Reclamă

Charles este noul Rege al Marii Britanii. Fiul Reginei Elisabeta a II-a va domni sub numele de Charles al III-lea

Charles, fiul cel mare al Reginei Elisabeta a II-a și un bărbat născut pentru a fi rege, a urcat joi pe tron ​​după ce a fost succesorul desemnat în istoria monarhiei britanice. În calitate de rege Carol al III-lea, el va deveni suveran al celei mai importante monarhii constituționale din lume, șeful celei mai cunoscute familii regale și un simbol al continuității. Charles este noul Rege al Marii Britanii.

Publicat: 9 septembrie 2022, 11:20 / Actualizat: 9 septembrie 2022, 14:23

Charles e un om implicat la 73 de ani. Se implică în cauze precum schimbările climatice și protecția mediului, care erau cândva considerate ciudate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Charles este noul Rege al Marii Britanii

Dacă Charles se va bucura vreodată de respectul sau de afecțiunea care i-a fost revărsată mamei sale este o altă întrebare. Ajunsă pe tron ​​la 25 de ani, Elisabeta a domnit 70 de ani pe tronul Marii Britanii. Parcursul lui Charles a fost, poate, mai puțin apreciat. Slăbiciunile și frustrările lui au fost disecate fără milă de presa de știri. Hobby-urile lui pentru animale de companie, agricultura ecologică, au fost adesea subiecte cu care a apărut în tabloide. Căsătoria sa cu Diana, Prințesa de Wales, care s-a prăbușit pe fondul titlurilor scandaloase din tabloide și a acuzațiilor reciproce de infidelitate, rămâne pentru mulți evenimentul definitoriu al vieții sale publice.

Prințesa Diana alături de Prințul Charles după ce și-au anunțat logodna
Prințesa Diana a avut o relație specială cu un artist celebru. Lady Di obișnuia să petreacă timp cu George Michael / Profimedia Images

În punctul culminant al vieții publice a lui Charles, la mijlocul anilor 1990, unii critici au ajuns până acolo încât să spună că moștenitorul și-a pierdut dreptul de a fi rege. Coroana ar trebui să treacă peste o generație, mergând la fiul său mai mare, Prințul William. Se spunea că e mai simplu așa pentru că fiul nu a fost implicat în scandaluri publice.

Din 1991 până în 1996, procentul de oameni care au spus că consideră că Charles va fi un rege bun a scăzut la 41% de la 82%, potrivit unei companii de sondaje. Dar moartea Dianei s-a dovedit un punct de cotitură. Charles a lucrat cu Tony Blair, prim-ministrul la acea vreme, pentru a-și împinge mama să onoreze memoria Dianei, pe fondul unei revărsări naționale de durere. Apoi, s-a apucat de reabilitarea propriei imagini și a reușit.

Reclamă

Cum s-a schimbat viața lui după căsătoria cu Camilla

Căsătorit din 2005 cu Camilla, cu care a fost într-o relație înainte și în timpul căsătoriei cu Diana, Charles și-a găsit stabilitate în viața personală. Odată cu moartea tatălui său, Prințul Philip, la 99 de ani, anul trecut, a devenit paterfamilias al Casei Windsor. Camilla, 75 de ani, care va lua titlul de regină consoartă, este o prezență solidă și respectabilă alături de el.

Camilla Parker Bowles, la brațul Prințului Charles, în ziua nunții lor
Camilla Parker Bowles a încălcat tradiția regală la nunta cu Prințul Charles / Getty Images
Reclamă

Dar Charles preia cârma unei familii regale care a fost zguduită de o serie de discuții. O ceartă cu fiul său mai mic, Prințul Harry, și soția sa, Meghan, și legăturile neacceptate ale fratelui său, Prințul Andrew cu finanțatorul Jeffrey Epstein, care a dus la un proces civil împotriva lui Andrew, acuzându-l de abuz sexual asupra unei femei.

El a făcut, de asemenea, mult timp eforturi pentru eficientizarea monarhiei. Ca Rege, el va putea pune pe deplin un plan de acțiune construit în timp. Sfârșitul celei de-a doua epoci elisabetane promite astfel să fie o tranziție importantă. Nu doar din cauza trecerii în neființă a unei regine iubite, ci pentru că Charles își va aduce propriile idei.

„Stilul va fi foarte diferit”, a spus Vernon Bogdanor, profesor de guvernare la King’s College din Londra. A scris despre rolul monarhiei în sistemul constituțional al Marii Britanii. „Va fi un rege activ și probabil își va împinge prerogativele la limite, dar nu le va depăși”.

Charles, implicat în peste 400 de organizații caritabile

Charles, a spus el, a luptat pentru a-și crea o identitate ca prinț de Wales, un rol pe care l-a deținut mai mult decât oricine, dar care vine fără o fișă a postului. El a fondat organizații caritabile formidabile precum Prince’s Trust. A ajutat aproape un milion de tineri dezavantajați și a susținut cauze precum planificarea urbană durabilă și protecția mediului. A făcut acest lucru cu mult înainte ca ele să devină subiecte populare.

În ultimii ani, el și-a asumat câteva dintre îndatoririle Reginei. Călătorii în străinătate, investituri, unde oamenilor li se acordă titlul de cavaler. În Ziua Memoriei, el a depus o coroană de flori în numele ei la monumentul soldaților căzuți ai Marii Britanii. La deschiderea de stat a Parlamentului, el a escortat-o ​​în Palatul Westminster.

