Reclamă

Cum a schimbat pandemia de coronavirus turismul

În perioada lockdown-ului scurtele vizite până la magazinul alimentar au devenit pentru noi toți adevărate „excursii”. Pentru a aduce ceva nou în viața noastră, am încercat să descoperim diverse culturi prin intermediul gastronomiei, sau chiar al decorațiunilor interioare. Cum a schimbat pandemia de coronavirus turismul?

Publicat: 30 mai 2021, 7:00
O fată, așezată pe rucsac, așteaptă trenul, într-o gară
Oamenii iau acum în calcul călătoriile cu trenul, mașina, bicicleta, sau rulota, preferând să se bucure de timpul de calitate alături de cei dragi, și nu de modul în care călătoresc / Shutterstock

Odată cu venirea verii lui 2020, cu siguranță ai fost mai reticentă la călătoriile internaționale și ai preferat să alegi o destinație locală. Ceea ce putem spune cu siguranță este că modul în care vom călători după pandemie, nu va mai fi „la fel ca înainte”.

La mijlocul anului 2021, lucrurile par să se schimbe, iar unele state își deschid din nou granițele. Noile preferințe pe care oamenii le-au dovedit arată însă că lucrurile arată altfel după pandemie. Iar experiențele turistice înseamnă altceva acum decât înainte.

Cum a schimbat pandemia de coronavirus turismul

Oamenii au tendința de a fi în căutare de experiențe mai aventuroase decât ar fi făcut-o cu 18 luni în urmă (înaintea pandemiei, not. red.). În urma pandemiei, aceștia au tendința de a aprecia mai mult viața și de a conștientiza cât de scurtă poate fi aceasta. 

Potrivit agențiilor de turism citate de Euronews, tot mai multe persoane au rezervat expediții aventuroase. Un număr considerabil mai mare de persoane tânjesc după excursii active, în care să depună efort fizic.

Clienții noștri își doresc să stea în aer liber, să vadă peisaje magnifice și animale sălbatice. Cu toții am apreciat natura și viața sălbatică mult mai mult anul acesta.

– Donna Jeavons, director de vânzări și marketing al companiei britanice de turism Trafalgar

Reclamă

Excursii plănuite cu mult timp în avans

Turiștii își rezervă bilete cu mult timp înainte de a a efectua călătoria. Mai ales, după ce a fost inițiată vaccinarea în rândul populației de rând, s-a început de zor rezervarea următoarelor destinații turistice. Însă de data aceasta, oamenii și-au plănui călătoriile la distanță mare de casă pentru finele anului 2021, sau chiar pentru 2022.

Noii nomazi digitali

Reclamă

Din cauza muncii la distanță, linia dintre spațiul casei și cel al serviciului a devenit foarte fină. Mulți nu s-au mai reîntors la birou și continuă să lucreze de acasă. Aceștia au trebuit să facă eforturi pentru a reîncadra timpul liber în spațiul personal.

Una dintre consecințele acestui lucru a putut fi remarcată în industria turismului. Căătoriile au fost astfel integrate în ziua de lucru. Poți lucra pe laptop de pe o plajă, sau din tren în timp ce te îndrepți spre o destinație mai relaxantă decât camera ta obișnuită de lucru.

Noii nomazi digitali caută asftfel sejururi mai lungi, de care se pot bucura după ce au încheiat programul de lucru, sau în weekend.

Nostalgia „vechiului normal”

Pentru că unora dintre noi ne-a fost teamă să ne vizităm familia, acum ne luăm revanșa. Agențiile de turism au mărturisit că dorința de a ne reuni cu familia și prietenii noștri este demonstrată de rezervările în număr mare pentru grupuri intergeneraționale.

Călătorii noștri caută oportunitatea de a călători împreună, după ce au petrecut o mare parte din ultimul an separat.

– Anna Vine, angajată a companiei de turism Contiki

Turiștii își doresc să viziteze din nou locuri dragi sau în care s-au simțit bine. Unele cupluri se întorc în destinația în care și-au petrecut luna de miere, sau în locurile în care s-au simțit cel mai bine.

