Să te îndrăgostești este foarte ușor. Provocarea cuplurilor este să reaprindă pasiunea romantismului din când în când și să cultive iubirea matură, bazată pe încredere, care este semnul distinctiv al unei relații de durată.
Cum să reaprinzi dragostea în relația ta
Desigur, nimeni nu știe ce se întâmplă cu adevărat în interiorul unui cuplu, dar decenii de cercetări științifice în ceea ce privește dragostea, sexul și relațiile ne-au învățat că o serie de comportamente pot prezice când o relație este solidă sau când este încercată.
Forme de atașament
Terry Hatkoff, sociolog al Universității de Stat din California, a identificat șase tipuri distincte de atașament pe care le dezvoltăm în relațiile noastre cele mai apropiate, potrivit The New York Times.
- Romantic: Bazat pe pasiune și atracție sexuală
- Prietenie: Dragoste și afecțiune profundă
- Logică: Sentimente practice bazate pe valori comune, obiective financiare, religie etc.
- Jucăuș: Flirtul sau provocările
- Posesiv: Gelozie și obsesie
- Dezinteresat: Bunătate și sacrificiu
Cercetătorii au descoperit că formele de atașament pe care le dezvoltăm în relațiile cele mai importante din viața noastră este de obicei o combinație de două sau trei forme diferite de dragoste. Dar de multe ori, doi oameni din aceeași relație pot avea versiuni foarte diferite ale modului în care definesc dragostea.
Înțelegerea a ceea ce îl face pe partenerul tău să se simtă iubit te poate ajuta să rezolvi un conflict. Dacă știi că partenerul tău este gelos, asigură-te că observi când cineva flirtează cu el. Dacă abordarea lui în dragoste este mai practică, observă modurile, uneori insesizabile la prima vedere, în care își demonstrează afecțiunea.
Reaprinde romantismul
Iubirea romantică a fost numită „dependență naturală” deoarece activează centrul de recompensare al creierului. Mai precis, crește nivelul de dopamină, asociată dependenței de droguri, alcoolului și jocurilor de noroc. Totodată, dopamina este asociată cu sentimentul de noutate, cu energia, concentrarea, învățarea, motivația, extazul și pofta.
Dar știm cu toții că dragostea romantică și pasională se estompează în timp.
Cercetătorul de relații Arthur Aron, profesor de psihologie la Universitatea de Stat din New York, ne sfătuiește să facem ceva nou și diferit alături de partenerul nostru.
Experiențele noi activează sistemul de recompensare al creierului, inundându-l cu dopamină și norepinefrină. Aceleași circuite neuronale care se activează și în stadiul incipient al relațiilor romantice.
Cultivă încrederea
O serie de studii efectuate atât pe animale, cât și pe oameni sugerează că infidelitatea ar putea fi influențată de o componentă genetică. În timp ce știința susține asta, știm, de asemenea, că genetica nu ne determină destinul.
Există câteva trăsături de personalitate despre care se știe că sunt asociate cu infidelitatea. Un raport din Arhivele Comportamentului Sexual a constatat că două trăsături sunt corelate cu infidelitatea în rândul bărbaților. Bărbații care sunt ușor de fermecat (numită „înclinație spre excitație sexuală”) și bărbații care sunt excesiv de îngrijorați de eșecul performanței sexuale sunt mai predispuși să înșele. Constatările provin dintr-un studiu realizat pe aproape 1.000 de bărbați și femei. În eșantion, 23% dintre bărbați și 19% dintre femei au raportat că și-au înșelat partenerul/partenera.
Pentru femei, principalii predictori ai infidelității au fost absența fericirii în relație și incompatibilitatea sexuală cu partenerul.
Protejează-ți relația
Într-un sondaj, psihologii de la Universitatea din Vermont au întrebat 349 de bărbați și femei implicați în relații despre fanteziile sexuale. În total, 98% dintre bărbați și 80% dintre femei au raportat că au avut fantezii cu o altă persoană, cel puțin o dată în ultimele două luni. Cu cât relațiile sunt mai lungi, cu atât ambii parteneri aveau mai multe șanse să trăiască fantezii sexuale cu o persoană din afara cuplului.
Cea mai bună șansă de a rămâne fidelă într-o relație este să eviți contextele care te-ar putea aduce în situația de a înșela. Bărbații și femeile care se află într-o relație evită situațiile care ar putea duce la decizii proaste – cum ar fi barurile hotelului și nopțile târzii cu colegii.