Aproximativ un milion de persoane se îmbolnăvesc în fiecare an din cauza consumului de pui insuficient preparat termic. Carnea de pui crudă sau insuficient gătită poate fi contaminată cu bacterii periculoase care pot provoca toxiinfecții alimentare.
Ce se poate întâmpla dacă nu gătești suficient puiul
Printre bacteriile întâlnite frecvent în carnea de pui se numără următoarele, listate de specialiști: salmonella, campylobacter, clostridium. Carnea de pui și curcan sunt principalii factori care contribuie la infecția cu Salmonella. Este adesea asociată cu diaree, dureri de stomac și febră.
Infecția cu Campylobacter este cel mai frecvent cauzată de consumul de pui insuficient gătit. Aceasta este cea mai frecventă cauză de diaree bacteriană în fiecare an.
Multe cazuri rămân nediagnosticate sau neraportate. Acest tip de bacterie poate produce o toxină în intestine care provoacă diaree. Este adesea asociată cu carne de pasăre, carne roșie sau sosuri gătite în cantități mari și păstrate la temperaturi nesigure.
Simptomele frecvente includ diareea și crampele abdominale, fără vărsături sau febră. În majoritatea cazurilor, persoanele care suferă de toxiinfecții alimentare se recuperează de la sine, fără tratament.
Totuși, în anumite situații, aceasta poate dura mai mult sau poate duce la probleme grave de sănătate, inclusiv: sindromul Guillain-Barré, sindromul colonului iritabil, artrită reactivă, arată cei de la Health.com.
O afecțiune rară, dar gravă, este sindromul Guillain-Barré. Poate apărea după o toxiinfecție alimentară. Aceasta provoacă slăbiciune musculară și, în unele cazuri, paralizie.
Campylobacter este adesea cauza apariției sindromului Guillain-Barré (GBS). Această afecțiune afectează aproximativ 1 din 1.000 de persoane infectate cu bacteria Campylobacter.