Cafeaua este nelipsită din rutina de dimineață a multor persoane. Cu toate acestea, cofeina consumată în exces a putea să provoace probleme de sănătate. Pentru persoanele care ar trebui să limiteze consumul de cafea, aceste băuturi a putea fi salvatoare.
Băuturile fără cofeină care ar putea să înlocuiască o cafea clasică
Pentru unii, cantitatea mare de cofeină poate provoca nervozitate, și agitație, cunoscute sub denumirea de „stare de agitație”. Pentru alții, cafeaua poate provoca tulburări digestive și durei de cap. Mulți pur și simplu nu pot tolera gustul amar sau se plictisesc de ceașca lor obișnuită de dimineață.
Cafea cu cicoare
La fel ca boabele de cafea, rădăcina de cicoare poate fi prăjită, măcinată și preparată într-o băutură extraordinară. Băutura are un gust foarte asemănător cu cafeaua, dar nu conține cofeină. Este, de asemenea, o sursă bogată de insulină.
Această cafea poate ajuta la digestie și susține un intestin sănătos prin promovarea creșterii bacteriilor benefic.
În plus, studiile pe animale au descoperit că poate stimula ficatul să producă mai multă bilă, ceea ce poate fi benefic pentru digestia grăsimilor.
Ceai matcha
Matha este un tip de eai verde obținut prin aburirea, uscarea și măcinarea frunzelor plantei Camellia Sinensis printr-o pulbere fină.
Multe dintre beneficiile propuse ale matcha sunt atribuite sănătății inimii. Studiile sugerează că consumul regulat de ceai verde poate reduce riscul de hipertensiune arterială. Aceste studii au folosit extracte de ceai verde, dar conținutul de cathecime a fost similar cu cantitatea găsită într-o cană de matcha.
Conform studiilor efectuate asupra persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, ceaiul verde a fost asociat cu greutatea redusă și grăsime coporală, pecum și un isc mais căzut de diabet de tip 2.
Laptele auriu
Laptele auriu este un îndulcitor bogat, fără cofeină, al cafelei. Această băutură caldă încorporează mirodenii precum ghimbirul, scorțișoara, turmericul și piperul negru. Alte adaosuri comune includ cardamom, vanilie și miere.
Pe lângă faptul că oferă băuturii o culoare aurie frumoasă, turmericul poate avea proprietăți antiinflamatorii puternice datorită carumine chimice puternice. În plus, piperul negru crește capacitatea corpului de a absorbi curcumina, la fel ca și grăsimea.
Prin urmare, poate să iei în considerare utilizarea laptelui integral față de cel fără grăsimi pentru această băutură.
Apa cu lămâie
Schimbarea stilului de viață nu trebuie să fie complicată. Apa cu lămâie este modalitatea excelentă de a-ți începe ziua. Nu conține calorii și cafeină și oferă o doză largă de vitamina C. Ca antioxidant, vitamin C joacă un rol în sistemul imunitar și vă protejează pielea d daunele solare.
Este esențial pentru crearea de colagen, o proteină care oferă structura de bază pentru piele, tendoane și ligamente. Doar un pahar de apă cu lămâie poate avea o mulțime de beneficii pentru organism.
Oțetul de mere
Oțetul de mere este obținut prin fermentarea merelor zdrobite folosind drojdie și bacterii. Acest proces produce un compus numit acid aceti, care, conform unor studii, poate avea efecte benefice asupra sensibilității la insulină și la nivelul zahărului din sânge.
De exemplu, într-un studiu din 2019 al pacienților cu diabet zaharat de tip 2, participanții au fost repartizați aleatoriu pentru a consuma placebo sau oțet de mere timp de 8 săptămâni. Cei care au luat oțet de mere au avut niveluri semnificativ mai mici de zahăr din sânge și au crescut sensibilitatea la insulină.