Reclamă

Obiecte care nu trebuie curățate cu apă

Cunoscută ca fiind „solventul universal”, apa are capacitatea de a dizolva o serie de substanțe, printre care murdăria sau substanțele chimice. Acesta este motivul pentru care lichidul incolor, inodor și inspid este folosit la curățarea obiectelor din casă. Există însă serie de obiecte pe care apa le poate afecta. Să descoperim împreună obiecte care nu trebuie curățate cu apă.

Publicat: 16 aprilie 2021, 7:32
Fată cu părunl lung, ce poartă o bentiță galbenă pe cap și are în mâini un burete de curățat și un spray, pe un fundal roz
Electricitatea și apa nu merg bine împreună. De aceea acestea trebuie curățate cu o cârpă uscată / Shutterstock

Cu siguranță te aștepți ca în cadrul acestei liste să se numere suprafețele de lemn. Nu ești prea departe de adevăr, însă lucrurile sunt mult mai complexe de atât.

Obiecte care nu trebuie curățate cu apă

Curăță argintul cu apă și vei sfârși mai mult prin a-l păta. Utilizarea apei pentru curățarea instrumentelor din alamă îndepărtează lacul acestora și provoacă daune.

Pare logic, nu? Sunt însă o mulțime de alte obiecte a căror suprafață nu trebuie atinsă de apă.

Podelele de lemn

Chiar dacă parchetul de lemn este protejat de un strat de substanță rezistență la apă, aceasta dispare în timp. De aceea curățarea lemnului cu apă poate provoca daune. Apa pătrunde în lemn, îl face să se umfle și să se înnegrească. Poți curăța un parchet din lemn cu ajutorul unui mop plat și o soluție specifică pulverizată pe suprafața lemnoasă.

Reclamă

Catifea

Nici nu te gândi vreodată să utilizezi apă pentru curățarea catifelei sau a altor materiale precum pielea de căprioară. După ce se usucă, fibrele acestor țesături pot rămâne „fixate” într-o nouă poziție. În cazul acestor țesături mai delicate este necesară apelarea la un profesionist în curățenie.

Instrumente din lemn

Reclamă

Instrumentele muzicale pot fi greu de curățat. Motivul este că acestea sunt fabricate dintr-o serie de materiale diferite. Ca și podelele din lemn ele se pot deteriora dacă sunt curățate cu apă. Curățarea instrumentelor din lemn cu apă poate duce la decolorare acestora sau apariția unor crăpături. Este indicată folosirea exclusivă a produselor specifice de curățare, destinate instrumentelor muzicale. Instrumentele muzicale sunt doar câteva dintre lista de obiecte care nu trebuie curățate cu apă.

Electrocasnice, corpuri de iluminat sau prize

Electricitatea și apa nu merg bine împreună. În principiu, electrocasnicele trebuie curățate cu o cârpă uscată. Altfel poți provoca chiar un scurtcircuit al acestora. Ba chiar mai rău, folosirea unei cârpe umede pe priză ar putea duce la electrocutare sau provocarea unui incendiu. Este, de asemenea, recomandat să scoți din priză lampa înainte de a o curăța.

Lentile de contact

Multe persoane își lasă lentilele la curățat peste noapte în apă. O lentilă de contact ce a stat în apă poate acumula o cantitate mare de bacterii. Apa încurajează înmulțirea bacteriilor. Dacă lentila e folosită în ziua următoare coloniile de bacterii de pe suprafața acesteia pot trece pe cornee și ar putea provoca ulcerații.

Mătase

Indiferent că este vorba de obiecte de decorațiune sau de îmbrăcăminte, folosirea apei pă mătase poate duce la decolorare permanentă. În cazul materiaelor delicate, apelați la ajutorul unei curățătorii.

Piele

Încearcă să cureți mobilierul din piele, geanta sau articolele de îmbrăcăminte cu apă. Iar pielea va avea dungi și se va crăpa în timp. Apelează cu încredere la produsele specifice pentru a evita apariția acestor probleme. Iată de ce pielea se numără în rândul acelor obiecte ce nu trebuie curățate cu apă.

Marmură și cărămida

Cele două sunt materiale poroase pot fi deteriorate de apă. Apa îndepărtează stratul de protecție al acestora, fapt ce duce în timp la deteriorarea materialelor.

Aragazul

Nu curăța cu apă aragazul. Aprinzătoarele sunt foarte sensibile la apă. Dacă se udă acestea vor fi tot mai greu de aprins. Apa le poate deteriora permanent. De asemenea, nu pulveriza niciodată un produs de curățat direct pe arzătoare, ci pe cârpa de curățare, cu care ștergi apoi suprafața în cauză, informează Reader’s Digest.

Trebuie să ai grijă la o multitudine de alte substanțe folosite în curățenia casei. Un asemenea exemplu este și oțetul, ce nu trebuie folosit la curățarea anumitor obiecte domestice.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care are creierul în analiză cu o hologramă
Sănătate
Obiceiuri care stimulează memoria și învățarea. Ce să faci în cazul în care ai început să uiți lucruri
Ai mai jos o listă cu obiceiuri care stimulează memoria și învățarea. În ultimii ani au fost făcute publice destul de multe lucruri pe care oamenii le pot face pentru a-și îmbunătăți și susține...
2
Kate Middleton în fața unui pupitru în timp ce ține un discurs la Londra
Divertisment
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul Prințesei de Wales s-a schimbat în ultimii ani
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul vestimentar al prințesei de Wales s-a schimbat complet în ultimii ani. Prințesa de Wales a dat dovadă de eleganță și rafinament în cadrul...
3
Kate Middleton cu prințesa Charlotte în brațe, alături de Prințul William și Prințul George, în timp ce coboară din avion
Divertisment
Kate Middleton a încălcat o tradiție regală veche de 100 de ani. Prințesa de Wales a făcut acest lucru pentru copiii săi
Kate Middleton a încălcat o tradiție regală veche de 100 de ani. Prințesa de Wales a făcut acest lucru de dragul copiilor săi. Experții regali au explicat cum anume a ajuns Kate în această...
4
Bărbat cu flori în mână și cadou se îndreaptă spre partenera care stă pe canapea
Horoscop
Horoscopul bărbatului ideal. Nativul care are cele mai bune calități în iubire și relații
Dacă vrem să afăm despre horoscopul bărbatului ideal, trebuie să știm de la început micile detalii care fac diferența. Specialiștii sunt de părere că orice femeie este atrasă de cei care știu să se...
5
Tre fete îmbrăcate în rochii albe cu coronițe de flori pe cap privesc spre soare
Horoscop
Zodii care formează cele mai frumoase relații de prietenie. Ce spun specialiștii
Compatibilitatea nu se aplică doar în cazul cuplurilor, astfel că putem afla care sunt acele zodii care formează cele mai frumoase relații de prietenie. Există nativi care, conform personalității lor, reușesc să se înțeleagă...
PARTENERI
×