Regina Elisabeta, la deschiderea Parlamentului în 2021
Regina Elisabeta a fost ținută de mână de Prințul Charles la deschiderea Parlamentului în 2021 / Getty Images

De asemenea, Charles nu a ezitat să se implice în probleme politice tensionate. El a vorbit în mod regulat în favoarea toleranței religioase și împotriva islamofobiei. Unii consideră că a ajutat la oprirea unei potențiale reacții împotriva musulmanilor după o serie de atacuri teroriste mortale comise de extremiști islamici la Londra în 2005.

„Ar fi putut să-și petreacă timpul în cluburi de noapte sau să nu facă nimic. Cu toate acestea, și-a găsit un rol”, a spus profesorul Bogdanor.

Noul Rege al Marii Britanii, față în față cu acuzații de evaziune

În 2006, Charles a fost aspru când un tabloid britanic. The Mail on Sunday a publicat extrase dintr-un jurnal pe care l-a ținut în timp ce o reprezenta pe regina la predarea oficială a Marii Britanii a Hong Kong-ului Chinei, în 1997. El i-a descris pe oficialii chinezi aflați la îndemână drept „produse de ceară îngrozitoare”. A spus că, după un „discurs de propagandă” al președintelui chinez, Jiang Zemin, „A trebuit să-i vedem pe soldații chinezi urcând pe scenă și aruncând Union Jack-ul și ridicând steagul suprem”.

Charles a câștigat o hotărâre judecătorească împotriva editorului The Mail pentru încălcarea drepturilor sale de confidențialitate.

În calitate de rege, Charles va trebui să-și păstreze părerile pentru el. Mama lui a fost atât de discretă încât observatorii regali nu au putut să-i descifreze pozițiile nici măcar în chestiuni dezbătute precum Brexit-ul. De asemenea, Charles a avut grijă să nu-și dea cu părerea despre Brexit.

Nu este clar dacă Charles își va continua filantropia. El este patron sau președinte a peste 400 de organizații caritabile, pe lângă Prince’s Trust. Dar munca sa filantropică nu a fost lipsită de probleme. Directorul executiv al altei organizații de caritate ale lui Charles, Michael Fawcett, a demisionat după ce a fost acuzat că a promis că va obține titlul de cavaler pentru un donator miliardar saudit.

Cum a făcut față acuzațiilor din tabloide

Pentru unii, scandalul a scos la iveală una dintre cele mai mari slăbiciuni ale lui Charles. Lipsa de judecată față de cei din jur. Consilierii au pus la îndoială de mult comportamentul domnului Fawcett. Acesta a servit ca valetul prințului înainte de a urca în posturi puternice în rețeaua lui de caritate. Dar Charles, al cărui purtător de cuvânt a spus că nu a fost la curent cu acuzația de bani pentru onoare, a crezut în Fawcett.

Charles încă nu este prea popular. Anul trecut, el a fost ales drept membru favorit al familiei regale de doar 11% dintre cei chestionați, potrivit Ipsos MORI, în urma Reginei, a lui William și a soției sale, Kate, a lui Harry și a lui Meghan, a Prințesei Anne, a Prințul Filip și a oricărui dintre strănepoții Reginei.

Pentru Charles, cea mai mare provocare personală poate fi vindecarea rupturii cu fiul său. Harry i-a spus lui Oprah Winfrey că tatăl său a încetat să-i mai răspundă la apeluri o vreme. „S-au deschis multe răni”, a spus Harry. Există puține semne de reconciliere. Harry scrie un memoriu despre care oamenii apropiați de Palatul Buckingham se tem că vor redeschide rănile de la despărțirea cuplului de familia regală.

Prințul Charles, Prințesa Diana, Prințul William și Prințul Harry, portret după nașterea mezinului. Diana și fiii ei poartă alb, Prințul Charles poartă o cămașă albastră. Fundalul albastru
Prințul Charles și Prințesa Diana s-au căsătorit în anul 1981 și au divorțat în anul 1996 / Profimedia Images

Charles trebuie să se ocupe și de consecințele legale din relația fratelui său Andrew cu Epstein. El l-a exclus pe Andrew din îndatoririle regale, după ce fratele său a acordat un interviu pentru BBC într-un efort de a-și curăța numele. Observatorii regali au spus că este un semn, chiar înainte de a muri mama lui, că Charles își consolida rolul de lider al familiei și de rege în așteptare.

Care sunt pașii după urcarea lui Charles pe tronul Marii Britanii

„El a crescut în statură în ultimii ani”, a spus Penny Junor, un istoric regal. „Arăta ca un personaj mult mai încrezător, mai fericit în pielea lui”.

În primele 24 de ore după moartea mamei sale, Charles va fi proclamat Rege al Marii Britanii. Investirea va avea loc la Palatul St. James din Londra, în fața Consiliului de Accedere. La 73 de ani, Charles este cea mai în vârstă persoană din istoria Marii Britanii care devine rege.

Se așteaptă ca la eveniment să fie prezente sute de persoane. Inclusiv șefa guvernului și miniștrii, care vor purta haine negre sau închise la culoare, potrivt tradiției. Prima întâlnire a lui Charles în calitate de rege cu prim-ministrul Marii Britanii şi cabinetul ei va avea loc la orea 15.30.

În zilele următoare, Regele Charles va face un tur oficial în Regatul Unit. El va asista la mai multe slujbe și se va întâlni cu diferiţi reprezentanţi oficiali care îi vor prezenta condoleanţe. Charles este noul Rege al Marii Britanii, iar acest lucru va rescrie istoria în Marea Britanie.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×