Reclamă

Ce este acidul mandelic și ce beneficii are pentru ten

Peelingurile chimice sunt intervenții cosmetice în care experții aplică o soluție chimică pe față pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii și pentru a stimula creșterea de noi celule. Există dovezi care sugerează că peelingurile sunt eficiente și sigure pentru tratarea afecțiunilor pielii, cum ar fi acneea. Află ce este acidul mandelic și ce beneficii are pentru ten.

Publicat: 13 decembrie 2022, 6:00

Acidul mandelic este o substanță chimică acidă care a devenit populară pentru utilizarea sa în produsele cosmetice pentru piele.

Ce este acidul mandelic

Peelingurile chimice cu acid mandelic sunt forme comune de peelinguri chimice cu un singur ingredient, alături de peelingurile chimice cu acid glicolic, acid glicolic și acid lactic.

După cum explică o recenzie din 2018, scopul peelingurilor chimice este de a elimina o grosime previzibilă și uniformă a pielii deteriorate.

Peelingul chimic poate ajuta în:

  • leziuni inflamatorii și neinflamatorii acneice;
  • cicatrici;
  • rozacee;
  • riduri.
Reclamă

Alături de alte peelinguri chimice pe bază de acid, peelingurile chimice cu acid mandelic nu pătrund foarte adânc în piele pentru a-și atinge efectele.

Peelingurile chimice cu acest acid sunt cunoscute sub denumirea de peelinguri superficiale.

De asemenea, află și de ce poți avea mâinile și picioarele reci în sezonul de iarnă și cum să-ți reglezi temperatura corpului.

Reclamă

Ce efecte are asupra pieliii

Acidul mandelic poate fi util pentru unele persoane cu afecțiuni ale pielii. De exemplu, cercetările din 2018 sugerează că acidul mandelic poate crește fermitatea și elasticitatea pielii. Mai mult, există dovezi suplimentare că peelingurile chimice cu acid mandelic pot fi utile pentru:

  • dispigmentare – o anomalie a pigmentului pielii;
  • roșeață a pielii – eritem;
  • piele grasă sau exces de sebum.

Este demn de remarcat faptul că multe afecțiuni ale pielii sunt de natură cosmetică. Deși preocupările cosmetice pot fi semnificative din punct de vedere psihologic, ele nu afectează în mod direct sănătatea fizică a unei persoane.

Cum se folosește pe piele acidul mandelic

Acidul mandelic are o structură chimică unică, care are ca rezultat o penetrare mai uniformă prin zonele pielii bogate în lipide.

Deoarece efectele secundare și timpul de refacere după peeling-ul cu acid mandelic sunt în general mai mici decât alte peelinguri, pot exista ședințe mai frecvente și intervale mai scurte între sesiunile de peeling, dacă se dorește.

Care sunt riscurile peelingurilor cu acidul mandelic

Un studiu din 2019 care compară acidul glicolic, acidul salicilic-mandelic și acizii fitici asupra acneei nu a arătat efecte secundare substanțiale.

Cu toate acestea, Biblioteca Națională de Medicină sugerează că acidul mandelic, similar cu alți acizi utilizați pe piele, poate provoca:

  • toxicitate acută în caz de înghițire;
  • iritație de piele;
  • iritație sau deteriorare a ochilor dacă este atinsă zona.

O persoană ar trebui să ceară sfaturi suplimentare de la medic dacă are vreo îngrijorare cu privire la siguranța și riscurile acidului mandelic.

Cât de eficient este acidul mandelic

Efectele dorite ale acidului mandelic tind să fie mai ușoare decât cele ale peelingurilor chimice cu acid glicolic. Peelingurile chimice cu acid mandelic sunt mai ușor de recuperat, iar efectele lor secundare tind să fie mai puțin pronunțate.

În plus, un studiu din 2020 sugerează că peelingurile chimice cu acid mandelic sunt la fel de utile pentru tratarea acneei ca și peelingurile chimice cu acid salicilic. Specialiștii susțin că e mult mai puțin probabil ca acestea să provoace efecte secundare.

Dovezi suplimentare sugerează că un peeling pe bază de acid salicilic-mandelic a arătat îmbunătățiri semnificative în leziunile cauzate de acnee.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă, îmbrăcată într-un costum de zână rea
Horoscop
Zodii care își doresc mereu răzbunare. Nu uită și nu iartă nimic
S-ar putea să fii surprinsă să afli că unele semne zodiacale se mulțumesc să lase lucrurile să meargă mai departe, fără a dori să le facă rău celor care le-au rănit. Apoi sunt cei...
2
Un bărbat și o femeie sunt îndrăgostiți și stau pe malul apei în timp ce peste ei se formează harta astrală a nativilor din zodiac
Horoscop
Zodiile care își găsesc iubirea târziu în viață. 5 nativi care află târziu cine le este perechea
Află care sunt zodiile care își găsesc iubirea târziu în viață, chiar dacă sunt persoane tandre. Anumiți nativii din zodiac se tem de angajamente, căsătorii sau pur și simplu să se îndrăgostească. Din acest...
3
O femeie frumoasă cu părul alb care stă în fața unui birou
Frumusețe
Modalități de stilizare a părului alb. Care sunt sfaturile specialiștilor în frumusețe
Părul alb poate arăta incredibil dacă este aranjat corespunzător. Specialiștii în frumusețe îți vin în ajutor și îți oferă câteva trucuri utile. Iată câteva modalități de stilizare a părului alb. În felul acesta te...
4
Kate Middleton și Prințul William, la un eveniment cu reprezentanții BAFTA, în ținute elegante
Divertisment
Kate Middleton a apărut într-un costum roșu, cu pantaloni. Prințul și Prințesa de Wales au mers la o întâlnire cu reprezentanții BAFTA
Kate Middleton a apărut într-un costum roșu, cu pantaloni. Prințul și Prințesa de Wales au mers la o întâlnire cu reprezentanții BAFTA. Acest eveniment a fost organizat înainte de lansarea campaniei lui Kate, „Shaping...
5
O femeie frumoasă care paortă ochelari și zâmbește pentru a ilustra care este coafura sexy care te ajută să pari mai tânără dacă ai peste 40 de ani
Frumusețe
Coafura sexy care te ajută să pari mai tânără dacă ai peste 40 de ani. Care este principala alegere a stiliștilor în 2023
Stiliștii au dezvăluit care este coafura sexy care te ajută să pari mai tânără dacă ai peste 40 de ani. Aceasta este principala alegere a specialiștilor în frumusețe în anul 2023 pentru clientele lor....
PARTENERI
×