Reclamă

Cum a schimbat pandemia de coronavirus turismul

În perioada lockdown-ului scurtele vizite până la magazinul alimentar au devenit pentru noi toți adevărate „excursii”. Pentru a aduce ceva nou în viața noastră, am încercat să descoperim diverse culturi prin intermediul gastronomiei, sau chiar al decorațiunilor interioare. Cum a schimbat pandemia de coronavirus turismul?

Publicat: 30 mai 2021, 7:00
O fată, așezată pe rucsac, așteaptă trenul, într-o gară
Oamenii iau acum în calcul călătoriile cu trenul, mașina, bicicleta, sau rulota, preferând să se bucure de timpul de calitate alături de cei dragi, și nu de modul în care călătoresc / Shutterstock

Odată cu venirea verii lui 2020, cu siguranță ai fost mai reticentă la călătoriile internaționale și ai preferat să alegi o destinație locală. Ceea ce putem spune cu siguranță este că modul în care vom călători după pandemie, nu va mai fi „la fel ca înainte”.

La mijlocul anului 2021, lucrurile par să se schimbe, iar unele state își deschid din nou granițele. Noile preferințe pe care oamenii le-au dovedit arată însă că lucrurile arată altfel după pandemie. Iar experiențele turistice înseamnă altceva acum decât înainte.

Cum a schimbat pandemia de coronavirus turismul

Oamenii au tendința de a fi în căutare de experiențe mai aventuroase decât ar fi făcut-o cu 18 luni în urmă (înaintea pandemiei, not. red.). În urma pandemiei, aceștia au tendința de a aprecia mai mult viața și de a conștientiza cât de scurtă poate fi aceasta. 

Potrivit agențiilor de turism citate de Euronews, tot mai multe persoane au rezervat expediții aventuroase. Un număr considerabil mai mare de persoane tânjesc după excursii active, în care să depună efort fizic.

Clienții noștri își doresc să stea în aer liber, să vadă peisaje magnifice și animale sălbatice. Cu toții am apreciat natura și viața sălbatică mult mai mult anul acesta.

– Donna Jeavons, director de vânzări și marketing al companiei britanice de turism Trafalgar

Reclamă

Excursii plănuite cu mult timp în avans

Turiștii își rezervă bilete cu mult timp înainte de a a efectua călătoria. Mai ales, după ce a fost inițiată vaccinarea în rândul populației de rând, s-a început de zor rezervarea următoarelor destinații turistice. Însă de data aceasta, oamenii și-au plănui călătoriile la distanță mare de casă pentru finele anului 2021, sau chiar pentru 2022.

Noii nomazi digitali

Reclamă

Din cauza muncii la distanță, linia dintre spațiul casei și cel al serviciului a devenit foarte fină. Mulți nu s-au mai reîntors la birou și continuă să lucreze de acasă. Aceștia au trebuit să facă eforturi pentru a reîncadra timpul liber în spațiul personal.

Una dintre consecințele acestui lucru a putut fi remarcată în industria turismului. Căătoriile au fost astfel integrate în ziua de lucru. Poți lucra pe laptop de pe o plajă, sau din tren în timp ce te îndrepți spre o destinație mai relaxantă decât camera ta obișnuită de lucru.

Noii nomazi digitali caută asftfel sejururi mai lungi, de care se pot bucura după ce au încheiat programul de lucru, sau în weekend.

Nostalgia „vechiului normal”

Pentru că unora dintre noi ne-a fost teamă să ne vizităm familia, acum ne luăm revanșa. Agențiile de turism au mărturisit că dorința de a ne reuni cu familia și prietenii noștri este demonstrată de rezervările în număr mare pentru grupuri intergeneraționale.

Călătorii noștri caută oportunitatea de a călători împreună, după ce au petrecut o mare parte din ultimul an separat.

