Reclamă

Cum se programează corect hainele la mașina de spălat

Dacă ai de gând să cheltui mai mulți bani pe haine, trebuie să te asiguri că le vei avea în garderobă pe termen lung. În timp ce calitatea țesăturii indică rezistența în timp, este, de asemenea, crucial să îți îngrijești hainele corespunzător. Iată cum se programează corect hainele la mașina de spălat, pe baza descoperirilor cercetătorilor.

Publicat: 6 martie 2021, 7:18

Articolele de îmbrăcăminte nu trebuie tratate la fel. De exemplu, culorile aprinse, întunecate și țesăturile delicate necesită o îngrijire mai specializată decât cele albe sau din bumbac.

Cicluri scurte, cu apă mai rece

Un studiu recent realizat de Universitatea din Leeds și Procter & Gamble a constatat că spălarea hainelor la cel mai rece și mai scurt ciclu din mașina de spălat le asigură rezistența pe o perioadă mai lungă. Studiul a comparat pierderea culorii, petele de culoare și pierderea de microfibră a zeci de tricouri când au fost spălate în apă de 40 °C pentru 85 minute și 25 °C timp de 30 de minute, potrivit Good Housekeeping.

S-au observat pierderi de culoare semnificativ mai mari și un transfer mai mare de culoare la ciclul de spălare de 40 °C timp de 85 minute, comparativ cu un ciclu mai rapid și cu temperaturi mai scăzute. Eliberarea microfibrei a fost semnificativ mai mare pentru ciclul de 40 °C în comparație cu ciclul de 25 °C. Efectul a apărut și după următoarele spălări.

Dar asta nu înseamnă că este întotdeauna cea mai bună opțiune. „Apa rece este în general cea mai sigură, în special pentru culorile aprinse și întunecate și pentru țesăturile delicate, deoarece nu va provoca decolorarea sau deteriorarea fibrelor. Asigurați-vă că utilizați un detergent bun care este formulat pentru a curăța bine în apă rece„, explică Carolyn Forte, directorul Laboratorului de Curțenie al Institutului Good Housekeeping.

Mai mult, apa rece economisește și energie, indiferent de materialul pe care îl spălați.

– Carolyn Forte

Reclamă
Reclamă

Temperatura apei în funcție de haine

În general, ciclurile de spălare mai reci sunt cele mai bune pentru haine delicate și colorate. Apa caldă este cea mai bună pentru îmbrăcămintea mai murdară și pentru cea albă. Apa fierbinte este cea mai bună pentru îmbrăcămintea foarte murdară sau pentru lenjeria de corp și prosoape, potrivit Good Housekeeping.

La majoritatea mașinilor de spălat, ciclul delicat este mai scurt decât ciclurile normale și este potrivit pentru țesăturile colorate. Totodată, are o acțiune de spălare mai blândă și o viteză de centrifugare mai lentă.

Ciclul normal este puțin mai agresiv, deci este ideal pentru țesături robuste, cum ar fi denim, așternuturi sau prosoape. Ultimul ciclu și cel mai dur ar trebui rezervat articolelor foarte murdare. Este mai lung și folosește o centrifugare de mare viteză.

Îți oferim și un pont despre cum se programează corect hainele la spălat. Spălarea haielor se face în funcție de numărul de purtări, ci nu de perioada de timp în care au fost purtate. Blugii, de exemplu, trebuie spălați la fiecare trei purtări, spun cercetătorii de la Good Housekeeping. Pentru lenjeria de pat și prosoape trebuie să respecți un calendar standard. Cearșafurile și fețele de pernă trebuie spălate o dată pe săptămână.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Selena Gomez alături de Cara Delevingne la un meci de baschet din New York
Divertisment
Selena Gomez și-a expus silueta la un meci de baschet. Cum a fost surprinsă alături de Cara Delevingne
Selena Gomez și-a expus silueta la un meci de baschet. Vedeta internațională s-a distrat alături de prietena sa, Cara Delevingne. Evenimentul a avut loc la arena Madison Square Garden din New York. Camerele de...
2
Selena Gomez într-o rochie portcalue cu părul negru lung dat pe spate la un eveniment public de la Hollywood din 2021
Divertisment
Selena Gomez este de nerecunoscut. Cum a apărut artista în aeroportul din New York
Selena Gomez este de nerecunoscut în cele mai recente imagini care au fost surprinse pe aeroportul din New York. Vedeta internațională s-a camuflat din cap până-n picioare într-un trening portocaliu. Pentru ca zborul să...
3
Kate Middleton de mână cu Prințesa Charlotte alături dePrințul Geroge care îl ține de mână pe Prințul William
Divertisment
Kate Middleton a dezvăluit că Prințesa Charlotte este mai responsabilă decât Prințul George. Ce spune Ducesa de Cambridge despre moștenitorul tronului regal
Kate Middleton a dezvăluit că Prințesa Charlotte este mai responsabilă decât Prințul George. Moștenitorul tronului regal are deja opt ani și se pregătește ca într-o zi să devină monarhul Marii Britanii. Părinții săi i-au...
4
Celine Dion într-o rochie argintie pe scenă în fața unui microfon în timpul unui concert din Germania
Divertisment
Celine Dion a vorbit despre problemele sale de sănătate. Ce mesaje i-au transmis fanii pe rețelele sociale
Celine Dion a vorbit despre problemele sale de sănătate. Vedeta internațională a fost nevoită să-și anuleze o parte din concerte din cauza unor ”spasme musculare severe și persistente”. Fanii au reacționat rapid în secțiunea...
5
Casey și Ben Affleck, îmbrățișați, pe covorul roșu, în 2016
Divertisment
Casey Affleck se sărută cu actrița Caylee Cowan. Diferența de vârstă dintre ei e de 23 de ani
Se pare că fratele lui Ben Affleck și-a găsit o nouă iubită după ce s-a despărțit de actrița Floriana Lima, cu care forma un cuplu de ceva timp. Casey Affleck se sărută cu actrița...
PARTENERI
×