Reclamă

Castel bântuit, plin de povești, la nici 2 ore de București. Se aud voci cântând, iar camerele video înregistrează fenomene ciudate

Un castel bântuit și plin de povești, aflat la nici 2 ore de București este cel al Iuliei Hașdeu. Se știe că în interiorul acestei construcții excentrice se aud voci cântând, iar camerele video înregistrează fenomene ciudate.

Alina Drăgușin
Alina Drăgușin
Publicat: 5 august 2023, 7:22

Devenit muzeu, celebrul castel bântuit din Câmpina a fost proiectat de Bogdan Petriceicu Hașdeu într-un mod unic. El a primit instrucțiuni clare de la fiica lui în timpul unor ședințe de spiritism pe care le-a făcut. Acesta e un alt motiv pentru care edificiul ridicat în memoria unicei sale fete este considerat a fi o poartă către lumea de dincolo.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Castel bântuit, plin de povești, la nici 2 ore de București

Iulia Hașdeu a avut o minte sclipitoare: a învățat să citească pe când avea doar 2 ani și jumătate, iar la 4 ani știa să scrie. După ce a împlinit 5 ani, fiica savantului a început să compună primele poezii. La 11 ani, ea a absolvit Liceul „Sfântul Sava“ din București. Mama ei s-a implicat atât de mult în educația pe care i-a dat-o, încât, în adolescență, Iulia Hașdeu știa trei limbi străine: franceză, germană și engleză.

„Lilica“, așa cum era alintată copila, era pasionată de muzică și, pentru că avea o voce extraordinară, ea s-a înscris la secţia de canto şi pian de la Conservator. Desigur, a încheiat cursurile cu rezultate excepționale. Fata lui Bogdan Petriceicu și a Iuliei Faliciu a rămas în istorie ca fiind prima româncă ce a absolvit Universitatea Sorbona din Paris. Viitorul său se anunța unui plin cu succes, dar soarta a avut alte planuri pentru ea. În toamna lui 1888, cu câteva luni înainte să împlinească 19 ani, Iulia Hașdeu a murit. Ea a pierdut lupta cu viață, după ce a contractat tuberculoză.

Castelul bântuit, proiectat cu indicații primite în ședințele de spiritism

Devastat de moartea fiicei sale, Bogdan Petriceicu Hașdeu și-a petrecut restul vieții studiind spiritismul. Progresele pe care le-a făcut ilustrul intelectual în doctrina bazată pe credința posibilității de comunicare cu spiritele celor morți l-au ajutat să ia legătură cu spiritul Iuliei Hașdeu.

Reclamă

De altfel, așa a luat ființă planul castelului dedicat fiicei sale moarte. Istoricii susțin că Iulia Hașdeu i-a spus tatălui său în timpul ședințelor de spiritism cum să construiască fiecare cameră a edificiului și, desigur, fiecare simbol. Castelul bântuit în care se aud voci cântând, iar camerele video înregistrează fenomene ciudate a fost ridicat în perioada dintre anii 1893 – 1896.

„În privinţa fenomenelor stranii şi a legendelor care există despre Castelul Iulia Hașdeu, putem spune ca însăşi construirea lui a fost, şi continuă să fie, un eveniment inedit, straniu, spiritual. Savantul Bogdan Petriceicu Hașdeu recunoştea că planurile castelului de la Câmpina (şi cele ale cavoului familiei Hașdeu de la cimitirul Bellu din Bucureşti) i-au fost dictate, prin şedinţe de spiritism, de către spiritul fiicei sale, Iulia. Şedinţele de spiritism au avut loc iniţial la Bucureşti. Apoi la Câmpina, după terminarea construirii castelului în anul 1896“, a declarat muzeograful Dragoș Stanciu pentru B1.ro.

@romania

The Iulia Hașdeu Castle is a folly built in the form of a small castle by historian and politician Bogdan Petriceicu Hașdeu in the city of Câmpina, Romania. Work on it began in 1893, after Hasdeu’s daughter, Iulia Hasdeu, died at the age of 19, an event that dramatically shook Hasdeu’s life. He claimed that his late daughter provided the plans for building the castle during sessions of spiritism. The building was completed in 1896. The Castle, which needed a lot of repairs even when Hașdeu was alive, was affected by the First World War and in 1924 the People’s Atheneum of Câmpina „B.P.Hasdeu” tried to take it for restoration. The Second World War affected the castle again and stayed in a damaged state till 1955, when its name was written in the Listing of Historical Monuments.

