Reclamă

Cum se programează corect hainele la mașina de spălat

Dacă ai de gând să cheltui mai mulți bani pe haine, trebuie să te asiguri că le vei avea în garderobă pe termen lung. În timp ce calitatea țesăturii indică rezistența în timp, este, de asemenea, crucial să îți îngrijești hainele corespunzător. Iată cum se programează corect hainele la mașina de spălat, pe baza descoperirilor cercetătorilor.

Publicat: 6 martie 2021, 7:18
O femeie mută un mrman de haine coorate din coșul de rufe din lemn î mașina de spălat
În timp ce calitatea țesăturii indică rezistența în timp, este, de asemenea, crucial să îți îngrijești hainele corespunzător / Shutterstock

Articolele de îmbrăcăminte nu trebuie tratate la fel. De exemplu, culorile aprinse, întunecate și țesăturile delicate necesită o îngrijire mai specializată decât cele albe sau din bumbac.

Cicluri scurte, cu apă mai rece

Un studiu recent realizat de Universitatea din Leeds și Procter & Gamble a constatat că spălarea hainelor la cel mai rece și mai scurt ciclu din mașina de spălat le asigură rezistența pe o perioadă mai lungă. Studiul a comparat pierderea culorii, petele de culoare și pierderea de microfibră a zeci de tricouri când au fost spălate în apă de 40 °C pentru 85 minute și 25 °C timp de 30 de minute, potrivit Good Housekeeping.

S-au observat pierderi de culoare semnificativ mai mari și un transfer mai mare de culoare la ciclul de spălare de 40 °C timp de 85 minute, comparativ cu un ciclu mai rapid și cu temperaturi mai scăzute. Eliberarea microfibrei a fost semnificativ mai mare pentru ciclul de 40 °C în comparație cu ciclul de 25 °C. Efectul a apărut și după următoarele spălări.

Dar asta nu înseamnă că este întotdeauna cea mai bună opțiune. „Apa rece este în general cea mai sigură, în special pentru culorile aprinse și întunecate și pentru țesăturile delicate, deoarece nu va provoca decolorarea sau deteriorarea fibrelor. Asigurați-vă că utilizați un detergent bun care este formulat pentru a curăța bine în apă rece„, explică Carolyn Forte, directorul Laboratorului de Curțenie al Institutului Good Housekeeping.

Mai mult, apa rece economisește și energie, indiferent de materialul pe care îl spălați.

– Carolyn Forte

Reclamă

Temperatura apei în funcție de haine

În general, ciclurile de spălare mai reci sunt cele mai bune pentru haine delicate și colorate. Apa caldă este cea mai bună pentru îmbrăcămintea mai murdară și pentru cea albă. Apa fierbinte este cea mai bună pentru îmbrăcămintea foarte murdară sau pentru lenjeria de corp și prosoape, potrivit Good Housekeeping.

La majoritatea mașinilor de spălat, ciclul delicat este mai scurt decât ciclurile normale și este potrivit pentru țesăturile colorate. Totodată, are o acțiune de spălare mai blândă și o viteză de centrifugare mai lentă.

Reclamă

Ciclul normal este puțin mai agresiv, deci este ideal pentru țesături robuste, cum ar fi denim, așternuturi sau prosoape. Ultimul ciclu și cel mai dur ar trebui rezervat articolelor foarte murdare. Este mai lung și folosește o centrifugare de mare viteză.

Îți oferim și un pont despre cum se programează corect hainele la spălat. Spălarea haielor se face în funcție de numărul de purtări, ci nu de perioada de timp în care au fost purtate. Blugii, de exemplu, trebuie spălați la fiecare trei purtări, spun cercetătorii de la Good Housekeeping. Pentru lenjeria de pat și prosoape trebuie să respecți un calendar standard. Cearșafurile și fețele de pernă trebuie spălate o dată pe săptămână.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Hartă astrală a fiecărei zodii în parte reprezentată de culoare albastru
Horoscop
Ce semnificație au semnele zodiacale. Cele 12 simboluri explicate pe înțelesul tuturor
Fiecare nativ aparține unui simbol specific, dar să știi ce semnificație au semnele zodiacale este esențial pentru cineva pasionat. Un exemplu elocvent o poate avea Taurul care arată un cerc cu două coarne deasupra....
2
Două borcane cu dulceață din flori de soc
Rețete
Dulceață din flori de soc, gustoasă și aromată
Dacă adori parfumul florilor de soc, află că poți profita de el și în diferite preparate culinare. Îți oferim o rețetă de dulceață din flori de soc, gustoasă și aromată, perfectă pentru răsfățul de...
3
Prăjitură spornică cu căpșuni porționată și decorată cu zahăr pudră și frunze de mentă
Rețete
Prăjitură spornică cu căpșuni. Rețetă simplă și ușoară de desert cu fructe
Dacă te ispitesc căpșunile parfumate care au apărut în piață, nu ezita să le incluzi în cât mai multe rețete de desert. Sunt gustoase, aromate și înnobilează aspectul preparatelor dulci. Îți oferim o rețetă...
4
Aishwarya Rai, elegantă și machiată la Festivalul de Film de la Cannes 2022
Divertisment
Aishwarya Rai a participat la Festivalul de Film de la Cannes 2022. Rochia spectaculoasă a atras privirile tuturor
Aishwarya Rai a participat la Festivalul de Film de la Cannes 2022. Rochia spectaculoasă a atras privirile tuturor pe covorul roșu, iar vedeta a primit aplauze pentru look-ul impresionant. Apariția sa la premiera filmului...
5
Două pahare și o sticlă cu socată, alături de o lămâie feliată și flori de soc
Rețete
Socată. Băutură răcoritoare tradițională românească
Luna mai este luna florilor, iar florile de soc se numără printre ele, fiind considerate unele dintre cele mai aromate. Nu ezita să profiți de proprietățile acestora, incluzându-le și în preparatele culinare. Începe cu...
PARTENERI
×