Mucegaiul de orice fel, inclusiv mucegaiul negru, poate apărea oriunde în baie. Deși îl poți elimina destul de repede, este util să înțelegi cauzele care duc la apariția sa. Așadar, specialiștii îți vin în ajutor cu câteva trucuri pentru a avea mereu baia curată.
Ce cauzează apariția mucegaiului în baie
Un studiu recent a descoperit trei cauze principale ale mucegaiului: problemele de construcție, deteriorarea și condensul din baie.
Mediul cald al băii este locul perfect pentru creșterea mucegaiului. Acest tip de ciupercă crește în spații care au foarte puțină ventilație.
Poți întâlni mucegai în crăpăturile dintre gresie, covoarele de baie, pereți de duș, țevi și toalete. Unele dintre cele mai rele tipuri de mucegai din baie este mucegaiul negru.
Mucegaiul negru este un tip ce ciupercă care este lipicioasă și greu de îndepărtat. Din fericire, există câteva măsuri pe care le poți lua. Pentru început trebuie să te asiguri că lași fereastra deschisă după duș sau că pornești ventilatorul din baie. Următorul pas este să îdepărtezi excesul de condens.
Condensul este principala cauză a mucegaiului, spun studiile. Aerul proaspăt și suprafețele curate sunt dușmanii sporilor de mucegai.
Din păcate, poate fi o muncă enormă să scapi complet de condens. Este important să te asiguri că ștergi regulat dușul și zonele unde s-a depus condensul, recomandă specialiștii în curățenie.
Ce poți face pentru a preveni apariția mucegaiului în baie
Pentru a îndepărta mucegaiul poți decora baia cu plante purificatoare. Dacă îți plac plantele, există o mulțime care ajută la reducerea sporilor de mucegai.
Următorul truc presupune folosirea ventilatorului din baie. Un ventilator de baie are două funcții, este conceput pentru a elimina mirosurile din baie, dar ajută și la eliminarea umezelii.
Specialiștii atrag atenția și asupra produselor pe care le folosești pentru curățare. Produsele fără clătire, care nu necesită curățenie suplimentară, ajută la reducerea sporilor de mucegai.
O rutină de curățare regulată te va ajuta să ai baia ferită de mucegai. Specialiștii recomandă să fii atentă la chitul de baie care este deteriorat. Acesta poate reprezenta un loc ideal pentru înmulțirea mucegaiului. Cel mai bine este să repari chitul din baie dacă vrei să rezolvi această problemă.
Mai mult, specialiștii recomandă să speli regulat podeaua dușului și covorașele de baie pentru prevenirea apariției sporilor de mucegai. Este important să eviți să lași prosoape umede pe podeaua băii, de asemenea.
Prosoapele umede pot fi un teren propice pentru mucegai. Atunci când alegi să cureți baie încearcă să folosești produse anti mucegai din comerț sau pregătite în casă. Acestea pot fi ideale pentru curățarea băii tale și pentru depărtarea sporilor de mucegai.
Unul dintre cele mai comune locuri înc are mucegaiul se dezvoltă este pe tavanul băii. Acest lucru se datorează faptului că umiditatea din aer crește și se așează deasupra. Este important să ștergi suprafața tavanului cu un amestec de înălbitor și să deschizi larg ferestrele de la baie sau să folosești ventilatorul acesteia. Ventilația adecvată în baie este un început ideal de a îndepărta mucegaiul.
Nu în ultimul rând, menținerea unei băi curate te va ajuta ca pe termen lung să nu te confrunți cu problemele cauzate de mucegai.