Reclamă

Ce este acidul mandelic și ce beneficii are pentru ten

Peelingurile chimice sunt intervenții cosmetice în care experții aplică o soluție chimică pe față pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii și pentru a stimula creșterea de noi celule. Există dovezi care sugerează că peelingurile sunt eficiente și sigure pentru tratarea afecțiunilor pielii, cum ar fi acneea. Află ce este acidul mandelic și ce beneficii are pentru ten.

Publicat: 13 decembrie 2022, 6:00

Acidul mandelic este o substanță chimică acidă care a devenit populară pentru utilizarea sa în produsele cosmetice pentru piele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este acidul mandelic

Peelingurile chimice cu acid mandelic sunt forme comune de peelinguri chimice cu un singur ingredient, alături de peelingurile chimice cu acid glicolic, acid glicolic și acid lactic.

După cum explică o recenzie din 2018, scopul peelingurilor chimice este de a elimina o grosime previzibilă și uniformă a pielii deteriorate.

Peelingul chimic poate ajuta în:

  • leziuni inflamatorii și neinflamatorii acneice;
  • cicatrici;
  • rozacee;
  • riduri.
Reclamă

Alături de alte peelinguri chimice pe bază de acid, peelingurile chimice cu acid mandelic nu pătrund foarte adânc în piele pentru a-și atinge efectele.

Peelingurile chimice cu acest acid sunt cunoscute sub denumirea de peelinguri superficiale.

De asemenea, află și de ce poți avea mâinile și picioarele reci în sezonul de iarnă și cum să-ți reglezi temperatura corpului.

Reclamă

Ce efecte are asupra pieliii

Acidul mandelic poate fi util pentru unele persoane cu afecțiuni ale pielii. De exemplu, cercetările din 2018 sugerează că acidul mandelic poate crește fermitatea și elasticitatea pielii. Mai mult, există dovezi suplimentare că peelingurile chimice cu acid mandelic pot fi utile pentru:

  • dispigmentare – o anomalie a pigmentului pielii;
  • roșeață a pielii – eritem;
  • piele grasă sau exces de sebum.

Este demn de remarcat faptul că multe afecțiuni ale pielii sunt de natură cosmetică. Deși preocupările cosmetice pot fi semnificative din punct de vedere psihologic, ele nu afectează în mod direct sănătatea fizică a unei persoane.

Cum se folosește pe piele acidul mandelic

Acidul mandelic are o structură chimică unică, care are ca rezultat o penetrare mai uniformă prin zonele pielii bogate în lipide.

Deoarece efectele secundare și timpul de refacere după peeling-ul cu acid mandelic sunt în general mai mici decât alte peelinguri, pot exista ședințe mai frecvente și intervale mai scurte între sesiunile de peeling, dacă se dorește.

Care sunt riscurile peelingurilor cu acidul mandelic

Un studiu din 2019 care compară acidul glicolic, acidul salicilic-mandelic și acizii fitici asupra acneei nu a arătat efecte secundare substanțiale.

Cu toate acestea, Biblioteca Națională de Medicină sugerează că acidul mandelic, similar cu alți acizi utilizați pe piele, poate provoca:

  • toxicitate acută în caz de înghițire;
  • iritație de piele;
  • iritație sau deteriorare a ochilor dacă este atinsă zona.

O persoană ar trebui să ceară sfaturi suplimentare de la medic dacă are vreo îngrijorare cu privire la siguranța și riscurile acidului mandelic.

Cât de eficient este acidul mandelic

Efectele dorite ale acidului mandelic tind să fie mai ușoare decât cele ale peelingurilor chimice cu acid glicolic. Peelingurile chimice cu acid mandelic sunt mai ușor de recuperat, iar efectele lor secundare tind să fie mai puțin pronunțate.

În plus, un studiu din 2020 sugerează că peelingurile chimice cu acid mandelic sunt la fel de utile pentru tratarea acneei ca și peelingurile chimice cu acid salicilic. Specialiștii susțin că e mult mai puțin probabil ca acestea să provoace efecte secundare.

Dovezi suplimentare sugerează că un peeling pe bază de acid salicilic-mandelic a arătat îmbunătățiri semnificative în leziunile cauzate de acnee.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×