Reclamă

Care sunt hormonii fericirii. Cum îi poți activa în mod natural, fără un efort prea mare

Sigur vrei și tu să știi care sunt hormonii fericirii. Endorfinele și alți așa-numiți hormoni ai fericirii au o mulțime de beneficii pentru organism, dar puțini oameni știu cum să profite de ei și cum să-i activeze în corp.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 4 septembrie 2024, 7:09

Endorfinele te fac fericită. Se pare că specialiștii s-au concentrat mai mult în ultimul timp pe legătura dintre exerciții fizice și hormonul care stimulează starea de bine, iar acum au dezvăluit și concluziile lor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Care sunt hormonii fericirii

Endorfinele ajută la creșterea nivelului de fericire. Cu toții știm deja că dacă ești fericită, stima de sine crește și ea, nivelul de stres se diminuează și el, iar anxietatea și depresia nu mai sunt o provocare. Din fericire, endorfinele nu sunt singurul hormon al fericirii.

Dopamina este stimulată de eliberarea de endorfine, în timp ce oxitocina și serotonina joacă, de asemenea, roluri cheie în reglarea stării unei persoane și în creșterea mulțumirii și a împlinirii.

Endorfinele, dopamina, serotonina și oxitocina sunt neurotransmițători sau mesageri chimici eliberați de neuroni care vizează diferite părți ale corpului. Ele lucrează adesea împreună pentru a facilita comunicarea dintre sistemul nervos și creier.

Pentru că ele apar în urma conexiunilor între anumite activități și emoții pozitive, corpul le percepe ca activități benefice de care vrea să se bucure și în viitor.

Reclamă

Dopamina

Dopamina are un rol cheie în orice activitate. Acest neurotransmițător blochează sentimente și emoții plăcute și le conectează pentru a oferi energia de bine de care toți avem nevoie.

S-a demonstrat că mâncarea bună, relațiile intime, meditația și exercițiile fizice facilitează eliberarea de dopamină. Cu cât faci aceste activități mai des, cu atât te vei simți mai bine.

Reclamă

Dopamina crește șansele de supraviețuire, dar trebuie menționat și că substanțele recreative ori alimentele nesănătoase pot duce, de asemenea, la o creștere a nivelului dopaminei. Din păcate, acest lucru poate contribui la comportamente de dependență.

Endorfine

Acest neurotransmițător face mai mult decât să te ajute să te simți bine. Rolul său principal este ameliorarea durerii și ameliorarea stresului. Ele sunt produse în glanda pituitară și hipotalamus și sunt eliberate atunci când corpul este în durere sau e stresat, lucrând eficient pentru a „dezactiva” semnalele de durere, astfel încât să poți continua ceea ce ai de făcut.

Endorfinele sunt activate și prin exerciții fizice. Ele te ajută să te simți mai relaxată și mai fericită.

Serotonina

Serotonina este adesea considerată un hormon de relaxare. Este implicată într-o serie de funcții ale corpului, inclusiv memoria, somnul, respirația, răspunsul la stres și sistemul digestiv.

O parte importantă de serotonină este produsă în creier, marea majoritate este produsă în tractul gastrointestinal și există o legătură puternică între acest hormon și sistemul tău digestiv.

Lipsa serotoninei este, de asemenea, asociată cu tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia. Nivelurile bune de serotonină te ajută să ai acea stare de echilibru de care avem nevoie cu toții într-o lume atât de agitată.

Oxitocina

Oxitocina este produsă de glanda pituitară și este declanșată foarte mult de atingerea fizică. Când ai relații intime, îmbrățișezi pe cineva, nivelul de oxitocină crește. Acest lucru crește de asemenea sentimentele de dragoste și încredere.

Oxitocina joacă, de asemenea, un rol important în timpul nașterii și alăptării. Hormonul este eliberat în timpul travaliului și ajută la stimularea contracțiilor uterine. Și după ce se naște copilul, oxitocina ajută la declanșarea lactației.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cercul zodiacal cu toate cele 12 zodii pe un fundal închis la culoare
Horoscop
Ce poate manifesta fiecare zodie în parte la începutul lunii septembrie. Explicațiile astrologilor
Nativii se află tot mai aproape de dorințele lor, iar iubirea și prietenia îi salvează și de această dată. Află ce poate manifesta fiecare zodie în parte la începutul lunii septembrie și cum prietenia...
2
O femeie care se plimbă pe plajă
Sănătate
Cum să folosești mersul pe jos pentru a slăbi după vârsta de 50 de ani. Care e secretul scăderii în greutate cu minimum de efort
Descoperă secretul scăderii în greutate după 50 de ani cu sfatul unui kinetoterapeut. Află cum să folosești mersul pe jos pentru a slăbi, după o vârstă când metabolismul a încetinit deja destul de mult....
3
Georgina Rodriguez în costum de baie alături de Cristiano Ronaldo pe un iaht
Divertisment
Cristiano Ronaldo a făcut dezvăluiri neașteptate despre relația sa cu Georgina Rodriguez. Jucătorul de fotbal a fost mai sincer ca niciodată
Cristiano Ronaldo a făcut dezvăluiri neașteptate despre relația sa cu Georgina Rodriguez. Jucătorul de fotbal a fost mai sincer ca niciodată. Presa susține că acesta ar fi dat de înțeles că s-a căsătorit în...
4
Ben Affleck în timp ce pleacă de la birou după ce s-a întâlnit cu Jennifer Lopez
Divertisment
Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au întâlnit pentru prima dată după divorț. Momentul tensionat a fost surprins de fotografi
Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au întâlnit pentru prima dată după divorț. Momentul tensionat a fost surprins imediat de fotografi. Reuniunea lor ține primele pagini ale presei internaționale. Cei doi foști soți nu reușesc...
5
Jennifer Lopez a mers la mall cu copiii ei după divorțul de Ben Affleck
Divertisment
Cum a sărbătorit Jennifer Lopez divorțul de Ben Affleck. Fanii au fost surprinși să o vadă pe divă în astfel de ipostaze
Fotografii au surprins cum a sărbătorit Jennifer Lopez divorțul de Ben Affleck. Vedeta latino a fost însoțită de copiii săi și un grup de prieteni. Cântăreața pare că a trecut peste dezamăgirile în dragoste...
PARTENERI
×