Adăugarea mierii în preparate este o modalitate excelentă de a obține un plus de aromă. De asemenea, adaugă câteva efecte benefice asupra sănătății, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Toronto.
Ce se schimbă în organism dacă mănânci două linguri de miere pe zi
Oamenii de știință au descoperit că mierea îmbunătățește câțiva indicatori cheie ai sănătății cardiometabolice. E vorba de nivelul zahărului din sânge și al colesterolului.
Un studiu publicat în revista Nutrition Reviews a discutat despre o revizuire sistematică și o meta-analiză a studiilor clinice care implică miere.
Acest proces i-a determinat pe cercetători să vadă că consumul de miere scade glicemia, colesterolul total și colesterolul rău/LDL, stabilizează trigliceridele și este un marker pentru boala ficatului gras.
De asemenea, mierea pare să promoveze niveluri crescute de HDL/colesterol bun și unii markeri ai inflamației.
Tausif Khan, cercetător în științe nutriționale la Facultatea de Medicină a Universității din Toronto, a spus că aceste rezultate sunt surprinzătoare. Mierea conține aproximativ 80% zahăr. Cu toate acestea, mierea este, de asemenea, o compoziție complexă de zaharuri comune și rare. Ea are în compoziție proteine, acizi organici și alți compuși bioactivi care foarte probabil au beneficii pentru sănătate.
Studiile anterioare arată că mierea este asociată cu o sănătate cardiometabolică îmbunătățită. Acest ultim proiect este cea mai cuprinzătoare revizuire până în prezent a studiilor clinice relevante. Include, de asemenea, date detaliate referitoare la procesarea mierii.
Gândirea experților în sănătate publică și nutriție a fost de mult timp că „zahărul este zahăr”, potrivit lui John Sievenpiper. Acesta e profesor de științe nutriționale și medicină la Universitatea din Toronto. Cu toate acestea, rezultatele arată că acest lucru nu este valabil și în cazul mierii.
Câtă miere ar trebui să mănânci în fiecare zi
Echipa de cercetare subliniază că este esențial să se ia în considerare contextul constatărilor din studiile în care participanții au urmat alte modele alimentare sănătoase. Potrivit constatărilor, zaharurile adăugate au reprezentat doar 10% sau mai puțin din aportul zilnic de calorii al participanților.
Khan spune să nu începi să mănânci miere dacă în prezent eviți zahărul. În schimb, mierea este un schimb. Dacă utilizezi zahăr alb obișnuit, sirop sau alt îndulcitor, înlocuirea zaharurilor cu miere poate reduce riscurile cardio-metabolice.
Echipa a inclus un total de 18 studii controlate care au implicat peste 1100 de participanți la această analiză. Doza zilnică medie de miere în experimente a fost de 40 de grame (aproximativ două linguri). Durata medie a experimentului a fost de opt săptămâni.
Mierea crudă pare să fi dus la multe beneficii observate în studii. De asemenea, mierea luată din surse cu o singură floare, cum ar fi robinia sau mierea de salcâm, și mierea din florile de trifoi, pare a fi deosebit de benefică.
Pasteurizarea poate slăbi beneficiile mierii. Autorii studiului explică că mierea procesată pare să-și piardă multe dintre efectele sale asupra sănătății după pasteurizare. Totuși, Khan crede că efectul unei băuturi calde asupra mierii crude depinde de mulți factori. Cel mai probabil că nu va distruge toate proprietățile benefice.
Există multe alte moduri de a savura niște miere, cum ar fi cu iaurt, ca tartinat sau ca sos pentru salată.
Khan spune că cercetările viitoare ar trebui să se concentreze atât pe mierea neprocesată, cât și pe mierea dintr-o singură floare. Mai multe dovezi de înaltă calitate pot ajuta știința modernă să creeze o înțelegere cuprinzătoare a numeroșilor compuși care promovează sănătatea din miere.