Reclamă

Cele 7 noi minuni ale lumii. Ce le face atât de speciale pentru a-și garanta un loc pe listă

Cele șapte minuni ale lumii antice reprezintă șapte structuri remarcabile care au fost construite în timpul antichității clasice. Prima listă cunoscută a celor șapte minuni datează din jurul secolului al II-lea. Aceasta include Colosul din Rodos, Marea Piramidă din Giza, Grădinile suspendate ale Babilonului, Statuia lui Zeus din Olimpia, Templul lui Artemis din Efes, Mausoleul din Halicarnas și Farul Alexandriei. Ai mai jos o listă cu cele 7 noi minuni ale lumii, alese de către oamenii din întreaga lume.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 1 noiembrie 2023, 7:46

O campanie condusă de Bernard Weber și organizată de Fundația New 7 Wonders e bazată pe procesul de selecție pentru noile minuni ale lumii. Aceasta a inclus un sondaj gratuit pe web și prin mesaj text.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele 7 noi minuni ale lumii

Weber și echipa sa au îndemnat oamenii din întreaga lume să-și voteze alegerea lor dintr-o listă scurtă de 200 de monumente și structuri. Scopul noii liste de minuni a fost de a răspândi conștientizarea despre reperele iconice și semnificative din punct de vedere cultural care există în lumea modernă. Campania a fost un mare succes, primind voturi de la aproximativ 100 de milioane de oameni până în 2007.

În același an, pe 7 iulie, fundația a declarat rezultatele. Acestea au devenit noile șapte minuni ale lumii. Iată tot ce trebuie să știi despre ele.

Colosseumul, Roma

Împăratul roman Vespasian a început construcția Colosseumului în anul 70 d.Hr.. Fiul său, Titus, a supravegheat finalizarea acestuia după moartea sa.

Reclamă

Acest amfiteatru vechi de 2.000 de ani a văzut probabil mai multă vărsare de sânge în incinta sa decât orice alt loc din lume.

La Colosseum au fost organizate o gamă largă de evenimente. Lupte intense de gladiatori, vânătoare de animale, bătălii, spectacole și execuție de prizonieri. Istoricii sugerează că aproximativ 400.000 de oameni ar fi murit în total în timpul evenimentelor.

Jocurile cu gladiatori au fost interzise în secolul al IV-lea. În secolul al VI-lea Colosseumul nu mai era folosit pentru jocuri și alte evenimente, deoarece Roma a cunoscut valuri de invazie. De-a lungul anilor, structura a început să se deterioreze din cauza vandalismului și a calamităților naturale. Părți din ea au fost dărâmate și folosite pentru materiale de construcție în altă parte. De fapt, Colosseumul de azi este doar aproximativ 30% din ceea ce a fost construit inițial.

Reclamă

Cu toate acestea, această clădire glorioasă rămâne una dintre cele mai populare destinații turistice din Italia.

Cele 7 noi minuni ale lumii: Petra, Iordania

Cioplită în piatră, Petra a devenit o nouă minune în 2007. A fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO încă din 1985.

A fost construită în secolul al IV-lea î.Hr. de către nabateeni. Aceștia din urmă sunt o civilizație străveche care a trăit cândva în partea de nord a peninsulei Arabice. Orașul Petra a fost întins pe o zonă care este de patru ori mai mare decât Manhattanul modern.

Una dintre caracteristicile sale cele mai izbitoare este sistemul său de gestionare a apei. E, includea o rețea de baraje, structuri de depozitare și canale.

Multe dintre structurile de alimentare cu apă ale orașului au suferit daune grave în timpul unui cutremur din anul 693 d.Hr.. Cu toate acestea, în perioada în care au fost pe deplin funcționale, le-au permis nabateenilor să furnizeze apă direct în oraș din izvoarele de pe dealurile situate în afara Petrei.

Petra a fost vizitată de peste 320.000 de oameni în primul trimestru al anului 2023.

Chichén Itzá, Mexic

Acest oraș vechi de 1500 de ani, construit de mayași (un vechi popor mezoamerican) a fost odată adăpostul a aproximativ 50.000 de oameni.

Mijlocul sitului Chichén Itzá acoperă o suprafață de aproximativ 5 kilometri pătrați în centrul sud-centr al Yucatánului. Zona mai largă avea 100 de drumuri interconectate și includea temple, băi de aburi, terenuri pentru jocuri cu mingea, piețe și temple piramidale în trepte.

Unul dintre cele mai fascinante lucruri despre acest oraș este că, pe măsură ce explorezi site-ul, vei întâlni frecvent oameni care aplaudă. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când bați din palme la baza Templului lui Kukulcan, ecoul sună similar cu pasărea locală quetzal, care era foarte venerată de poporul mayaș.

Hristos Răscumpărătorul, Brazilia

Cu vedere la capitala Braziliei, Rio De Janeiro, Hristos Răscumpărătorul de 30 m înălțime nu este cea mai înaltă statuie a lui Hristos din lume. Aceasta este a lui Hristos Protectorul, tot în Brazilia, dar este probabil cea mai cunoscută.

Se află pe vârful Muntelui Corcovado, care are o altitudine de aproximativ 710 m deasupra nivelului mării. A fost proiectată de sculptorul francez Paul Landowski. A fost construită între 1922 și 1931, sub supravegherea unui grup de ingineri brazilieni și francezi.

Statuia este acum considerată un simbol emblematic al Rio și Brazilia, atrăgând două milioane de vizitatori în fiecare an.

