Reclamă

Comportamente din cuplu care prezic divorțul. La ce trebuie să fii atentă în căsnicie

Omul de știință Dr. John Gottman și soția sa, psihologul clinician Dr. Julie Gottman, știu mai mult decât majoritatea oamenilor despre comportamentele sănătoase care țin cuplurile împreună. Pe de altă parte ei vorbesc și despre aceste patru comportamente din cuplu prezic divorțul, comportament toxice.

Publicat: 1 august 2022, 7:12

John și Julie au studiat și tratează cupluri de aproape cinci decenii. Împreună au fondat Institutul Gottman, care folosește puterea cercetării științifice combinată cu practica clinică pentru a ajuta cuplurile să construiască relații sănătoase și să întărească căsătoriile, scrie thelist.com.

Comportamente din cuplu care prezic divorțul

John este adesea menționat în mass-media, alături de Robert Levenson, ca fiind creierul din spatele Laboratorului Love de la Universitatea din Washington. Au devenit faimoși pentru că au folosit modele și ecuații matematice pentru a prezice cu o acuratețe de 94% care cupluri căsătorite observate în laborator vor ajunge să divorțeze. „Au fost patru lucruri care au fost cei mai buni predictori ai divorțului și ai suferinței continue”, a spus John pentru NPR. „Și îi numim cei Patru Călăreți ai Apocalipsei”.

Critica este primul semn că o căsătorie se îndreaptă spre divorț

Într-un interviu pe podcastul lui Brené Brown, John Gottman a descris primul dintre cei patru călăreți: critica. „Cuplurile din laborator pe care le-am creat arată cu degetul spre partenerul lor și enumera toate aceste caracteristici pe care doresc ca partenerul lor să le schimbe”.

A critica și a te plânge nu este același lucru cu a critica. O plângere tinde să se concentreze asupra unui anumit comportament sau acțiune. Critica atacă întregul caracter al unui individ și îl lasă pe acesta să se simtă lipsit de valoare și criticat.

Reclamă

Este diferența dintre „Am nevoie să scoți gunoiul” (plângere) și „Nu scoți niciodată gunoiul pentru că ești mereu incredibil de leneș” (critică). Potrivit blogului Institutului Gottman, „Cuvinte precum „întotdeauna” și „niciodată” implică faptul că cealaltă persoană are un defect de personalitate consistent și negativ”.

Julie Gottman i-a descris lui Brené Brown modul în care criticile au crescut dramatic în timpul pandemiei. Expresia „oamenii se calcă pe nervi unii pe alții” nu se potrivește cu ea. Oamenii se îmbolnăvesc unii pe alții într-un mod negativ. Oamenii încep să vadă tot ce este greșit cu partenerul lor, mai degrabă decât ceea ce este bine cu el”.

Critica este cea mai comună dintre cei patru călăreți ai Apocalipsei. Este deosebit de periculoasă pentru că, dacă este lăsată necontrolată, de obicei escaladează și duce la alte trei comportamente negative. În cele din urmă, la divorț.

Reclamă

Disprețul într-o relație este cel mai mare predictor al divorțului

Următorul dintre cei Patru Călăreți este disprețul, iar acest comportament toxic este și cel mai rău din grup. „Disprețul este cel mai bun predictor al divorțului”, a spus John Gottman pentru NPR, numindu-l „acid sulfuric pentru relații”.

Jignirea, ridicarea sprâncenelor, disprețuirea, toate acestea sunt moduri prin care disprețul își ridică capul urât, împreună cu sarcasmul și ostilitatea. Blogul Institutului Gottman spune: „Călărețul disprețului poartă cu el o otravă care se infiltrează în interacțiunile noastre. Le transformă în ceva urât și toxic”.

În esență, acest ucigaș de relație înseamnă exprimarea dezgustului. Un partener se simte superior și vrea să-l facă pe celălalt să se simtă inferior. Pe podcast-ul lui Brené Brown, Julie Gottman a descris disprețul ca „a ne uita cu nasul ridicat la partenerul cuiva, ceea ce este „chiar mai mult o agresiune” decât o critică.

Pe lângă prezicerea divorțului, prezența disprețului într-o relație duce, de asemenea, la faptul că partenerii se îmbolnăvesc mai des de boli infecțioase. De exemplu răceală și gripă. În mod clar, disprețul este dăunător sănătății cuiva din toate punctele de vedere: fizic, emoțional și psihologic.

Defensiva este adesea reacția la critici și dispreț

Defensiva este al treilea dintre cei patru călăreți ai Apocalipsei. Blogul Institutului Gottman îl definește ca fiind „autoprotecție sub formă de indignare dreaptă sau victimizare nevinovată în încercarea de a evita un atac perceput”. În esență, atitudinea defensivă se referă la transferarea responsabilității asupra partenerului. Poate arăta ca contraatac, plângere sau respingere.

