Reclamă

Care este ora normală, cea de vară sau cea de iarnă? Și care este explicația

Sfârșitul lunii martie vine cu un moment important pentru mulți dintre noi. Trecerea la ora de vară ne va permite să ne bucurăm mai mult de lumină și astfel să avem zile mai lungi. Experții explică care este ora normală, cea de vară sau cea de iarnă. Iată care este istoria din spatele acestei schimbări.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 26 martie 2024, 4:21 / Actualizat: 26 martie 2024, 6:32

Ora de vară este un sistem pentru trecerea uniformă a ceasurilor astfel încât să se prelungească orele de lumină în timpul lunilor de vară. În țările din emisferă nordică, ceasurile sunt de obicei date cu o oră înainte la sfârșitul lunii martie sau aprilie și sunt date înapoi cu o oră la sfârșitul lunii septembrie sau în octombrie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Care este ora normală, cea de vară sau cea de iarnă?

Dacă te întrebi care este ora normală, cea de vară sau cea de iarnă, află că specialiștii au tendința de a susține adoptarea orei de vară.

Ora de vară este preferată deoarece crește timpul de lumină. Mai multe studii realizate de specialiștii din SUA au arătat că alegerea orei de vară ar putea duce la scăderea numărului de accidente rutiere.

Motivul a fost acela că, potrivit statisticilor, cele mai multe accidentelor fatale au loc pe perioada nopții.

Totodată, s-a precizat faptul că trecerea la ora de vară ar putea fi benefică și pentru scăderea ratei de infracțiuni.

Reclamă

Specialiștii au fost de părere că cele mai multe infracțiuni ar avea loc după căderea serii. Există și alte avantaje ale acestei ore, mai spun specialiștii.

Oamenii au tendința de a petrece mai mult timp în aer liber atunci când este lumină. Acest lucru ar putea încuraja dezvoltarea turismului și a industriei HoReCa.

Totodată, studiile au arătat că expunerea la razele soarelui ajută la sinteza vitaminei D. Acest lucru îmbunătățește semnificativ starea de spirit prin reducerea anxietății și a stărilor de neliniște.

Reclamă

De-a lungul timpului s-a discutat despre renunțarea la ora de iarnă. Această propunere a rămas la nivelul de proiect și nu a fost luată o decizie definită.

România va trece la ora de vară în ultima duminică a lunii martie.

Cum a început folosirea orei de vară și a celei de iarnă

Practica aceasta a fost sugerată pentru prima dată de Benjamin Franklin în 1784. În 1907, un englez, William Willett, a militat pentru a pune ceasul înainte cu 80 de minute în patru etape a câte 20 de minute fiecare în luna aprilie și invers în septembrie. În 1909, Camera Comunelor britanică a respins acest proiect.

Mai multe țări au adoptat ora de vară în primul Război Mondial pentru a economisi combustibil prin reducerea nevoii de lumină artificială.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ceasurile au fost ținute continuu cu o oră înainte în unele țări, scrie Britanica.com. În Statele Unite ale Americii, ora de vară începe în ultima duminică din aprilie. Ora de vară se termină în ultima duminică din octombrie.

În 1986, Congresul SUA a adoptat o lege care, începând cu anul următor, a mutat începutul orei de vară la prima duminică din aprilie, dar a păstrat aceeași dată de încheiere.

În 2007, ora de vară s-a schimbat din nou în Statele Unite. Data de început a fost mutată la a doua duminică din martie. Data de încheiere la prima duminică din noiembrie.

În majoritatea țărilor din vestul Europei, ora de vară începe în ultima duminică din martie și se termină în ultima duminică din octombrie.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×