♬ original sound – Romania – Romania

Reclamă

„Şedinţele de spiritism reprezintă ele însele evenimente stranii, misterioase. În timpul acestor şedinţe, Hașdeu şi ceilalţi mediumi şi martori au susţinut că au primit mesaje de la spiritele rudelor, prietenilor sau chiar a unor personalităţi celebre (n.r.: Seneca, Goethe)“, a mai povestit reprezentantul castelului bântuit din Câmpina.

Conform mărturiilor istoricilor, ședinţele de spiritism au continuat în castelul bântuit şi după moartea lui Bogdan Petriceicu Hașdeu. Toate au fost la iniţiativa avocatului C.M. Ciocazan, prieten al savantului şi medium. În plus, există mai multe imagin prin care s-a încercat fotografierea spiritelor.

Fenomene paranormale petrecute în castelul bântuit de lângă București

De-a lungul timpului, în interiorul edificiului s-au petrecut numeroase fenomene paranormale. Astfel localnicii și nu numai l-au numit castel bântuit. Au existat multe momente în care pianul a început de mai multe ori să cânte singur, atât în prezența angajaților Muzeului, cât și sub ochii vizitatorilor.

Mai mult, apariția fantomei Iuliei Hașdeu i-a șocat pe mulți dintre cei care au văzut-o. În cadrul unui asemenea fenomen, ea ținea în mână un buchet de margarete. Și, la scurt timp după acest episod, grădinarul a găsit în curtea castelului bântuit câteva flori, deși era toamnă și sezonul lor se terminase de multă vreme.

„În perioada interbelică, câţiva tineri s-au fotografiat lângă statuia Mântuitorului din castel. Iar unul dintre ei a pus o şapcă pe capul statuii. Peste câteva zile, cel care a pus şapca a căzut în baia de acid sulfuric de la fabrica Steaua Română din Câmpina“, a mai povestit muzegraful Dragoș Stanciu.

Toți cei care au vizitat castelul bântuit de lângă București au avut diferite stări în timp ce vizitau diferite camere. Iar unii dintre oameni au dezvăluit că au simțit numeroase energii în interiorul Castelului „Iulia Hașdeu“, însă, și în afara lui. Despre templul metafizic din Câmpina, localnicii au afirmat adeseori: „Este bântuit de fantome“.

Castelul bântuit din Câmpina, plin de simboluri mistice

Când ajungi în fața Castelului bântuit din Câmpina, ai impresia că te afli în fața unei „catedrale a spiritismului“. Și asta pentru că ești întâmpinată de trei turnuri crenelate. De deasupra veghează Ochiul Lumii, simbol al Iluminaților, care a fost preluat, ulterior, de masoni. Intrarea „este păzită“ de doi sfincși feminini – fiecare stă pe câte un tron, au relatat cei de la atlasobscura.com.

Ușa de piatră de la intrare se rotește în jurul propriului ax. Iar pe ea este trecută deviza familiei Hașdeu, respectiv „Pro fide et patria“ (n.r.: „Pentru credință și țară “). Există notate și cuvintele celebre ale lui Galileo Galilei – „E pur si muove“ (n.r.: „Și, totuși, se mișcă“) .

Castelul ridicat în memoria Iuliei Hașdeu și mormântul ei sunt considerate a fi unicele temple spiritiste de pe întreg mapamondul. Cele două construcții au o valoare inestimabilă, au precizat istoricii. Iar cel dintâi i-a oferit șansa filozofului să comunice cu unica lui fiică, despre care spunea că se află într-o altă dimensiune.

Prețul unui bilet la Castelul „Iulia Hașdeu“ din Câmpina este de 15,75 de lei. Însă, în fiecare zi de joi, intrarea la celebrul castel bântuit din este gratuită. Vezi care sunt cele mai frumoase castele din România.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×