Reclamă

Suprafețe care nu trebuie curățate cu bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este un agent de afânare folosit preponderent în produsele de panificație, fiind unul dintre componentele prafului de copt. Acesta este un produs alimentar ieftin ce poate fi în același timp un ajutor natural de curățare a casei. Deși acest praf minune este un produs versatil, există o serie de suprafețe care nu trebuie curățate cu bicarbonat de sodiu.

Publicat: 14 aprilie 2021, 13:52

Sunt puține lucruri pe care bicarbonatul de sodiu nu le poate face. Acesta poate fi utilizat la curățenia bucătăriei sau băii, în produse cosmetice naturale, precum pasta de dinți sau deodorat fără aluminiu, sau la îndepărtarea petelor de pe textile. Nu te-ai fi gândit că un produs atât de simplu, ce poate fi cumpărat din supermarket, are putea avea atât de multe utilizări. Nu trebuie însă să folosești bicarbonat de sodiu oricând și oricum.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Suprafețe care nu trebuie curățate cu bicarbonat de sodiu

Sticlă. Vei dori să continui să cureți geamurile cu produsele de curățenie destinate. Bicarbonatul de sodiu este un produs de curățare abraziv, așadar poate exista șansa ca acesta să zgârie geamul sau oglinda. Dacă dorești să utilizezi un produs de curățare la fel de natural, atunci oțetul ar fi recomandarea ideală.

Aluminiu. Nu este nicio problemă dacă folosești bicarbonat de sodiu pentru spălarea vaselor din aluminiu, dar este important să nu uiți să le clătești imediat. Bicarbonatul de sodiu provoacă oxidarea aluminiului, iar suprafața de aluminiu expusă o perioadă îndelungată acestuia va căpăta culoarea maro.

Plita din ceramică. Bicarbonatul de sodiu este o substanță ideală pentru curățarea plitelor, însă nu și a plitelor de ceramică. Bicarbonatul zgârie ceramica și lasă pe aceasta o peliculă albă greu de îndepărtat.

Marmura. Nu folosi niciodată bicarbonat de sodiu pentru a curăța marmura. Cu timpul bicarbonatul de sodiu provoacă deteriorarea stratului protector, lăsând în cele din urmă zgârieturi pe această suprafață.

Reclamă

Lemn. Bicarbonatul de sodiu poate fi prea dur pentru mobilierul sau parchetul din lemn. Iar utilizarea acestuia pentru curățarea suprafețelor lemnoase duce la distrugerea acestora. În cazul acestora folosește exclusiv produsele destinate lemnului, recomandă Reader’s Digest.

Argint vechi. Într-adevăr, scufundarea argintului oxidat în apă cu bicarbonat de sodiu curăță rapid argintul. Însă bicarbonatul este mult prea abraziv și patina acestuia va fi îndepărtată. În cazul anumitr obiecte dragi, trebuie apelat la ajutorul profesioniștilor pentru a menține strălucirea acestora.

Obiecte placate cu aur. Aurul este un metal moale, iar bicarbonatul de sodiu este abraziv. Bicarbonatul de sodiu va curăța obiectul de aur, dar îl va și zgâria iremediabil.

Reclamă

De evitat în ritualul de îngrijire personală

Nu exagera cu folosirea bicarbonatului pe păr. Folosit în mod frecvent pe firele de păr, bicarbonatul îndepărtează din acesta uleiurile său naturale, lăsând în urmă un păr uscat și fragil.

Dar nici pe pielea ta. Bicarbonatul de sodiu are un pH bazic, în vreme ce pielea ta este puțin acidă. Folosirea regulată a bicarbonatului de sodiu pe piele neutralizează nivelul acidului natural al pielii. Pielea ta va deveni astfel uscată și se va crăpa.

Există însă și o serie de utilizări surprinzătoare ale bicarbonatului de sodiu. Citește, informează-te și aplică ce îți este mai la îndemână.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două porții de salată de dovlecei copți
Rețete
Salată de dovlecei copți. Rețetă asemănătoare cu salata de vinete
Această rețetă de salată de dovlecei copți este similară cu salata de vinete, având o textură cremoasă și un gust savuros. Este o alternativă excelentă pentru cei care caută o variantă diferită, dar la...
2
dragon cu bănuți în gură pe un fond deschis la culoare
Horoscop
5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Vezi dacă te numeri printre ele
Astrologii anunță că mulți dintre nativi vor reuși să-și găsească ferestrele de oportunitate în următoarea perioadă. Aceste 5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta sunt totuși mult mai active. Adevăruri vor ieși la...
3
Familia Regală la Trooping the Colour 2024
Familia Regală
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024. A fost prima reuniune a Prințesei și a...
4
O femeie care își notează în jurnal
Horoscop
Afirmații care pot atrage norocul în viața ta, potrivit unui astrolog
Afirmațiile sunt un truc care ne poate schimba pentru totdeauna soarta. Ne petrecem tot timpul cu noi înșine, ascultându-ne gândurile. Mentalitatea pe care o ai modelează și colorează fiecare experiență din viață. Ai mai...
5
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt în bol alb, alături de mărar verde
Rețete
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt. Rețetă tradițională din Banat
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt este un fel de mâncare tradițională din bucătăria românească, simplu de preparat și foarte gustos. Este o rețetă bănățeană simplă și extrem de gustoasă, preparată din dovlecei...
PARTENERI
×