Devenit muzeu, celebrul castel bântuit din Câmpina a fost proiectat de Bogdan Petriceicu Hașdeu într-un mod unic. El a primit instrucțiuni clare de la fiica lui în timpul unor ședințe de spiritism pe care le-a făcut. Acesta e un alt motiv pentru care edificiul ridicat în memoria unicei sale fete este considerat a fi o poartă către lumea de dincolo.
Castel bântuit, plin de povești, la nici 2 ore de București
Iulia Hașdeu a avut o minte sclipitoare: a învățat să citească pe când avea doar 2 ani și jumătate, iar la 4 ani știa să scrie. După ce a împlinit 5 ani, fiica savantului a început să compună primele poezii. La 11 ani, ea a absolvit Liceul „Sfântul Sava“ din București. Mama ei s-a implicat atât de mult în educația pe care i-a dat-o, încât, în adolescență, Iulia Hașdeu știa trei limbi străine: franceză, germană și engleză.
„Lilica“, așa cum era alintată copila, era pasionată de muzică și, pentru că avea o voce extraordinară, ea s-a înscris la secţia de canto şi pian de la Conservator. Desigur, a încheiat cursurile cu rezultate excepționale. Fata lui Bogdan Petriceicu și a Iuliei Faliciu a rămas în istorie ca fiind prima româncă ce a absolvit Universitatea Sorbona din Paris. Viitorul său se anunța unui plin cu succes, dar soarta a avut alte planuri pentru ea. În toamna lui 1888, cu câteva luni înainte să împlinească 19 ani, Iulia Hașdeu a murit. Ea a pierdut lupta cu viață, după ce a contractat tuberculoză.
Castelul bântuit, proiectat cu indicații primite în ședințele de spiritism
Devastat de moartea fiicei sale, Bogdan Petriceicu Hașdeu și-a petrecut restul vieții studiind spiritismul. Progresele pe care le-a făcut ilustrul intelectual în doctrina bazată pe credința posibilității de comunicare cu spiritele celor morți l-au ajutat să ia legătură cu spiritul Iuliei Hașdeu.
De altfel, așa a luat ființă planul castelului dedicat fiicei sale moarte. Istoricii susțin că Iulia Hașdeu i-a spus tatălui său în timpul ședințelor de spiritism cum să construiască fiecare cameră a edificiului și, desigur, fiecare simbol. Castelul bântuit în care se aud voci cântând, iar camerele video înregistrează fenomene ciudate a fost ridicat în perioada dintre anii 1893 – 1896.
„În privinţa fenomenelor stranii şi a legendelor care există despre Castelul Iulia Hașdeu, putem spune ca însăşi construirea lui a fost, şi continuă să fie, un eveniment inedit, straniu, spiritual. Savantul Bogdan Petriceicu Hașdeu recunoştea că planurile castelului de la Câmpina (şi cele ale cavoului familiei Hașdeu de la cimitirul Bellu din Bucureşti) i-au fost dictate, prin şedinţe de spiritism, de către spiritul fiicei sale, Iulia. Şedinţele de spiritism au avut loc iniţial la Bucureşti. Apoi la Câmpina, după terminarea construirii castelului în anul 1896“, a declarat muzeograful Dragoș Stanciu pentru B1.ro.