Reclamă

Castel bântuit, plin de povești, la nici 2 ore de București. Se aud voci cântând, iar camerele video înregistrează fenomene ciudate

Un castel bântuit și plin de povești, aflat la nici 2 ore de București este cel al Iuliei Hașdeu. Se știe că în interiorul acestei construcții excentrice se aud voci cântând, iar camerele video înregistrează fenomene ciudate.

Alina Drăgușin
Alina Drăgușin
Publicat: 5 august 2023, 7:22

Devenit muzeu, celebrul castel bântuit din Câmpina a fost proiectat de Bogdan Petriceicu Hașdeu într-un mod unic. El a primit instrucțiuni clare de la fiica lui în timpul unor ședințe de spiritism pe care le-a făcut. Acesta e un alt motiv pentru care edificiul ridicat în memoria unicei sale fete este considerat a fi o poartă către lumea de dincolo.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Castel bântuit, plin de povești, la nici 2 ore de București

Iulia Hașdeu a avut o minte sclipitoare: a învățat să citească pe când avea doar 2 ani și jumătate, iar la 4 ani știa să scrie. După ce a împlinit 5 ani, fiica savantului a început să compună primele poezii. La 11 ani, ea a absolvit Liceul „Sfântul Sava“ din București. Mama ei s-a implicat atât de mult în educația pe care i-a dat-o, încât, în adolescență, Iulia Hașdeu știa trei limbi străine: franceză, germană și engleză.

„Lilica“, așa cum era alintată copila, era pasionată de muzică și, pentru că avea o voce extraordinară, ea s-a înscris la secţia de canto şi pian de la Conservator. Desigur, a încheiat cursurile cu rezultate excepționale. Fata lui Bogdan Petriceicu și a Iuliei Faliciu a rămas în istorie ca fiind prima româncă ce a absolvit Universitatea Sorbona din Paris. Viitorul său se anunța unui plin cu succes, dar soarta a avut alte planuri pentru ea. În toamna lui 1888, cu câteva luni înainte să împlinească 19 ani, Iulia Hașdeu a murit. Ea a pierdut lupta cu viață, după ce a contractat tuberculoză.

Castelul bântuit, proiectat cu indicații primite în ședințele de spiritism

Devastat de moartea fiicei sale, Bogdan Petriceicu Hașdeu și-a petrecut restul vieții studiind spiritismul. Progresele pe care le-a făcut ilustrul intelectual în doctrina bazată pe credința posibilității de comunicare cu spiritele celor morți l-au ajutat să ia legătură cu spiritul Iuliei Hașdeu.

Reclamă

De altfel, așa a luat ființă planul castelului dedicat fiicei sale moarte. Istoricii susțin că Iulia Hașdeu i-a spus tatălui său în timpul ședințelor de spiritism cum să construiască fiecare cameră a edificiului și, desigur, fiecare simbol. Castelul bântuit în care se aud voci cântând, iar camerele video înregistrează fenomene ciudate a fost ridicat în perioada dintre anii 1893 – 1896.

„În privinţa fenomenelor stranii şi a legendelor care există despre Castelul Iulia Hașdeu, putem spune ca însăşi construirea lui a fost, şi continuă să fie, un eveniment inedit, straniu, spiritual. Savantul Bogdan Petriceicu Hașdeu recunoştea că planurile castelului de la Câmpina (şi cele ale cavoului familiei Hașdeu de la cimitirul Bellu din Bucureşti) i-au fost dictate, prin şedinţe de spiritism, de către spiritul fiicei sale, Iulia. Şedinţele de spiritism au avut loc iniţial la Bucureşti. Apoi la Câmpina, după terminarea construirii castelului în anul 1896“, a declarat muzeograful Dragoș Stanciu pentru B1.ro.

@romania

The Iulia Hașdeu Castle is a folly built in the form of a small castle by historian and politician Bogdan Petriceicu Hașdeu in the city of Câmpina, Romania. Work on it began in 1893, after Hasdeu’s daughter, Iulia Hasdeu, died at the age of 19, an event that dramatically shook Hasdeu’s life. He claimed that his late daughter provided the plans for building the castle during sessions of spiritism. The building was completed in 1896. The Castle, which needed a lot of repairs even when Hașdeu was alive, was affected by the First World War and in 1924 the People’s Atheneum of Câmpina „B.P.Hasdeu” tried to take it for restoration. The Second World War affected the castle again and stayed in a damaged state till 1955, when its name was written in the Listing of Historical Monuments.

♬ original sound – Romania – Romania

Reclamă

„Şedinţele de spiritism reprezintă ele însele evenimente stranii, misterioase. În timpul acestor şedinţe, Hașdeu şi ceilalţi mediumi şi martori au susţinut că au primit mesaje de la spiritele rudelor, prietenilor sau chiar a unor personalităţi celebre (n.r.: Seneca, Goethe)“, a mai povestit reprezentantul castelului bântuit din Câmpina.

Conform mărturiilor istoricilor, ședinţele de spiritism au continuat în castelul bântuit şi după moartea lui Bogdan Petriceicu Hașdeu. Toate au fost la iniţiativa avocatului C.M. Ciocazan, prieten al savantului şi medium. În plus, există mai multe imagin prin care s-a încercat fotografierea spiritelor.

