Aceste condimente pot oferi și un suport digestiv ușor, făcând turta dulce mai blândă cu stomacul tău decât alte dulciuri mai grele de sărbători.
Ce schimbări apar în corp atunci când consumi turtă dulce
Experții recomandă să păstrezi porțiile moderate și să asociezi turta dulce cu proteinele. Poate fi un pahar de lapte, pentru a ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Turta dulce nu este ideală pentru zahărul din sânge sau pentru digestie.
Însă conține anumite condimentele care pot oferi beneficii. Turta dulce este de obicei preparat cu făină de grâu și un îndulcitor, care îi dă culoarea caracteristică maro închis.
Ambele ingrediente se digeră relativ repede, determinând creșterea rapidă a zahărului din sânge. Deși rețetele variază, indicele glicemic (IG) al acestor prăjituri este de aproximativ 66. Le plasează în categoria alimentelor cu un indice glicemic ridicat, conform specialiștilor.
Dar, spre deosebire de alte dulciuri, turta dulce conține condimente care pot atenua efectul asupra zahărului din sânge. Condimentele, în special ghimbirul și scorțișoara, pot ajuta ușor la încetinirea acelei creșteri a zahărului, deoarece s-a demonstrat că susțin sensibilitatea la insulină, arată cei de la Health.com.
Un studiu din 2016 a arătat că administrarea de scorțișoară de două ori pe zi ajută la scăderea zahărului din sânge și a insulinei la persoanele cu glucoză ridicată.
Mai multe lucrări au legat doze mari de antioxidanți găsiți în ghimbir precum gingerolii, shogaolii și paradolii, de un control îmbunătățit al zahărului din sânge la persoanele cu diabet de tip 2, spun cei de la Healthline.com.
Totuși, prezența acestor condimente nu înseamnă că turta dulce poate fi considerată un aliment sănătos pentru gestionarea zahărului din sânge. Condimentele „nu vor anula zahărul”, „dar fac panetul o opțiune mai blândă decât alte dulciuri de sărbători.”



















