Reclamă

Ce sunt ploșnițele de pat și de ce apar. Cum poți acționa în astfel de momente

Presa internațională scrie tot mai mult despre infestarea cu ploșnițele de pat. Franța este una dintre țările care se confruntă cu adevărate probleme din cauza acestora. Descoperă în rândurile de mai jos ce sunt ploșnițele de pat și de ce apar. Iată ce poți să faci în astfel de momente.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 11 octombrie 2023, 6:15

Ploșnițele de pat s-au răspândit tot mai mult în țările de pe continentul european. Mai multe zone din Franța și din alte țări au fost infestate cu acestea. Răspândirea lor se face extrem de rapid și de ușor, motiv pentru care pot deveni o adevărată problemă pentru orice persoană.

Ce sunt ploșnițele de pat

Ploșnița de pat este o insectă hematofagă parazită. Aceasta face parte din subordinul heteropterelor și au o culoare brună spre roșiatică. Corpul lor este oval și ușor turtit și emană mirosuri urâte. Ploșnițele sunt insecte care se hrănesc cu sângele animalelor și al oamenilor. Cele adulte ajung rapid la culoarea de maro-roșcat.

Ploșnițele de pat nu au aripi și sunt de dimensiunea unei semințe de măr. Nimfele sunt mai mici și pot fi translucide sau gălbui la culoare. Dacă nimfele nu au fost hrănite recent, acestea pot fi imposibil de observat.

Culoarea lor se schimbă în funcție de momentul în care au consumat sângele de pe gazdă. Ouăle de ploșnițe sunt și ele foarte greu de observat. Acestea sunt de dimensiuni foarte mici și albe. Ploșnițele de pat se răspândesc rapid.

Cel mai adesea sunt găsite în saltele, dar pot fi observate inclusiv în canapele sau mijloace de transport în comun. O ploșniță adultă are aproximativ 5 până la 7 milimetri lungime. Acestea se găsesc peste tot în lume, dar cel mai adesea se găsesc în țările în curs de dezvoltare ale lumii.

Reclamă

Cum identifici o ploșniță de pat

Ploșnițele de pat sunt ușor de depistat, mai ales dacă au ajuns la o formă adultă. Ploșnița adultă are mărimea unui semințe de măr, iar după hrănire capătă culoarea roșiatică. Corpurile turtite le ajută să intre în spațiile mici.

Acestea pot ajunge aproape oriunde, atât timp cât găsesc o gazdă și se pot hrăni cu sânge. Ploșnițele de pat nu fac cuiburi, precum furnicile sau alte insecte, dar tind să trăiască în grupuri, în ascunzătorile pe care și le găsesc Acestea nu zboară, dar se deplasează rapid pe podele, pereți sau tavan.

Reclamă

Femelele pot depune sute de ouă, fiecare de mărimea unui fir de pra. Nimfele au nevoie de o gazdă pentru a putea crește și a se dezvolta.

Află mai multe și despre plantele care te ajută să îndepărtezi gândacii din bucătărie. Vezi ce anume poți face în această privință.

În condiții favorabile, aceste insecte se pot dezvolta complet în mai puțin de o lună și pot produce trei sau mai multe generații pe an, scriu publicațiile internaționale. Aceste insecte se înmulțesc extrem de rapid, motiv pentru care este foarte dificil să scapi de ele.

De ce apar ploșnițele de pat

Ploșnițele de pat intră în casa unei persoane, de obicei, dintr-un loc care a fost deja infestat. Acestea se pot strecura printre bagaje sau pot rămâne prinse pe haine după ce ai folosit un mijloc de transport care a fost infestat.

Ploșnițele de pat pot străbate distanțe mari fără a avea nevoie de hrană, iar acestea se pot strecura cu ușurință dintr-un apartament infestat în altul. În timpul zilei se ascund foarte bine, motiv pentru care pot trece neobservate și se pot instala în casa ta.

Cum îți dai seama că ai ploșnițe de pat

Încă te întrebi ce sunt ploșnițele de pat? Iată cum poți să descoperi dacă te confrunți cu ele.

Semnele infestarii pot fi depistate din timp. Primul semn al ploșnițelor sunt mușcăturile mici, care provoacă mâncărime, de pe piele. Acestea apar adesea pe brațe sau umeri, dar pot fi găsite și în alte părți ale corpului.