Machu Picchu, Peru

Machu Picchu este situat în Munții Anzi, Peru. Situl conține ruine a aproximativ 200 de structuri, inclusiv reședințe și clădiri folosite cândva în scopuri religioase, ceremoniale, astronomice și agricole.

A fost construit în secolul al XV-lea de către incași. Aceștia au condus partea de vest a Americii de Sud în timpul secolelor al XV-lea și al XVI-lea. Imperiul Inca a fost cel mai mare imperiu din America în perioada precolumbiană.

Situl include 600 de terase agricole construite pentru a asigura un bun drenaj și fertilitatea solului. El proteja totodată muntele de eroziune și alunecări de teren. Când are loc un cutremur (acestea sunt obișnuite în Peru), pietrele sar, dar apoi cad înapoi la locul lor. Fără această metodă de construcție, multe dintre cele mai cunoscute clădiri din Machu Picchu s-ar fi prăbușit cu mult timp în urmă.

Milioane de oameni vizitează în fiecare an orașul de munte. El a devenit atât de popular încât anul trecut guvernul Peru a trebuit să crească numărul de vizitatori permiși pe zi de la 4.044 la 5.044.

Taj Mahal, India

Împăratul Mughal Shah Jahan a construit Taj Mahal ca mausoleu pentru soția sa, Mumtaj Mahal. Aceasta a murit în timp ce dădea naștere celui de-al 14-lea copil.

Construcția a început în 1632 și a fost finalizată în 1648. Complexul de 42 de acri nu a fost terminat timp de încă cinci ani. Cupola mausoleului este construită din marmură albă translucidă. Culoarea ei pare să se schimbe în timpul zilei, de la roz în răsăritul soarelui, la alb în lumina zilei și auriu la apus.

Pereții sunt decorați cu peste 40 de tipuri de pietre prețioase, care includ diamante, smaralde și perle, precum și aur și argint.

Unele rapoarte sugerează că Shah Jahan a cheltuit aproximativ 3,8 milioane de dolari pentru a construi Taj Majal la acel moment, ceea ce ar fi de aproape 840 de milioane de dolari astăzi.

Taj Mahal este situat în Agra, India, și are șapte până la opt milioane de vizitatori în fiecare an.

Marele Zid Chinezesc

Originea Marelui Zid Chinezesc poate fi urmărită până în secolul al V-lea î.Hr., deși unele dintre fortificațiile incluse în zid datează cu sute de ani mai devreme.

Construcția zidului principal a început în jurul anului 220 î.Hr. sub Qin Shi Huang, primul împărat al Chinei unificate sub dinastia Qin. Acea construcție a inclus eliminarea fortificațiilor anterioare dintre state și unirea zidurilor existente de-a lungul graniței de nord într-un singur sistem care s-ar extinde pe mai mult de 10.000 de li (un li este aproximativ o treime de milă). Scopul a fost protejarea Chinei împotriva atacurilor din nord.

Zidul s-a întins în cele din urmă de la portul Shanhaiguan din Marea Chinei la vest până în provincia Gansu, peste 21.000 km.

Cu toate acestea, peretele nu este o singură structură continuă, așa cum cred mulți oameni. În schimb, este alcătuit din numeroase ziduri interconectate, șanțuri, turnuri de veghe, tranșee și trecători. Materialele de construcție se schimbă și ele dintr-un loc în altul.

Astăzi, Marele Zid este recunoscut drept una dintre cele mai impresionante fapte arhitecturale din istoria omenirii. A fost desemnat un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 1987.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care arată cum se îngrijeste corect o plantă de aloe vera
Timp liber
Cum se îngrijește corect Aloe Vera, una dintre cele mai iubite plante de interior
Te întrebi cum se îngrijește corect planta de Aloe Vera? Mai jos găsești câteva sfaturi utile de la specialiști. Aceasta este una dintre cele mai iubite plante de interior și poate fi integrată cu...
2
Două mâini de femeie care curăță faianța de la baie cu ajutorul mănușilor și a soluțiilor de curățare
Timp liber
Cu ce poți curăța faianța de calcar și pete. Sfaturi de la specialiștii în curățenie
Există o mulțime de metode prin care poți reda frumusețea băii tale. Descoperă și tu cu ce poți curăța faianța de calcar și pete. Acesta sfaturi de la specialiștii în curățenie te vor ajuta...
3
Demi Moore, cu câinele în brațe, la un eveniment
Divertisment
Demi Moore a împlinit recent 62 de ani, dar arată ca o adolescentă în costum de baie. Actrița și-a aniversat câinele cu o serie de poze sexy
Demi Moore a împlinit recent 62 de ani, dar arată ca o adolescentă în costum de baie. Actrița și-a aniversat câinele cu o serie de poze sexy, iar fanii au remarcat imediat corpul ei...
4
O farfurie pe care se află mai multe bucăți de plăcintă cu mere
Timp liber
Ingredientul secret din plăcinta cu mere. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Vremea rece de afară ne îndeamnă să petrecem mai mult timp în casă. Dacă vrei să-i surprinzi pe cei dragi cu gustul copilăriei, atunci poți să pregătești una dintre cele mai îndrăgite rețete de...
5
O femeie frumoasă care ține în brațe o minge colorată ce simbolizează planeta Venus, care aduce schimbări cu intrarea sa în Capricorn
Horoscop
Venus în Capricorn aduce vești bune pentru zodii. 3 nativi manifestă abundența
Venus în Capricorn aduce vești bune pentru zodii. Trei nativi din zodiac manifestă abundența în viața lor. Această perioadă pare să fie de bun augur pentru cei mai mulți nativi din zodiac. Se schimbă...
PARTENERI
×