Detoxifierea reprezintă o tendință în creștere în ultimii ani. Aceste diete promit eliminarea toxinelor din organism. Astfel de concepte au existat și în trecut, atunci când oamenii obișnuiau să consume anumite ceaiuri sau suplimente din plante pentru a elimina toxinele din organism.
Cu toate acestea, cei mai mulți specialiști sunt de părere că lipsesc dovezile științifice cu privire la ce este detoxifierea și cât de eficientă paote fi pentru organism.
Ce se întâmplă în corpul tău când începi o dietă de detoxifiere
În timp ce multe metode de detoxifiere sunt promovate în mediul online și nu numai, specialiștii sunt de părere că nu există o definiție oficială a unei „diete de detoxifiere”.
Termenul nu este reglementat și definițiile sunt destul de vagi. De fapt, este unul dintr emotivele care duc la apariția confuziei din jurul dietelor de detoxifiere. Lipsa unei definiții clare face ca aceste diete să fie „contradictorii”.
Totuși, unele dintre cele mai populare diete de detoxifiere includ o combinație a următoarelor recomandări: consumul anumitor ceaiuri din plante, clismele, eliminarea alimentelor cu zahăr adăugat, postul intermitent, adăugarea de exerciții fizice și consumul mai multor alimente organize.
Deși unele dintre aceste recomandări pot avea beneficii pentru sănătate în sine, dietele de detoxifiere pot determina adesea oamenii să restricționeze inutil alimentele pentru o perioadă de timp, ceea ce vine cu potențiale riscuri pentru sănătate.
Mai jos găsești câteva dintre riscurile unei diete de detoxifiere.