Reclamă

Cum se programează corect hainele la mașina de spălat

Dacă ai de gând să cheltui mai mulți bani pe haine, trebuie să te asiguri că le vei avea în garderobă pe termen lung. În timp ce calitatea țesăturii indică rezistența în timp, este, de asemenea, crucial să îți îngrijești hainele corespunzător. Iată cum se programează corect hainele la mașina de spălat, pe baza descoperirilor cercetătorilor.

Publicat: 6 martie 2021, 7:18

Articolele de îmbrăcăminte nu trebuie tratate la fel. De exemplu, culorile aprinse, întunecate și țesăturile delicate necesită o îngrijire mai specializată decât cele albe sau din bumbac.

Cicluri scurte, cu apă mai rece

Un studiu recent realizat de Universitatea din Leeds și Procter & Gamble a constatat că spălarea hainelor la cel mai rece și mai scurt ciclu din mașina de spălat le asigură rezistența pe o perioadă mai lungă. Studiul a comparat pierderea culorii, petele de culoare și pierderea de microfibră a zeci de tricouri când au fost spălate în apă de 40 °C pentru 85 minute și 25 °C timp de 30 de minute, potrivit Good Housekeeping.

S-au observat pierderi de culoare semnificativ mai mari și un transfer mai mare de culoare la ciclul de spălare de 40 °C timp de 85 minute, comparativ cu un ciclu mai rapid și cu temperaturi mai scăzute. Eliberarea microfibrei a fost semnificativ mai mare pentru ciclul de 40 °C în comparație cu ciclul de 25 °C. Efectul a apărut și după următoarele spălări.

Dar asta nu înseamnă că este întotdeauna cea mai bună opțiune. „Apa rece este în general cea mai sigură, în special pentru culorile aprinse și întunecate și pentru țesăturile delicate, deoarece nu va provoca decolorarea sau deteriorarea fibrelor. Asigurați-vă că utilizați un detergent bun care este formulat pentru a curăța bine în apă rece„, explică Carolyn Forte, directorul Laboratorului de Curțenie al Institutului Good Housekeeping.

Mai mult, apa rece economisește și energie, indiferent de materialul pe care îl spălați.

– Carolyn Forte

Reclamă

Temperatura apei în funcție de haine

În general, ciclurile de spălare mai reci sunt cele mai bune pentru haine delicate și colorate. Apa caldă este cea mai bună pentru îmbrăcămintea mai murdară și pentru cea albă. Apa fierbinte este cea mai bună pentru îmbrăcămintea foarte murdară sau pentru lenjeria de corp și prosoape, potrivit Good Housekeeping.

La majoritatea mașinilor de spălat, ciclul delicat este mai scurt decât ciclurile normale și este potrivit pentru țesăturile colorate. Totodată, are o acțiune de spălare mai blândă și o viteză de centrifugare mai lentă.

Reclamă

Ciclul normal este puțin mai agresiv, deci este ideal pentru țesături robuste, cum ar fi denim, așternuturi sau prosoape. Ultimul ciclu și cel mai dur ar trebui rezervat articolelor foarte murdare. Este mai lung și folosește o centrifugare de mare viteză.

Îți oferim și un pont despre cum se programează corect hainele la spălat. Spălarea haielor se face în funcție de numărul de purtări, ci nu de perioada de timp în care au fost purtate. Blugii, de exemplu, trebuie spălați la fiecare trei purtări, spun cercetătorii de la Good Housekeeping. Pentru lenjeria de pat și prosoape trebuie să respecți un calendar standard. Cearșafurile și fețele de pernă trebuie spălate o dată pe săptămână.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie îmbrăcată în haine sport care îți arată grăsimea de pe abdomen și are un centimetru după gât
Sănătate
6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor
Fii pregătită, blugii preferați sunt pe cale să se potriveasca mult mai bine pe corpul tău. Ai mai jos 6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor. Fiecare femeie este minunat...
2
Rose Hanbury într-o rochie galbenă și cu o mască neagră pe față în timp ce participă la o cursă de cai din 2021
Divertisment
Detalii mai puțin cunoscute despre Rose Hanbury. Presa internațională scrie intens despre ea și aventura avută cu Prințul William
Admiratorii se întreabă cine este și cu ce se ocupă Rose Hanbury. În presa internațională au apărut tot mai multe zvonuri legate de infidelitatea Prințului William. Se crede că femeia în vârstă de 39...
3
O femeie frumoasă care stă lângă un gard cu trandafiri și poartă tunsoarea bob italian
Frumusețe
Bob italian, tunsoarea îndrăgită de femei. Ce recomandări fac specialiștii în beauty
Tunsoarea bob italian a prins tot mai multă popularitate în ultimele luni. A devenit rapid îndrăgită de milioanele de femei din lumea întreagă. Specialiștii în beauty recomandă această tunsoare femeilor care își doresc o...
4
O linguriță cu unt, deasupra unei căni cu cafea
Sănătate
De ce mulți oameni pun unt în cafea dimineța
Untul și-a făcut loc și în ceștile de cafea datorită presupuselor sale beneficii de ardere a grăsimilor. Chiar dacă mulți consumatori de cafea consideră că acest lucru este netradițional, află de ce mulți oameni...
5
Kate Middleton în fața unui pupitru în timp ce ține un discurs la Londra
Divertisment
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul Prințesei de Wales s-a schimbat în ultimii ani
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul vestimentar al prințesei de Wales s-a schimbat complet în ultimii ani. Prințesa de Wales a dat dovadă de eleganță și rafinament în cadrul...
PARTENERI
×