Reclamă

Cum a schimbat pandemia de coronavirus turismul

În perioada lockdown-ului scurtele vizite până la magazinul alimentar au devenit pentru noi toți adevărate „excursii”. Pentru a aduce ceva nou în viața noastră, am încercat să descoperim diverse culturi prin intermediul gastronomiei, sau chiar al decorațiunilor interioare. Cum a schimbat pandemia de coronavirus turismul?

Publicat: 30 mai 2021, 7:00
O fată, așezată pe rucsac, așteaptă trenul, într-o gară
Oamenii iau acum în calcul călătoriile cu trenul, mașina, bicicleta, sau rulota, preferând să se bucure de timpul de calitate alături de cei dragi, și nu de modul în care călătoresc / Shutterstock

Odată cu venirea verii lui 2020, cu siguranță ai fost mai reticentă la călătoriile internaționale și ai preferat să alegi o destinație locală. Ceea ce putem spune cu siguranță este că modul în care vom călători după pandemie, nu va mai fi „la fel ca înainte”.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

La mijlocul anului 2021, lucrurile par să se schimbe, iar unele state își deschid din nou granițele. Noile preferințe pe care oamenii le-au dovedit arată însă că lucrurile arată altfel după pandemie. Iar experiențele turistice înseamnă altceva acum decât înainte.

Cum a schimbat pandemia de coronavirus turismul

Oamenii au tendința de a fi în căutare de experiențe mai aventuroase decât ar fi făcut-o cu 18 luni în urmă (înaintea pandemiei, not. red.). În urma pandemiei, aceștia au tendința de a aprecia mai mult viața și de a conștientiza cât de scurtă poate fi aceasta. 

Potrivit agențiilor de turism citate de Euronews, tot mai multe persoane au rezervat expediții aventuroase. Un număr considerabil mai mare de persoane tânjesc după excursii active, în care să depună efort fizic.

Clienții noștri își doresc să stea în aer liber, să vadă peisaje magnifice și animale sălbatice. Cu toții am apreciat natura și viața sălbatică mult mai mult anul acesta.

– Donna Jeavons, director de vânzări și marketing al companiei britanice de turism Trafalgar

Reclamă

Excursii plănuite cu mult timp în avans

Turiștii își rezervă bilete cu mult timp înainte de a a efectua călătoria. Mai ales, după ce a fost inițiată vaccinarea în rândul populației de rând, s-a început de zor rezervarea următoarelor destinații turistice. Însă de data aceasta, oamenii și-au plănui călătoriile la distanță mare de casă pentru finele anului 2021, sau chiar pentru 2022.

Noii nomazi digitali

Reclamă

Din cauza muncii la distanță, linia dintre spațiul casei și cel al serviciului a devenit foarte fină. Mulți nu s-au mai reîntors la birou și continuă să lucreze de acasă. Aceștia au trebuit să facă eforturi pentru a reîncadra timpul liber în spațiul personal.

Una dintre consecințele acestui lucru a putut fi remarcată în industria turismului. Căătoriile au fost astfel integrate în ziua de lucru. Poți lucra pe laptop de pe o plajă, sau din tren în timp ce te îndrepți spre o destinație mai relaxantă decât camera ta obișnuită de lucru.

Noii nomazi digitali caută asftfel sejururi mai lungi, de care se pot bucura după ce au încheiat programul de lucru, sau în weekend.

Nostalgia „vechiului normal”

Pentru că unora dintre noi ne-a fost teamă să ne vizităm familia, acum ne luăm revanșa. Agențiile de turism au mărturisit că dorința de a ne reuni cu familia și prietenii noștri este demonstrată de rezervările în număr mare pentru grupuri intergeneraționale.

Călătorii noștri caută oportunitatea de a călători împreună, după ce au petrecut o mare parte din ultimul an separat.

– Anna Vine, angajată a companiei de turism Contiki

Turiștii își doresc să viziteze din nou locuri dragi sau în care s-au simțit bine. Unele cupluri se întorc în destinația în care și-au petrecut luna de miere, sau în locurile în care s-au simțit cel mai bine.

Turism responsabil

Pe măsură ce oamenii au călătorit mai puțin, au realizat cu adevărat impactul devastator pe care îl au asupra planetei pe care o locuiesc. Din acest motiv, ne întoarcem la „slow travel”.

Ne dorim să ne bucurăm altfel de o călătorie, nu doar să zburăm într-un city-break și să ne simțim mai obosiți când ne reîntoarcem acasă. De data aceasta preferăm să mergem cu trenul și să ne acordăm timpul necesar pentru a admira peisajul și a ne bucura de cei din jur.

Oamenii sunt mult mai atenți la ecologie, la fragilitatea mediului și responsabilitatea pe care o au. Aacest lucru se vede acum și în alegerile lor și în modul în care călătoresc.

Cu siguranță călătoriile cu avionul nu vor dispărea, însă acestea sunt mai puțin populare decât înaintea pandemiei. Oamenii iau în prezent în calcul trenul, mașina, bicicleta, sau rulota, preferând să se bucure de timpul de calitate; și nu de modul în care cășătoresc. Se aleg concedii mai lungi, făcute într-un ritm ușor, fără grabă și stres.

Călătoria înseamnă acum mai mult cum alegi să faci lucruile, și nu ce obiective turistice ai bifat. Oamenii petrec mai mult timp decât oricând cercetând cu atenție destinațiile înainte de a face rezervări. Companiile de turism susțin că primesc o mulțime de întrebări de la clienți.

După pandemie, se pare că călătoriile noastre sunt mai lente și mai bine gândite. Modul în care călătorim spune ceva despre cum suntem ca oameni. Înainte de plănui o vacanță, ia aminte la sfaturile unei călătorii în siguranță.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×