Reclamă

De ce nu este recomandat să combini bicarbonatul de sodiu cu oțetul atunci când faci curat. Ce spun specialiștii

Poate unul dintre cele mai folosite trucuri pentru curățenie este demontat de specialilștii din domeniul chimic. Experții explică de ce nu este recomandat să combini bicarbonatul de sodiu cu oțetul atunci când faci curat. De asemena, îți oferim și alte metode pe care le poți folosi în locul soluțiilor de curățenie.

Publicat: 20 decembrie 2022, 7:09

Cu singuranță, fiecare gospodină are în casă cel puțin un plic de bicarbonat de sodiu. Acesta este folosit, adesea, în combinație cu oțet sau zeamă de lămâie pentru a dezinfecta și curăța suprafețe.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Acest mix de substanțe se utilizază atât pentru suprafețele din băi, cât și din bucătării.

De ce nu este recomandat să combini bicarbonatul de sodiu cu oțetul

Cu siguranță știi deja faptul că substanțele chimice dure nu trebuie combinate niciodată. Spre exemplu, înălbitorul și amoniacul, ori substanțe asemănătoare este recomandat să nu fie amestecate pentru a da rezultatele cele mai bune.

Însă, aceeași situație se întâmplă și în cazul substanțelor folosite pentru curățenie. Așadar, chiar dacă sunt la îndemână și sunt extrem de comune în orice locuință, nu este recomandat să combini bicarbonatul de sodiu cu oțetul atunci când faci curat.

Chimiștii au elucidat misterul și au explicat pe înțelesul tuturor ce se întâmplă atunci când cele două substanțe se întâlnesc.

Reclamă

Mai precis, bicarbonatu de sodiu, în combinație cu oțetul se anulează reciproc. De aceea, nu este recomandat să le folosești împreună atunci când vrei să faci curățenie.

Bicarbonatul de sodiu este, de fapt, o bază. Oțetul este un acid. Atunci când cele două substanțe sunt puse în contact, acizii „donează” protoni bazelor.

Acest lucru înseamnă că acidul va avea nevoie de un proton de hidrogen, pe care îl va împrumuta de la bază, adică de la bicarbonat. În urma acestei fuziuni, se produce acidul carbonic. Această nouă substanță este instabilă din punct de vedere chimic, motiv pentru care se va descompune.

Reclamă

La ce poți folosi bicarbonat de sodiu și oțet

În urmă, va rămâne doar apă, dioxid de carbon și ioni de acetat de sodiu. Aceștia din urmă sunt responsabili pentru bulele care se creează mereu în amestec. Acestea au un aspect foarte atrăgător și oferă impresia că se produce o reacție în lanț. După ce aceste bule dispar la rândul lor, mai rămâne doar apă, explică publicația Kitchn.

Așadar, bicarbonatul de sodiu și oțetul pot fi folosite împreună, dar nu te aștepta să ai rezultate de-a dreptul uimitoare. Reacțiile dintre cele două micșorează semnificativ capacitatea de curățare.

Experții susțin că, deși eficiența celor două substanțe scade simțitor, acestea se pot folosi direct pe suprafețe. Spre exemplu, bicarbonatul de sodiu combinat cu oțetul se pot folosi pentru îndepărtarea grăsimii de prin bucătărie. Important este ca amestecul să fie utilizat în momentul în care se creează bule.

De asmenea, acest amestec este util pentru îndepărtarea mirosurilor neplăcute din scurgeri. Poate fi folosit cu încredere în acest proces, scrie Insider.

În plus, o pastă din bicarbonat de sodiu poate fi lăsată pentru câteva ore pe plită sau pe cuptor pentru a le curăța. Folosește un burete abraziv bun și vei vedea rezultate foarte bune. Desigur, există și anumite suprafețe care trebuie ferite de bicarbonatul de sodiu.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×