– Anna Vine, angajată a companiei de turism Contiki

Turiștii își doresc să viziteze din nou locuri dragi sau în care s-au simțit bine. Unele cupluri se întorc în destinația în care și-au petrecut luna de miere, sau în locurile în care s-au simțit cel mai bine.

Turism responsabil

Pe măsură ce oamenii au călătorit mai puțin, au realizat cu adevărat impactul devastator pe care îl au asupra planetei pe care o locuiesc. Din acest motiv, ne întoarcem la „slow travel”.

Ne dorim să ne bucurăm altfel de o călătorie, nu doar să zburăm într-un city-break și să ne simțim mai obosiți când ne reîntoarcem acasă. De data aceasta preferăm să mergem cu trenul și să ne acordăm timpul necesar pentru a admira peisajul și a ne bucura de cei din jur.

Oamenii sunt mult mai atenți la ecologie, la fragilitatea mediului și responsabilitatea pe care o au. Aacest lucru se vede acum și în alegerile lor și în modul în care călătoresc.

Cu siguranță călătoriile cu avionul nu vor dispărea, însă acestea sunt mai puțin populare decât înaintea pandemiei. Oamenii iau în prezent în calcul trenul, mașina, bicicleta, sau rulota, preferând să se bucure de timpul de calitate; și nu de modul în care cășătoresc. Se aleg concedii mai lungi, făcute într-un ritm ușor, fără grabă și stres.

Călătoria înseamnă acum mai mult cum alegi să faci lucruile, și nu ce obiective turistice ai bifat. Oamenii petrec mai mult timp decât oricând cercetând cu atenție destinațiile înainte de a face rezervări. Companiile de turism susțin că primesc o mulțime de întrebări de la clienți.

După pandemie, se pare că călătoriile noastre sunt mai lente și mai bine gândite. Modul în care călătorim spune ceva despre cum suntem ca oameni. Înainte de plănui o vacanță, ia aminte la sfaturile unei călătorii în siguranță.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă într-o rochie roșie care ilustrează una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 4 decembrie 2022
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 4 decembrie 2022. Trei nativi care se vor bucura de reușite
Pe lista cu cele trei zodii norocoase în ziua de 4 decembrie 2022 se numără nativii Rac, Balanță și Săgetător. Acești trei nativi vor avea parte de o zi extraordinară pe toate planurile. Zodiile...
2
O femeie frumoasă cu părul lung care ilustrează idei de tunsori la modă în iarna anului 2022
Frumusețe
Tunsori la modă în iarna anului 2022. Cele mai apreciate coafuri din sezonul rece
Sezonul rece este aici și a sosit momentul să te bucuri de o schimbare de look. Te invităm să descoperi câteva idei de tunsori la modă în iarna anului 2022. Vezi care sunt unele...
3
O femeie frumoasă cu părul alb care ilustrează o coafură pentru doamnele care au peste 50 de ani
Frumusețe
Coafuri pentru femeile care au peste 50 de ani. Ce look recomandă specialiștii în frumusețe
Părul are nevoie de tot mai multă atenție pe măsură ce înaintezi în vârstă. Pentru ca acesta să nu se simtă neglijat, are nevoie de o reîmprospătare la câteva luni. Pe lângă tratamentele de...
4
O femeie pe tocuri, care merge pe stradă, elegantă și sexy
Timp liber
Ce spune despre tine felul în care mergi. Tipul de personalitate pe care îl ai
Mai ai impresia că doar felul în care te îmbraci sau felul în care vorbești sunt lucrurile după care te judecă oamenii? Specialiștii spun că a venit timpul să-ți schimbi credința. Conform studiilor bazate...
5
O femeie care deschide o cutie primită prin curier
Timp liber
Ce nu e recomandat să cumperi online. De ce e mai bine să mergi în magazine pentru anumite produse
Cumpărăturile online au schimbat modul în care facem achiziții, de la cărți la cadouri pentru ziua de naștere a persoanelor dragi. Este atât de ușor să ai în față o gamă variată de articole...
PARTENERI
×