Nucile nu sunt un aliment pe care toată lumea îl tolerează sau îl include în dietă. Această gustare plină de nutrienți are mai multe beneficii pe lângă cele legate de sănătatea organismului. Nucile sunt o sursă de nutrienți care susțin îmbătrânirea sănătoasă mai mult decât orice alt tip de superaliment.
Cel mai bun aliment anti-îmbătrânire
Pe lângă faptul că sunt bogate în acizi grași, nucile sunt și o sursă bună de grăsimi benefice pentru inimă, sunt bogate în fibre, pline de micronutrienți și bogate în antioxidanți care susțin sănătatea generală, spune Melissa Jaeger, dietetician, pentru Delish. Nucile sunt deosebit de bogate în grăsimi polinesaturate, în special acizi grași omega-3, și sunt singurele care conțin cantități semnificative de acid alfa-linolenic (ALA), un tip de grăsime Omega-3 sănătoasă.
O porție de 28 de grame de nuci furnizează nutrienți valoroși, cum ar fi proteine, fibre și magneziu.
Ce rol joacă nucile în anti-îmbătrânirii
Potrivit Joannei Gregg, dietetician, nucile conțin mai mulți nutrienți, cum ar fi acizi grași, fibre și vitamine esențiale care au efecte antioxidante și antiinflamatorii în corp.
Specialistul menționat mai sus face referire la mai multe studii care arată că consumul de nuci poate reduce riscul unor afecțiuni precum bolile cardiovasculare, depresia și diabetul. De asemenea, nucile susțin funcția cognitivă, „protejând în același timp împotriva declinului cognitiv legat de vârstă.”
„În ceea ce privește anti-îmbătrânirea, nucile susțin sănătatea inimii și a intestinelor. Reduc inflamația și promovează o greutate sănătoasă, factori care susțin sănătatea optimă și longevitatea”, adaugă Gregg.
Datele dintr-un studiu publicat în Journal of Aging Research, susțin aceste descoperiri și sugerează că nucile sunt legate în mod unic de îmbătrânirea sănătoasă în rândul femeilor. Cercetătorii au urmărit 33.931 de femei în jurul vârstei de 50-60 de ani, evaluând dietele, sănătatea fizică, memoria și starea de boală cronică.