Ploșnițele tind să lase grupuri de mușcături, decât o singură mușcătură ici-colo. Totuși, experții susțin că pentru unele persoane, ploșnițele nu provoacă semne. Alte semne ale infestării sunt reprezentate de petele de sânge de pe cearceaf sau saltea.

Ouăle minuscule sau cojile galbene pal sunt și ele un semn al ploșnițelor. Mirosul asemănător cu cel al mucegaiului poate indica un alt semn al prezenței acestor insecte.

Dacă bănuiești că ai ploșnițe de pat, atunci trebuie să inspectezi salteaua și patul cu mare atenție, mai ales în crăpături.

Ploșnițele adoră să se ascundă în zone mici și strâmte, de unde au acces ușor la oameni ca să-i muște. S-ar putea să le găsești la cusături, etichete sau în zonele strânse ale saltelei.

Acestea se pot găsi inclusiv în cusături sau între pernele canapelelor și scaunelor, pe faldurile draperiilor, în îmbinările sertarelor, pe îmbrăcăminte, în bagaje sau pe tăbliile patului. Deoarece ploșnițele trăiesc doar din sânge, acestea vor căuta să stea într-un loc care să le ofere acces rapid la gazda lor, au menționat cei de la WebMD.com.

Ce efecte pot avea asupra sănătății

Ploșnițele de pat nu sunt considerate periculoase, spun specialiștii pentru Healthline. Nu există dovezi clare că acestea pot răspândi boli de la o persoană la alta, dar mușcăturile lor pot provoca mâncărimi incomode. Mușcătura de plonșință poate duce chiar și la o infecție, în unele cazuri.

Specialiștii spun că există persoane care sunt alergice la mușcăturile acestora și se pot confrunta cu vezicule și mâncărimi intense. Ploșnițe sunt active în principal noaptea și de obicei pot mușca în timp ce dormi. Ele străpung pielea și sug sângele prin ciocul lor lung.

Acestea se hrănesc de la 3 minute până la 10 minute. Dacă ai fost mușcată de o ploșniță este posibil să observi o pată mică pe corp și o mâncărime în zona acesteia.

Mușcăturile de ploșniță pot arăta diferit de la o persoană la alta. Este posibil să nu observi mușcăturile imediat, dar poate dura și până la 2 săptămâni până ce semnele se dezvoltă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Flori și plante care aduc ghinion puse pe o tăblie de lemn
Timp liber
Flori care aduc ghinion. Nu se țin în casă și nu se pun în buchetele pentru evenimente
Felul în care îți decorezi casa poate spune multe despre personalitatea ta. Obiectele de decor trebuie alese cu mare atenție, la fel și plantele. Specialiștii în Feng Shui susțin că există anumite flori care...
2
O femeie frumoasă care stă într-un lac și ține în mâini luna pentru a ilustra ce impact are Luna Plină în Gemeni pe data de 27 noiembrie 2023
Horoscop
Lună Plină în Gemeni pe 27 noiembrie 2023. Cum sunt afectate zodiile
Luna Plină în Gemeni pe 27 noiembrie 2023 aduce vești bune pentru cei mai mulți nativi din zodiac. Totuși, anumiți nativi vor fi afectați în mod negativ și vor avea de înfruntat unele probleme....
3
Patru turte cu ceapă verde într-o tavă
Rețete
Turte cu ceapă verde, preparate la tigaie. Rețetă de post
Pentru gustări delicioase și consistente sau pentru a înlocui pâinea la micul dejun, îți oferim o rețetă de turte cu ceapă verde la tigaie. Turtele din aluat de pâine, preparate la tigaie sunt una...
4
Două pahare, unul cu apă plată și unul cu apă minerală cu fructe pentru a ilustra cât de sănătoasă este apa plată în comparație cu apa minerală
Sănătate
Cât de sănătoasă este apa minerală în comparație cu apa plată. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Specialiștii au dezvăluit cât de sănătoasă este apa minerală în comparație cu apa plată. Dacă și tu te numeri printre iubitorii de apă carbogazoasă, atunci poate ar fi bine să arunci o privire asupra...
5
O prințesă cu coroniță, zodia norocoasă a lunii decembrie 2023, care ține în frâu un ponei într-o pădure înzăpezită
Horoscop
Zodia norocoasă a lunii decembrie 2023. El este nativul care se afirmă pe toate planurile
Zodia norocoasă a lunii decembrie 2023 este reprezentată de Capricorn. Acest nativ va reuși să se afirme cu ușurință pe toate planurile și se va face remarcat în fața celorlalți. Ultima lună din an...
PARTENERI
×