O amplă analiză din 2013, care a inclus peste 35 de studii, oferă argumente în acest sens. Cercetătorii au remarcat o scădere cu 15% a riscului bolilor de inimă în cazul unui consum moderat de cafea (între 3 – 5 cești pe zi) comparativ cu o persoană care nu a băut deloc cafea.
De menționat că un consum de cafea de 6 sau mai multe cești nu a avut beneficii pozitive sau negative asupra riscului de boli cardiovasculare, completează Micko.
În egală măsură, obiceiul de a bea cafea este asociat cu reducerea riscului de accident vascular cerebral, sunt concluziile unui studiu din noiembrie 2021 publicat în PLOS Medicine.
Studiul s-a derulat timp de mai mulți ani și a urmărit peste 365.000 de participanți adulți și consumul lor de cafea și ceai, începând din 2006. Ulterior cercetătorii au descoperit un risc cu 32% mai mic de AVC la cei care au băut 2-3 cești de cafea sau 2-3 căni de ceai zilnic, comparativ cu persoanele care nu au băut nici cafea, nici ceai.
3. Pudra de cacao poate reduce inflamația
Cafeaua are beneficii recunoscute pentru sănătatea inimii, dar adăugarea pudrei de cacao le poate intensifica. În plus, unele dintre atuurile cafelei și pudrei de cacao sunt similare.
La fel ca boabele de cafea, pudra de cacao conține flavanoli, care au efecte antiinflamatorii, relaxând vasele de sânge și îmbunătățind controlul zahărului din sânge, susține dr. Bart.
Flavanolii sunt compuși chimici din plante și fac parte din familia antioxidanților, numită flavonoide. S-a demonstrat că flavanolii reduc inflamația și îmbunătățesc fluxul sanguin, așadar au un impact pozitiv asupra sănătății inimii, prin relaxarea vaselor de sânge, ca efect scade tensiunea arterială, completează specialista.
Totuși, nu există un semn de egalitate între cafea și pudra de cacao. Cea din urmă are mai puține grăsimi saturate și zahăr.
Trucuri pentru prepararea unei cafele sănătoase cu cacao
Nu trebuie să exagerezi cu pudra de cacao pentru a te bucura de beneficiile ei în cafea. Deoarece pudra de cacao neîndulcită poate fi amăruie, este mai bine să nu exagerezi cu mărimea porției. Micko recomandă adăugarea a cel mult două lingurițe de pudră de cacao în cafeaua zilnică pentru a valorifica la maximum beneficiile pentru sănătatea inimii.
Evită frișca și zahărul
Cafeaua este o băutură naturală, fără calorii, dar dacă adaugi frișcă, zahăr și alte arome, te poți confrunta cu un exces de calorii. Dr. Bart atrage atenția că acestea pot avea efecte negative asupra sănătății inimii.
De exemplu, anumite tipuri de cafea pot conține frișcă, îndulcitori și siropuri. Zahărul, aromele artificiale și îndulcitorii sunt deseori pro-inflamatorii, anulând beneficiile cafelei. Elimină-le așadar din ceașca ta de cafea. Dar și alte opțiuni savuroase pentru cafea pot compromite sănătatea inimii. Printre acestea se numără lactatele cu conținut mare de grăsime, uleiul de cocos sau untul. Toate au cantități mari de grăsime saturată și pot crește riscul bolilor de inimă.
Dacă totuși vrei mai multă aromă, adaugă mirodenii, de exemplu scorțișoară sau nucșoară.
Optează pentru produse organice
Caută cafea și cacao cu etichetă organică. Boabele convenționale de cafea și cacao sunt de obicei pulverizate intensiv cu pesticide, mai observă specialistul. De preferință ar fi să cumperi produse integrale. De exemplu, poți achiziționa pudră de cacao care are 4% flavonoide de cacao conservate natural. De asemenea, când cumperi cacao, asigură-te că nu conține prea mult zahăr. Primul ingredient menționat pe etichetă trebuie să fie cacao.