Robin Dunbar, psiholog evoluționist la Universitatea din Oxford, spune că „atingerea umană este fundamentală pentru starea de bine a oamenilor". "În cazul lipsei acesteia, relațiile dintre oameni se deteriorează” , a completat specialistul citat de BBC News.
„Îmbrățișările, atingerile umerilor și brațelor sunt specifice prietenilor și membrilor familiei și sunt cu adevărat importante. Ne fac mai fericiți”, a adăugat aceasta. Atingerea este primul simț care se dezvoltă în uter, iar cercetările demonstrează că îmbrățișările pot reduce efectul stresului.
Cum te îmbrățișezi precaut, în pandemie
Studiile demonstrează că îmbrățișările scad ritmul cardiac, tensiunea arterială și reduc stresul. Oamenii au nevoie de contact fizic deoarece aceștia au evoluat din primate, care se îngrijesc reciproc. Îmbrățișările stimulează creierul să elibereze endorfină, hormonul fericirii.
Îmbrățișări rapide
Durata pe care o petreci într-o îmbrățișară strânsă face, de asemenea, o diferență.
Perioadele mai lungi ale unui contact strâns cresc riscul transmiterii virusului. Amintește-ți însă că virusul poate fi transmis chiar și prin intermediul unei îmbrățișări scurte. Nu există o perioadă complet sigură de contact strâns.
Fii selectivă
Limitează-ți îmbrățișările la membrii familiei. Riscul crește pe măsură ce numărul celor pe care îi îmbrățișezi este tot mai mare.