„Motivul pentru care este atât de toxic e că oamenii nu își asumă responsabilitatea pentru o parte a problemei”, i-a explicat John Gottman lui Anderson Cooper. Apoi a oferit o alternativă mai sănătoasă: „Voi rezolvați problema împreună. Este ca și cum ați juca fotbal și ați lovi o minge împreună. Sunteți o echipă, care lucrează la această problemă comună. Defensiva vă împiedică. .”

Pe podcastul lui Brené Brown, John a dat un exemplu despre ceea ce ar putea spune un partener într-o căsnicie „maestru” atunci când se confruntă cu critici: „Iată ce simt. Iată ce am nevoie de la tine”. În schimb, un partener într-o căsnicie „dezastru” reacționează prin a fi defensiv și atacând. „Nici tu nu ești atât de perfect. Iată ce e în neregulă cu tine”.

Ultimul predictor al divorțului este respingerea constantă

În cele din urmă, ultimul dintre cei Patru Călăreți este respingerea. Un partener construiește un zid metaforic pentru a-l bloca pe celălalt partener. Ar putea părea că nu răspunde, ignoră, se închide, se întoarce sau pretinde că este ocupat în alt mod.

„Să se calmeze și să nu înrăutățească situația, dar când te confrunți cu cineva care tace așa, escaladezi, așa că este un tipar foarte distructiv”, i-a explicat John Gottman lui Anderson Cooper. John a remarcat că, în cuplurile heterosexuale, 85% dintre cei care rănesc sunt bărbații.

Julie Gottman i-a descris lui Brené Brown ceea ce se întâmplă: „Te simți mai atacat și mai atacat, mai criticat, mai supărat. Pulsul tău crește vertiginos, te lupți sau fugi în timp ce stai acolo.” După ce acest tip de răspuns fiziologic apare și are loc stonewalling, orice speranță de discuție rațională sau respectuoasă dispare. De asemenea, află de aici și ce să nu-i spui unei femei care trece printr-un divorț. Sfaturi de luat în seamă.

Când critica, disprețul și atitudinea defensivă reapar și escaladează într-o relație, stonewalling-ul poate deveni un obicei de înțeles. Cu toate acestea e extrem de toxic. Se dezvoltă ca o modalitate nesănătoasă de a face față celorlalte trei factori toxice de pe lista cu comportamente din cuplu.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Ben Affleck de mână cu Jennifer Lopez în timp ce fac cumpărături din Paris
Divertisment
Ce cadou de nuntă au primit Ben Affleck și Jennifer Lopez de la Jennifer Garner. Fosta soție a actorului a făcut un gest neașteptat
Nunta artistei Jennifer Lopez a ținut zile la rând primele pagini ale presei internaționale. Vedeta s-a bucurat de o ceremonie restrânsă pe care a organizat-o în mare secret alături de soțul său, Ben Affleck....
2
Ducii de Cambridge, la Wimbledon, în haine elegante
Divertisment
Videoclipul viral cu Prințul William și Kate Middleton. Imaginile în care se distrează la petreceri au strâns peste 4 milioane de vizualizări
Videoclipul viral cu Prințul William și Kate Middleton a fost comentat de multe persoane. Imaginile cu cei doi, în timp ce se distrează, cel mai probabil în facultate, au fost vizionate de milioane de...
3
Vlad Gherman, îmbrăcat casual, la Roata Vedetelor
Divertisment
Vlad Gherman a spus totul despre el. Detaliile pe care puțini le știu despre celebrul actor
Vlad Gherman a intrat în lumina reflectoarelor încă din adolescență și s-a făcut remarcat în serialele produse de Ruxandra Ion. În paralel a cucerit inimile tinerilor din România atunci când a cântat în trupa...
4
Un cristal pe masa unei ghicitoare în cărți
Horoscop
Bijuterii care atrag prosperitatea și fericirea în viață. Ce cristale trebuie să porți
Purtarea acestor bijuterii care atrag prosperitatea și fericirea în viață îți poate schimba cu adevărat planurile de viitor. De la inele care îți iau ochii la brățări fine ce pot fi purtate doar în...
5
Ramona Olaru, fotografie lângă roata de la Roata Vedetelor
Divertisment
Ramona Olaru vorbește deschis despre relația cu Cătălin Cazacu. Ce o deranjează cel mai mult la actualul ei partener
Ramona Olaru vorbește deschis despre relația cu Cătălin Cazacu. Ea a filmat a doua ediție a show-ului difuzat în exclusivitate pe Antena PLAY, Roata Vedetelor. Pentru că și-a dorit să răspundă la toate întrebările,...
PARTENERI
×