Publicația mai sus menționată mai spune de asemenea că produsul nu trebuie să fie nou pentru tine. Acest lucru se poate întâmpla cu deodorantul sau antiperspirantul pe care îl utilizezi de ceva timp. Vei știi dacă ești alergică dacă se formează o erupție cutanată pe axilă și pielea este roșie, iritată sau îți dă mâncărime. Dacă erupția cutanată este severă, pe piele se pot forma și vezicule. Deși acest lucru poate fi extrem de inconfortabil, are remedii simple.
Ce să faci dacă deodorantul îți provoacă erupție
Întrerupe utilizarea deodorantului despre care crezi că cauzează erupția cutanată. Pentru a preveni agravarea situației, poartă îmbrăcăminte care să nu se frece pe axile. În ceea ce privește curățarea erupției cutanate, poți folosi o serie de produse pe axile, inclusiv vaselină, aloe vera, loțiune de calamină și cremă cu hidrocortizon. Toate acestea acționează calmând pielea și reducând iritația.
Dermatologul Nava Greenfield a declarat pentru MindBodyGreen: „Erupțiile cutanate alergice sau iritante durează de obicei aproximativ două săptămâni pentru a se rezolva complet”. Indiferent dacă folosești un deodorant sau un antiperspirant, anumite ingrediente din aceste produse sunt cunoscute a fi alergene”.
Ingredientele care îți pot provoca erupții cutanate
Există un motiv pentru care apar erupții cutanate cauzate de deodorant. Profesorul de dermatologie Macrene Alexiades a explicat pentru Self: „Axila este o zonă delicată. Pielea este subțire, plierea axilei ascunde produsele plasate acolo, ceea ce înseamnă că orice pui peste pătrunde și rămâne în contact mai mult decât în alte zone. Se umezește cu transpirație provocând și mai multe șanse ca ingredientele să reacționeze”.
Acestea fiind spuse, MindBodyGreen afirmă că ingredientele care pot duce la o erupție cutanată sunt: bicarbonat de sodiu, parfum și conservanți precum formaldehida. Ultimele două pot fi găsite atât în deodorante, cât și în antiperspirante. De asemenea, deodorantul natural poate provoca erupții cutanate.
Spre deosebire de deodorant și antiperspirante, deodorantul natural este fabricat fără aluminiu. În schimb, conține bicarbonat de sodiu, ulei de cocos și uleiuri esențiale. Toate aceste ingrediente pot irita pielea și pot provoca erupții cutanate. În mod specific, bicarbonatul de sodiu poate interfera cu PH-ul pielii. Alți alergeni cunoscuți sunt vitamina E și lanolina.
Dacă ai eczeme sau psoriazis, fii deosebit de atentă la oricare dintre aceste ingrediente. Mayra Maymone a spus pentru Self că persoanele cu aceste afecțiuni sunt mai susceptibile la erupții cutanate cauzate de deodorante. Dacă dezvolți o erupție cutanată din cauza deodorantului, nu te mai epila în zona axilelor. Dacă erupția nu dispare cu remedii la domiciliu, mergi la medic.
Alternative la deodorant care sunt mai puțin susceptibile de a irita pielea
Pe lângă tratarea erupției cutanate cauzate de deodorant, ar trebui să descoperi care este cauza. Poți face acest lucru folosind un test de plasture. Te va ajuta să găsești un nou deodorant care să nu provoace alergii. Chiar dacă ai alergii la anumite ingrediente, asta nu înseamnă că nu poți găsi cel mai bun deodorant pentru tine. Deodorantele populare pentru pielea sensibilă sunt cele care nu conține bicarbonat de sodiu.
Dacă vrei să renunți cu totul la deodorant, iată ce poți folosi în locul lui. O opțiune accesibilă include Stick-ul care conține săruri minerale ca ingredient principal, făcându-l perfect pentru pielea sensibilă.