Turism responsabil

Pe măsură ce oamenii au călătorit mai puțin, au realizat cu adevărat impactul devastator pe care îl au asupra planetei pe care o locuiesc. Din acest motiv, ne întoarcem la „slow travel”.

Ne dorim să ne bucurăm altfel de o călătorie, nu doar să zburăm într-un city-break și să ne simțim mai obosiți când ne reîntoarcem acasă. De data aceasta preferăm să mergem cu trenul și să ne acordăm timpul necesar pentru a admira peisajul și a ne bucura de cei din jur.

Oamenii sunt mult mai atenți la ecologie, la fragilitatea mediului și responsabilitatea pe care o au. Aacest lucru se vede acum și în alegerile lor și în modul în care călătoresc.

Cu siguranță călătoriile cu avionul nu vor dispărea, însă acestea sunt mai puțin populare decât înaintea pandemiei. Oamenii iau în prezent în calcul trenul, mașina, bicicleta, sau rulota, preferând să se bucure de timpul de calitate; și nu de modul în care cășătoresc. Se aleg concedii mai lungi, făcute într-un ritm ușor, fără grabă și stres.

Călătoria înseamnă acum mai mult cum alegi să faci lucruile, și nu ce obiective turistice ai bifat. Oamenii petrec mai mult timp decât oricând cercetând cu atenție destinațiile înainte de a face rezervări. Companiile de turism susțin că primesc o mulțime de întrebări de la clienți.

După pandemie, se pare că călătoriile noastre sunt mai lente și mai bine gândite. Modul în care călătorim spune ceva despre cum suntem ca oameni. Înainte de plănui o vacanță, ia aminte la sfaturile unei călătorii în siguranță.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Selena Gomez, în costum roz, la o conferință de presă despre Only Murders in the Building
Divertisment
Selena Gomez a fost fotografiată într-un trening alb în New York. Vedeta a ieșit să ia prânzul cu Sofia Carson
Selena Gomez a fost fotografiată într-un trening alb în New York. Artista a fost pozată în ținuta lejeră în timp ce petrecea amiaza în compania prietenei sale Sofia Carson. Vremea frumoasă și dorința de...
2
Kate Middleton într-o rochie galbenă alături de Prințul William îmbrăcat la costum în timp ce îi salută pe oamenii dn aeroportul din Bahamas de la bordul aeronavei cu care au sosit în luna martie a anului 2022
Divertisment
Imagini cu Ducii de Cambridge au devenit virale pe TikTok. Ipostaza inedită în care au fost surprinși în Bahamas
Prințul William și Kate Middleton sunt în general foarte atenți atunci când se afișează în public. Deși își poartă o dragoste profundă, rareori sunt văzuți în ipostaze tandre. În timpul îndatoririlor regale, William și...
3
Două fete frumoase poartă rochii lungi și se îmbrățișează în pădure
Horoscop
Soarele intră în zodia Gemeni pe 20 mai 2022. Pentru unii nativi se schimbă totul
Cel de-al doilea eveniment astrologic major al săptămânii are loc pe 20 mai 2022, atunci când soarele intră în zodia Gemeni. Fiecare zodie în parte va fi afectată, într-o mai mică sau mai mare...
4
Porție de ciorbă de salată verde cu franjuri de ouă în bol roșu cu lingură de lemn
Rețete
Ciorbă de salată verde cu franjuri de ouă
Dacă ai copilărit la bunici într-o localitate rurală, atunci sigur îți amintești gustul ciorbelor din verdețuri de primăvară. Și cum pe tarabele piețelor găsești astfel de verdețuri din abundență, îți oferim o rețetă de...
5
Salată de ton cu ouă fierte în bol alb
Rețete
Salată de ton cu ouă fierte, perfectă pentru gustări delicioase
Dacă nu mai știi ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți oferim o rețetă de salată de ton cu ouă fierte. Salatele sunt cele mai simple și rapide preparate pe care le...
PARTENERI
×