Reclamă

Ce sunt ploșnițele de pat și de ce apar. Cum poți acționa în astfel de momente

Presa internațională scrie tot mai mult despre infestarea cu ploșnițele de pat. Franța este una dintre țările care se confruntă cu adevărate probleme din cauza acestora. Descoperă în rândurile de mai jos ce sunt ploșnițele de pat și de ce apar. Iată ce poți să faci în astfel de momente.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 11 octombrie 2023, 6:15

Ploșnițele de pat s-au răspândit tot mai mult în țările de pe continentul european. Mai multe zone din Franța și din alte țări au fost infestate cu acestea. Răspândirea lor se face extrem de rapid și de ușor, motiv pentru care pot deveni o adevărată problemă pentru orice persoană.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce sunt ploșnițele de pat

Ploșnița de pat este o insectă hematofagă parazită. Aceasta face parte din subordinul heteropterelor și au o culoare brună spre roșiatică. Corpul lor este oval și ușor turtit și emană mirosuri urâte. Ploșnițele sunt insecte care se hrănesc cu sângele animalelor și al oamenilor. Cele adulte ajung rapid la culoarea de maro-roșcat.

Ploșnițele de pat nu au aripi și sunt de dimensiunea unei semințe de măr. Nimfele sunt mai mici și pot fi translucide sau gălbui la culoare. Dacă nimfele nu au fost hrănite recent, acestea pot fi imposibil de observat.

Culoarea lor se schimbă în funcție de momentul în care au consumat sângele de pe gazdă. Ouăle de ploșnițe sunt și ele foarte greu de observat. Acestea sunt de dimensiuni foarte mici și albe. Ploșnițele de pat se răspândesc rapid.

Cel mai adesea sunt găsite în saltele, dar pot fi observate inclusiv în canapele sau mijloace de transport în comun. O ploșniță adultă are aproximativ 5 până la 7 milimetri lungime. Acestea se găsesc peste tot în lume, dar cel mai adesea se găsesc în țările în curs de dezvoltare ale lumii.

Reclamă

Cum identifici o ploșniță de pat

Ploșnițele de pat sunt ușor de depistat, mai ales dacă au ajuns la o formă adultă. Ploșnița adultă are mărimea unui semințe de măr, iar după hrănire capătă culoarea roșiatică. Corpurile turtite le ajută să intre în spațiile mici.

Acestea pot ajunge aproape oriunde, atât timp cât găsesc o gazdă și se pot hrăni cu sânge. Ploșnițele de pat nu fac cuiburi, precum furnicile sau alte insecte, dar tind să trăiască în grupuri, în ascunzătorile pe care și le găsesc Acestea nu zboară, dar se deplasează rapid pe podele, pereți sau tavan.

Reclamă

Femelele pot depune sute de ouă, fiecare de mărimea unui fir de pra. Nimfele au nevoie de o gazdă pentru a putea crește și a se dezvolta.

Află mai multe și despre plantele care te ajută să îndepărtezi gândacii din bucătărie. Vezi ce anume poți face în această privință.

În condiții favorabile, aceste insecte se pot dezvolta complet în mai puțin de o lună și pot produce trei sau mai multe generații pe an, scriu publicațiile internaționale. Aceste insecte se înmulțesc extrem de rapid, motiv pentru care este foarte dificil să scapi de ele.

De ce apar ploșnițele de pat

Ploșnițele de pat intră în casa unei persoane, de obicei, dintr-un loc care a fost deja infestat. Acestea se pot strecura printre bagaje sau pot rămâne prinse pe haine după ce ai folosit un mijloc de transport care a fost infestat.

Ploșnițele de pat pot străbate distanțe mari fără a avea nevoie de hrană, iar acestea se pot strecura cu ușurință dintr-un apartament infestat în altul. În timpul zilei se ascund foarte bine, motiv pentru care pot trece neobservate și se pot instala în casa ta.

Cum îți dai seama că ai ploșnițe de pat

Încă te întrebi ce sunt ploșnițele de pat? Iată cum poți să descoperi dacă te confrunți cu ele.

Semnele infestarii pot fi depistate din timp. Primul semn al ploșnițelor sunt mușcăturile mici, care provoacă mâncărime, de pe piele. Acestea apar adesea pe brațe sau umeri, dar pot fi găsite și în alte părți ale corpului.

Ploșnițele tind să lase grupuri de mușcături, decât o singură mușcătură ici-colo. Totuși, experții susțin că pentru unele persoane, ploșnițele nu provoacă semne. Alte semne ale infestării sunt reprezentate de petele de sânge de pe cearceaf sau saltea.

Ouăle minuscule sau cojile galbene pal sunt și ele un semn al ploșnițelor. Mirosul asemănător cu cel al mucegaiului poate indica un alt semn al prezenței acestor insecte.

Dacă bănuiești că ai ploșnițe de pat, atunci trebuie să inspectezi salteaua și patul cu mare atenție, mai ales în crăpături.

Ploșnițele adoră să se ascundă în zone mici și strâmte, de unde au acces ușor la oameni ca să-i muște. S-ar putea să le găsești la cusături, etichete sau în zonele strânse ale saltelei.

Acestea se pot găsi inclusiv în cusături sau între pernele canapelelor și scaunelor, pe faldurile draperiilor, în îmbinările sertarelor, pe îmbrăcăminte, în bagaje sau pe tăbliile patului. Deoarece ploșnițele trăiesc doar din sânge, acestea vor căuta să stea într-un loc care să le ofere acces rapid la gazda lor, au menționat cei de la WebMD.com.

Ce efecte pot avea asupra sănătății

Ploșnițele de pat nu sunt considerate periculoase, spun specialiștii pentru Healthline. Nu există dovezi clare că acestea pot răspândi boli de la o persoană la alta, dar mușcăturile lor pot provoca mâncărimi incomode. Mușcătura de plonșință poate duce chiar și la o infecție, în unele cazuri.

Specialiștii spun că există persoane care sunt alergice la mușcăturile acestora și se pot confrunta cu vezicule și mâncărimi intense. Ploșnițe sunt active în principal noaptea și de obicei pot mușca în timp ce dormi. Ele străpung pielea și sug sângele prin ciocul lor lung.

Acestea se hrănesc de la 3 minute până la 10 minute. Dacă ai fost mușcată de o ploșniță este posibil să observi o pată mică pe corp și o mâncărime în zona acesteia.

Mușcăturile de ploșniță pot arăta diferit de la o persoană la alta. Este posibil să nu observi mușcăturile imediat, dar poate dura și până la 2 săptămâni până ce semnele se dezvoltă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×