Reclamă

Obiecte care nu trebuie curățate cu apă

Cunoscută ca fiind „solventul universal”, apa are capacitatea de a dizolva o serie de substanțe, printre care murdăria sau substanțele chimice. Acesta este motivul pentru care lichidul incolor, inodor și inspid este folosit la curățarea obiectelor din casă. Există însă serie de obiecte pe care apa le poate afecta. Să descoperim împreună obiecte care nu trebuie curățate cu apă.

Publicat: 16 aprilie 2021, 7:32

Cu siguranță te aștepți ca în cadrul acestei liste să se numere suprafețele de lemn. Nu ești prea departe de adevăr, însă lucrurile sunt mult mai complexe de atât.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Obiecte care nu trebuie curățate cu apă

Curăță argintul cu apă și vei sfârși mai mult prin a-l păta. Utilizarea apei pentru curățarea instrumentelor din alamă îndepărtează lacul acestora și provoacă daune.

Pare logic, nu? Sunt însă o mulțime de alte obiecte a căror suprafață nu trebuie atinsă de apă.

Podelele de lemn

Chiar dacă parchetul de lemn este protejat de un strat de substanță rezistență la apă, aceasta dispare în timp. De aceea curățarea lemnului cu apă poate provoca daune. Apa pătrunde în lemn, îl face să se umfle și să se înnegrească. Poți curăța un parchet din lemn cu ajutorul unui mop plat și o soluție specifică pulverizată pe suprafața lemnoasă.

Reclamă

Catifea

Nici nu te gândi vreodată să utilizezi apă pentru curățarea catifelei sau a altor materiale precum pielea de căprioară. După ce se usucă, fibrele acestor țesături pot rămâne „fixate” într-o nouă poziție. În cazul acestor țesături mai delicate este necesară apelarea la un profesionist în curățenie.

Instrumente din lemn

Reclamă

Instrumentele muzicale pot fi greu de curățat. Motivul este că acestea sunt fabricate dintr-o serie de materiale diferite. Ca și podelele din lemn ele se pot deteriora dacă sunt curățate cu apă. Curățarea instrumentelor din lemn cu apă poate duce la decolorare acestora sau apariția unor crăpături. Este indicată folosirea exclusivă a produselor specifice de curățare, destinate instrumentelor muzicale. Instrumentele muzicale sunt doar câteva dintre lista de obiecte care nu trebuie curățate cu apă.

Electrocasnice, corpuri de iluminat sau prize

Electricitatea și apa nu merg bine împreună. În principiu, electrocasnicele trebuie curățate cu o cârpă uscată. Altfel poți provoca chiar un scurtcircuit al acestora. Ba chiar mai rău, folosirea unei cârpe umede pe priză ar putea duce la electrocutare sau provocarea unui incendiu. Este, de asemenea, recomandat să scoți din priză lampa înainte de a o curăța.

Lentile de contact

Multe persoane își lasă lentilele la curățat peste noapte în apă. O lentilă de contact ce a stat în apă poate acumula o cantitate mare de bacterii. Apa încurajează înmulțirea bacteriilor. Dacă lentila e folosită în ziua următoare coloniile de bacterii de pe suprafața acesteia pot trece pe cornee și ar putea provoca ulcerații.

Mătase

Indiferent că este vorba de obiecte de decorațiune sau de îmbrăcăminte, folosirea apei pă mătase poate duce la decolorare permanentă. În cazul materiaelor delicate, apelați la ajutorul unei curățătorii.

Piele

Încearcă să cureți mobilierul din piele, geanta sau articolele de îmbrăcăminte cu apă. Iar pielea va avea dungi și se va crăpa în timp. Apelează cu încredere la produsele specifice pentru a evita apariția acestor probleme. Iată de ce pielea se numără în rândul acelor obiecte ce nu trebuie curățate cu apă.

Marmură și cărămida

Cele două sunt materiale poroase pot fi deteriorate de apă. Apa îndepărtează stratul de protecție al acestora, fapt ce duce în timp la deteriorarea materialelor.

Aragazul

Nu curăța cu apă aragazul. Aprinzătoarele sunt foarte sensibile la apă. Dacă se udă acestea vor fi tot mai greu de aprins. Apa le poate deteriora permanent. De asemenea, nu pulveriza niciodată un produs de curățat direct pe arzătoare, ci pe cârpa de curățare, cu care ștergi apoi suprafața în cauză, informează Reader’s Digest.

Trebuie să ai grijă la o multitudine de alte substanțe folosite în curățenia casei. Un asemenea exemplu este și oțetul, ce nu trebuie folosit la curățarea anumitor obiecte domestice.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×