Reclamă

Obiecte care nu trebuie curățate cu apă

Cunoscută ca fiind „solventul universal”, apa are capacitatea de a dizolva o serie de substanțe, printre care murdăria sau substanțele chimice. Acesta este motivul pentru care lichidul incolor, inodor și inspid este folosit la curățarea obiectelor din casă. Există însă serie de obiecte pe care apa le poate afecta. Să descoperim împreună obiecte care nu trebuie curățate cu apă.

Publicat: 16 aprilie 2021, 7:32
Fată cu părunl lung, ce poartă o bentiță galbenă pe cap și are în mâini un burete de curățat și un spray, pe un fundal roz
Electricitatea și apa nu merg bine împreună. De aceea acestea trebuie curățate cu o cârpă uscată / Shutterstock

Cu siguranță te aștepți ca în cadrul acestei liste să se numere suprafețele de lemn. Nu ești prea departe de adevăr, însă lucrurile sunt mult mai complexe de atât.

Obiecte care nu trebuie curățate cu apă

Curăță argintul cu apă și vei sfârși mai mult prin a-l păta. Utilizarea apei pentru curățarea instrumentelor din alamă îndepărtează lacul acestora și provoacă daune.

Pare logic, nu? Sunt însă o mulțime de alte obiecte a căror suprafață nu trebuie atinsă de apă.

Podelele de lemn

Chiar dacă parchetul de lemn este protejat de un strat de substanță rezistență la apă, aceasta dispare în timp. De aceea curățarea lemnului cu apă poate provoca daune. Apa pătrunde în lemn, îl face să se umfle și să se înnegrească. Poți curăța un parchet din lemn cu ajutorul unui mop plat și o soluție specifică pulverizată pe suprafața lemnoasă.

Reclamă

Catifea

Nici nu te gândi vreodată să utilizezi apă pentru curățarea catifelei sau a altor materiale precum pielea de căprioară. După ce se usucă, fibrele acestor țesături pot rămâne „fixate” într-o nouă poziție. În cazul acestor țesături mai delicate este necesară apelarea la un profesionist în curățenie.

Instrumente din lemn

Reclamă

Instrumentele muzicale pot fi greu de curățat. Motivul este că acestea sunt fabricate dintr-o serie de materiale diferite. Ca și podelele din lemn ele se pot deteriora dacă sunt curățate cu apă. Curățarea instrumentelor din lemn cu apă poate duce la decolorare acestora sau apariția unor crăpături. Este indicată folosirea exclusivă a produselor specifice de curățare, destinate instrumentelor muzicale. Instrumentele muzicale sunt doar câteva dintre lista de obiecte care nu trebuie curățate cu apă.

Electrocasnice, corpuri de iluminat sau prize

Electricitatea și apa nu merg bine împreună. În principiu, electrocasnicele trebuie curățate cu o cârpă uscată. Altfel poți provoca chiar un scurtcircuit al acestora. Ba chiar mai rău, folosirea unei cârpe umede pe priză ar putea duce la electrocutare sau provocarea unui incendiu. Este, de asemenea, recomandat să scoți din priză lampa înainte de a o curăța.

Lentile de contact

Multe persoane își lasă lentilele la curățat peste noapte în apă. O lentilă de contact ce a stat în apă poate acumula o cantitate mare de bacterii. Apa încurajează înmulțirea bacteriilor. Dacă lentila e folosită în ziua următoare coloniile de bacterii de pe suprafața acesteia pot trece pe cornee și ar putea provoca ulcerații.

Mătase

Indiferent că este vorba de obiecte de decorațiune sau de îmbrăcăminte, folosirea apei pă mătase poate duce la decolorare permanentă. În cazul materiaelor delicate, apelați la ajutorul unei curățătorii.

Piele

Încearcă să cureți mobilierul din piele, geanta sau articolele de îmbrăcăminte cu apă. Iar pielea va avea dungi și se va crăpa în timp. Apelează cu încredere la produsele specifice pentru a evita apariția acestor probleme. Iată de ce pielea se numără în rândul acelor obiecte ce nu trebuie curățate cu apă.

Marmură și cărămida

Cele două sunt materiale poroase pot fi deteriorate de apă. Apa îndepărtează stratul de protecție al acestora, fapt ce duce în timp la deteriorarea materialelor.

Aragazul

Nu curăța cu apă aragazul. Aprinzătoarele sunt foarte sensibile la apă. Dacă se udă acestea vor fi tot mai greu de aprins. Apa le poate deteriora permanent. De asemenea, nu pulveriza niciodată un produs de curățat direct pe arzătoare, ci pe cârpa de curățare, cu care ștergi apoi suprafața în cauză, informează Reader’s Digest.

Trebuie să ai grijă la o multitudine de alte substanțe folosite în curățenia casei. Un asemenea exemplu este și oțetul, ce nu trebuie folosit la curățarea anumitor obiecte domestice.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Selena Gomez, în costum roz, la o conferință de presă despre Only Murders in the Building
Divertisment
Selena Gomez a fost fotografiată într-un trening alb în New York. Vedeta a ieșit să ia prânzul cu Sofia Carson
Selena Gomez a fost fotografiată într-un trening alb în New York. Artista a fost pozată în ținuta lejeră în timp ce petrecea amiaza în compania prietenei sale Sofia Carson. Vremea frumoasă și dorința de...
2
Kate Middleton într-o rochie galbenă alături de Prințul William îmbrăcat la costum în timp ce îi salută pe oamenii dn aeroportul din Bahamas de la bordul aeronavei cu care au sosit în luna martie a anului 2022
Divertisment
Imagini cu Ducii de Cambridge au devenit virale pe TikTok. Ipostaza inedită în care au fost surprinși în Bahamas
Prințul William și Kate Middleton sunt în general foarte atenți atunci când se afișează în public. Deși își poartă o dragoste profundă, rareori sunt văzuți în ipostaze tandre. În timpul îndatoririlor regale, William și...
3
Două fete frumoase poartă rochii lungi și se îmbrățișează în pădure
Horoscop
Soarele intră în zodia Gemeni pe 20 mai 2022. Pentru unii nativi se schimbă totul
Cel de-al doilea eveniment astrologic major al săptămânii are loc pe 20 mai 2022, atunci când soarele intră în zodia Gemeni. Fiecare zodie în parte va fi afectată, într-o mai mică sau mai mare...
4
Porție de ciorbă de salată verde cu franjuri de ouă în bol roșu cu lingură de lemn
Rețete
Ciorbă de salată verde cu franjuri de ouă
Dacă ai copilărit la bunici într-o localitate rurală, atunci sigur îți amintești gustul ciorbelor din verdețuri de primăvară. Și cum pe tarabele piețelor găsești astfel de verdețuri din abundență, îți oferim o rețetă de...
5
Salată de ton cu ouă fierte în bol alb
Rețete
Salată de ton cu ouă fierte, perfectă pentru gustări delicioase
Dacă nu mai știi ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți oferim o rețetă de salată de ton cu ouă fierte. Salatele sunt cele mai simple și rapide preparate pe care le...
PARTENERI
×