Dacă te gândești să plantezi bujori în grădina ta, iată câteva sfaturi care te vor ajuta să obții cele mai frumoase flori. Specialiștii spun că trebuie doar să ai răbdare pentru că merită.
Cum să plantezi și îngrijești bujorii
Bujorii sunt plante longevive care pot trăi și înflori timp de 100 de ani sau chiar mai mult. O plantă matură poate ajunge până la un metru înălțime și să producă 50 de flori într-un sezon. Însă dezvoltarea completă durează.
Bujorii au rădăcini impresionante, care pot ajunge la un diametru de până la 1 metru și o greutate ce poate depăși 35 kg. Ele sunt cele care pot ajuta planta să producă acele flori spectaculoase, atât de iubite de doamne și domnișoare.
Rădăcinile bujorului sunt speciale: există unele fine, care absorb apă și nutrienți, și altele groase, tuberoase, asemănătoare unor tulpini subterane, ce au „ochiuri” din care răsar noii lăstari.
Pentru a avea bujori superi în grădina ta, ai grijă să ții cont de aceste sfaturi.
Pentru o înflorire reușită este esențial ca rădăcinile să nu fie plantate prea adânc. Ideal este ca stratul de sol de deasupra celor mai înalte rădăcini să nu depășească 2-3 cm. Dacă sunt îngropate prea adânc, planta va fi viguroasă, dar va produce puține flori.
Asigură o bună circulație a aerului
Bujorii sunt rezistenți, dar pot fi afectați de o boală fungică numită botrytis, mucegaiul cenușiu. Aceasta provoacă pete negre pe frunze și boboci care nu se mai deschid. Pentru a preveni apariția bolii, plantează bujorii în locuri bine aerisite și însorite, departe de pereți sau garduri.