inimă și insuficiență cardiacă, potrivit Johns Hopkins Medicine. Efectul crește dacă adăugăm cacao în cafeaua de dimineață. Un medic cardiolog și dietetician explică în continuare beneficiile cafelei cu cacao pentru sănătatea inimii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Singurul ingredient pe care cardiologii recomandă să îl pui în cafea

Iată trei motive esențiale pentru care sănătatea inimii are de câștigat dacă îți începi ziua cu o ceașcă de cafea care include și o linguriță de cacao, conform Wellandgood.

1. Băutorii de cafea pot trăi mai mult

Cercetările dovedesc că un consum moderat de cafea contribuie la longevitate și la sănătatea inimii, arată Nikki Bart, medic cardiolog la Institutul de Cercetare Cardiacă Victor Chang, specializat în transplant.

Potrivit unui studiu din ianuarie 2022, publicat în European Journal of Preventive Cardiology, un consum de maximum 3 cești de cafea pe zi poate reduce riscul de deces din cauza bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral.

Reclamă

Însă asta nu înseamnă că ar trebui să bei cafea toată ziua, avertizează Dr. Bart. Potrivit specialistului, beneficiile unei cești de cafea au un efect care depinde de doză. Consumul de până la trei cești de cafea pare a fi cantitatea optimă, subliniază medicul. Dacă depășești această limită, pot interveni riscuri.

2. Băutorii de cafea pot avea un risc mai mic de boli de inimă și accident vascular cerebral

O ceașcă de cafea băută dimineața sau după-amiaza ar putea reduce riscul de boli cardiace, de accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă, observă medicul nutriționist Colette Micko.  

Reclamă

O amplă analiză din 2013, care a inclus peste 35 de studii, oferă argumente în acest sens. Cercetătorii au remarcat o scădere cu 15% a riscului bolilor de inimă în cazul unui consum moderat de cafea (între 3 – 5 cești pe zi) comparativ cu o persoană care nu a băut deloc cafea.

De menționat că un consum de cafea de 6 sau mai multe cești nu a avut beneficii pozitive sau negative asupra riscului de boli cardiovasculare, completează Micko.

În egală măsură, obiceiul de a bea cafea este asociat cu reducerea riscului de accident vascular cerebral, sunt concluziile unui studiu din noiembrie 2021 publicat în PLOS Medicine.

Studiul s-a derulat timp de mai mulți ani și a urmărit peste 365.000 de participanți adulți și consumul lor de cafea și ceai, începând din 2006. Ulterior cercetătorii au descoperit un risc cu 32% mai mic de AVC la cei care au băut 2-3 cești de cafea sau 2-3 căni de ceai zilnic, comparativ cu persoanele care nu au băut nici cafea, nici ceai.

3. Pudra de cacao poate reduce inflamația

Cafeaua are beneficii recunoscute pentru sănătatea inimii, dar adăugarea pudrei de cacao le poate intensifica. În plus, unele dintre atuurile cafelei și pudrei de cacao sunt similare.

La fel ca boabele de cafea, pudra de cacao conține flavanoli, care au efecte antiinflamatorii, relaxând vasele de sânge și îmbunătățind controlul zahărului din sânge, susține dr. Bart.

Flavanolii sunt compuși chimici din plante și fac parte din familia antioxidanților, numită flavonoide. S-a demonstrat că flavanolii reduc inflamația și îmbunătățesc fluxul sanguin, așadar au un impact pozitiv asupra sănătății inimii, prin relaxarea vaselor de sânge, ca efect scade tensiunea arterială, completează specialista.  

Totuși, nu există un semn de egalitate între cafea și pudra de cacao. Cea din urmă are mai puține grăsimi saturate și zahăr.

Trucuri pentru prepararea unei cafele sănătoase cu cacao

Nu trebuie să exagerezi cu pudra de cacao pentru a te bucura de beneficiile ei în cafea. Deoarece pudra de cacao neîndulcită poate fi amăruie, este mai bine să nu exagerezi cu mărimea porției. Micko recomandă adăugarea a cel mult două lingurițe de pudră de cacao în cafeaua zilnică pentru a valorifica la maximum beneficiile pentru sănătatea inimii.

Evită frișca și zahărul

Cafeaua este o băutură naturală, fără calorii, dar dacă adaugi frișcă, zahăr și alte arome, te poți confrunta cu un exces de calorii. Dr. Bart atrage atenția că acestea pot avea efecte negative asupra sănătății inimii.

De exemplu, anumite tipuri de cafea pot conține frișcă, îndulcitori și siropuri. Zahărul, aromele artificiale și îndulcitorii sunt deseori pro-inflamatorii, anulând beneficiile cafelei. Elimină-le așadar din ceașca ta de cafea. Dar și alte opțiuni savuroase pentru cafea pot compromite sănătatea inimii. Printre acestea se numără lactatele cu conținut mare de grăsime, uleiul de cocos sau untul. Toate au cantități mari de grăsime saturată și pot crește riscul bolilor de inimă.

Dacă totuși vrei mai multă aromă, adaugă mirodenii, de exemplu scorțișoară sau nucșoară.

Optează pentru produse organice

Caută cafea și cacao cu etichetă organică. Boabele convenționale de cafea și cacao sunt de obicei pulverizate intensiv cu pesticide, mai observă specialistul. De preferință ar fi să cumperi produse integrale. De exemplu, poți achiziționa pudră de cacao care are 4% flavonoide de cacao conservate natural. De asemenea, când cumperi cacao, asigură-te că nu conține prea mult zahăr. Primul ingredient menționat pe etichetă trebuie să fie cacao.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×