Reclamă

De ce nu este recomandat să combini bicarbonatul de sodiu cu oțetul atunci când faci curat. Ce spun specialiștii

Poate unul dintre cele mai folosite trucuri pentru curățenie este demontat de specialilștii din domeniul chimic. Experții explică de ce nu este recomandat să combini bicarbonatul de sodiu cu oțetul atunci când faci curat. De asemena, îți oferim și alte metode pe care le poți folosi în locul soluțiilor de curățenie.

Publicat: 20 decembrie 2022, 7:09
un recipient de sticlă care conține bicarbonat de sodiu, alături de alt recipient de sticlă care conține oțet
Chimiștii au elucidat misterul și au explicat pe înțelesul tuturor ce se întâmplă atunci când cele două substanțe se întâlnesc / Shutterstock

Cu singuranță, fiecare gospodină are în casă cel puțin un plic de bicarbonat de sodiu. Acesta este folosit, adesea, în combinație cu oțet sau zeamă de lămâie pentru a dezinfecta și curăța suprafețe.

Acest mix de substanțe se utilizază atât pentru suprafețele din băi, cât și din bucătării.

De ce nu este recomandat să combini bicarbonatul de sodiu cu oțetul

Cu siguranță știi deja faptul că substanțele chimice dure nu trebuie combinate niciodată. Spre exemplu, înălbitorul și amoniacul, ori substanțe asemănătoare este recomandat să nu fie amestecate pentru a da rezultatele cele mai bune.

Însă, aceeași situație se întâmplă și în cazul substanțelor folosite pentru curățenie. Așadar, chiar dacă sunt la îndemână și sunt extrem de comune în orice locuință, nu este recomandat să combini bicarbonatul de sodiu cu oțetul atunci când faci curat.

Chimiștii au elucidat misterul și au explicat pe înțelesul tuturor ce se întâmplă atunci când cele două substanțe se întâlnesc.

Reclamă

Mai precis, bicarbonatu de sodiu, în combinație cu oțetul se anulează reciproc. De aceea, nu este recomandat să le folosești împreună atunci când vrei să faci curățenie.

Bicarbonatul de sodiu este, de fapt, o bază. Oțetul este un acid. Atunci când cele două substanțe sunt puse în contact, acizii „donează” protoni bazelor.

Acest lucru înseamnă că acidul va avea nevoie de un proton de hidrogen, pe care îl va împrumuta de la bază, adică de la bicarbonat. În urma acestei fuziuni, se produce acidul carbonic. Această nouă substanță este instabilă din punct de vedere chimic, motiv pentru care se va descompune.

Reclamă

La ce poți folosi bicarbonat de sodiu și oțet

În urmă, va rămâne doar apă, dioxid de carbon și ioni de acetat de sodiu. Aceștia din urmă sunt responsabili pentru bulele care se creează mereu în amestec. Acestea au un aspect foarte atrăgător și oferă impresia că se produce o reacție în lanț. După ce aceste bule dispar la rândul lor, mai rămâne doar apă, explică publicația Kitchn.

Așadar, bicarbonatul de sodiu și oțetul pot fi folosite împreună, dar nu te aștepta să ai rezultate de-a dreptul uimitoare. Reacțiile dintre cele două micșorează semnificativ capacitatea de curățare.

Experții susțin că, deși eficiența celor două substanțe scade simțitor, acestea se pot folosi direct pe suprafețe. Spre exemplu, bicarbonatul de sodiu combinat cu oțetul se pot folosi pentru îndepărtarea grăsimii de prin bucătărie. Important este ca amestecul să fie utilizat în momentul în care se creează bule.

De asmenea, acest amestec este util pentru îndepărtarea mirosurilor neplăcute din scurgeri. Poate fi folosit cu încredere în acest proces, scrie Insider.

În plus, o pastă din bicarbonat de sodiu poate fi lăsată pentru câteva ore pe plită sau pe cuptor pentru a le curăța. Folosește un burete abraziv bun și vei vedea rezultate foarte bune. Desigur, există și anumite suprafețe care trebuie ferite de bicarbonatul de sodiu.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie cu părul scurt stă în fața unei oglinzi și se dă cu ruj pe buze, sugerând nuanțe de ruj pe care să le eviți dacă ai peste 40 de ani
Frumusețe
Nuanțe de ruj pe care să le eviți dacă ai peste 40 de ani. Care sunt explicațiile make-up artiștilor
Există o serie de nuanțe de ruj pe care să le eviți dacă ai peste 40 de ani, iar specialiștii în frumusețe explică motivele. De cele mai multe ori, femeile aleg să folosească rujul...
2
O femeie tânără, în echipament sportiv se pregîtește de mișscare, unul dintre obiceiurile prin care să reduci grăsimea abdominală
Lifestyle
Obiceiuri prin care să reduci grăsimea abdominală. Ce exerciții fizice să faci
Recomandăm câteva obiceiuri prin care să reduci grăsimea abdominală, astfel încât să îți atingi obiectivele. În cazul în care grăsimea din zona abdomenului îți dă bătăi de cap, ai ajuns la locul potrivit. Îți...
3
O femeie mai în vârstă stă în fața unei oglinzi, fiind atentă la ce să nu facă părului său
Frumusețe
Ce să nu faci părului tău. Aceste sfaturi te vor ajuta să arăți cu 10 ani mai tânără
Stiliștii te învață ce să nu faci părului tău atunci când îl îngrijești. Deși poate ai impresia că îi oferi toată atenția de care are nevoie, s-ar putea să faci niște greșeli de care...
4
O femeie frumoasă, îmbrăcată într-o rochie roșie, cu aripi
Horoscop
Top 3 zodii care au faima la picioare. Ele sunt cele care reușesc să obțină tot ceea ce își doresc
Fie că se întâmplă accidental sau chiar își doresc, ele se încadrează în top 3 zodii care au faima la picioare. Reușesc întotdeauna să obțină atât lucruri materiale cât și prietenii. Fac mari eforturi...
5
O hartă cu zodii și monede
Horoscop
Top 3 zodii materialiste. Ele sunt cel mai greu de satisfăcut într-o relație
Se spune despre acestea că s-ar încadra în top 3 zodii materialiste, asta pentru știu să aprecieze bunurile de valoare și vor întotdeauna să fie înconjurate de lux și frumusețe. Au pretenții în viață,...
PARTENERI
×