Fenomene paranormale petrecute în castelul bântuit de lângă București

De-a lungul timpului, în interiorul edificiului s-au petrecut numeroase fenomene paranormale. Astfel localnicii și nu numai l-au numit castel bântuit. Au existat multe momente în care pianul a început de mai multe ori să cânte singur, atât în prezența angajaților Muzeului, cât și sub ochii vizitatorilor.

Mai mult, apariția fantomei Iuliei Hașdeu i-a șocat pe mulți dintre cei care au văzut-o. În cadrul unui asemenea fenomen, ea ținea în mână un buchet de margarete. Și, la scurt timp după acest episod, grădinarul a găsit în curtea castelului bântuit câteva flori, deși era toamnă și sezonul lor se terminase de multă vreme.

„În perioada interbelică, câţiva tineri s-au fotografiat lângă statuia Mântuitorului din castel. Iar unul dintre ei a pus o şapcă pe capul statuii. Peste câteva zile, cel care a pus şapca a căzut în baia de acid sulfuric de la fabrica Steaua Română din Câmpina“, a mai povestit muzegraful Dragoș Stanciu.

Toți cei care au vizitat castelul bântuit de lângă București au avut diferite stări în timp ce vizitau diferite camere. Iar unii dintre oameni au dezvăluit că au simțit numeroase energii în interiorul Castelului „Iulia Hașdeu“, însă, și în afara lui. Despre templul metafizic din Câmpina, localnicii au afirmat adeseori: „Este bântuit de fantome“.

Castelul bântuit din Câmpina, plin de simboluri mistice

Când ajungi în fața Castelului bântuit din Câmpina, ai impresia că te afli în fața unei „catedrale a spiritismului“. Și asta pentru că ești întâmpinată de trei turnuri crenelate. De deasupra veghează Ochiul Lumii, simbol al Iluminaților, care a fost preluat, ulterior, de masoni. Intrarea „este păzită“ de doi sfincși feminini – fiecare stă pe câte un tron, au relatat cei de la atlasobscura.com.

Ușa de piatră de la intrare se rotește în jurul propriului ax. Iar pe ea este trecută deviza familiei Hașdeu, respectiv „Pro fide et patria“ (n.r.: „Pentru credință și țară “). Există notate și cuvintele celebre ale lui Galileo Galilei – „E pur si muove“ (n.r.: „Și, totuși, se mișcă“) .

Castelul ridicat în memoria Iuliei Hașdeu și mormântul ei sunt considerate a fi unicele temple spiritiste de pe întreg mapamondul. Cele două construcții au o valoare inestimabilă, au precizat istoricii. Iar cel dintâi i-a oferit șansa filozofului să comunice cu unica lui fiică, despre care spunea că se află într-o altă dimensiune.

Prețul unui bilet la Castelul „Iulia Hașdeu“ din Câmpina este de 15,75 de lei. Însă, în fiecare zi de joi, intrarea la celebrul castel bântuit din este gratuită. Vezi care sunt cele mai frumoase castele din România.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care paortă haine de zâne și aripi de fluture pentru a ilustra ce talent ascuns ai, în funcție de zodie
Horoscop
Ce talent ascuns ai, în funcție de zodie. La ce se pricep nativii din zodiac
Semnul zodiacal sub care te-ai născut poate influența multe aspecte din viața ta. Printre acestea se numără și abilitățile pe care le poți avea. Descoperă ce talent ascuns ai, în funcție de zodie. Află...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele
Pentru Balanțe și Vărsătorii, horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023 vine cu despărțiri și complicații în relațiile de cuplu. Cei mai mulți dintre nativi vor lua decizii pe care mai apoi le...
3
Cara Delevingne, pe o bancă, desculță, fotografiată în timp ce vorbește la telefon, într-o stare de ebrietate avansată
Divertisment
Cara Delevingne a participat la o prezentare de modă de la Milano Fashion Week. Cum arată acum și care e starea ei după imaginile din aeroport
Cara Delevingne a participat la o prezentare de modă de la Milano Fashion Week. Află mai multe despre cum arată acum și care e starea ei după imaginile din aeroport. Modelul a fără sutien,...
4
Prințul George, alături de Prințul William, în tribune, în sacouri, la un eveniment sportiv
Divertisment
La ce vârstă va pleca Prințul George singur în călătorii. Aniversarea care îi va schimba pentru totdeauna destinul
Prințul George, la fel ca și frații săi sunt pregătiți încă de mici să facă față evenimentelor regale. Cu toate acestea, regulile Familiei Regale sunt stricte. Acum s-a aflat la ce vârstă va pleca...
5
Prințesa Leonor, în uniformă militară, în timp ce primește o distincție
Divertisment
Prințesa Leonor a Spaniei a fost fotografiată în uniformă militară. Fiica Reginei Letizia și a Regelui Felipe se antrenează la Academia Militară
Prințesa Leonor a Spaniei a arătat că nu se teme să implice în acțiune. Acest lucru a fost dovedit de o serie de fotografii dezvăluite de Casa Regală a Spaniei. Prințesa Leonor a Spaniei...
PARTENERI
×