Multe familii sunt reticente în a-și porni încălzirea din cauza crizei costului și a majorării facturilor la energie. Cu toate acestea, este necesar să pornești centrala pe măsură ce temperaturile scad pentru a te asigura că țevile nu îngheață, mucegaiul nu apare și membrii familiei nu se îmbolnăvesc. Experții în energie au spus cât de cald ar trebui să fie într-o casă și ce temperatură este mult prea mică.
Temperatura ideală pentru încălzirea locuințelor
Andy Kerr, fondator la o companie ce produce centrale termice, a declarat: „Temperatura ideală a camerei în timpul iernii este între 18 și 20 de grade. În lunile de iarnă, poate fi tentant să dai mai mare termostatul. Dar experimentarea cu temperaturi diferite poate reduce facturile la energie și poate duce la un somn mai bun, potrivit express.co.uk.
„În loc să setezi o singură temperatură pe parcursul întregii zile, încearcă să comuți între temperaturile de zi și de noapte, deoarece acest lucru te poate face să te simți mai bine acasă și, de asemenea, să reduci consumul de energie. Termostatele inteligente fac acest lucru deosebit de ușor de programat.”
Expertul a remarcat că este un „mit” că lăsarea încălzirii pornite toată ziua va ajuta la economisirea facturilor la energie. Raționamentul său pentru aceasta este că centrala va folosi în mod continuu energie.
În schimb, el a sugerat: „Este mult mai eficient din punct de vedere energetic și mai ieftin să setezi centrala astfel încât să se aprindă doar atunci când ai nevoie de apă caldă sau de încălzire și setezi termostatul la temperatura pe care o vrei în casă. Pornirea de mai multe ori a termostatului nu va face ca sistemul să se încălzească mai repede. Înseamnă că va continua să ardă energie pentru mai mult timp pentru a atinge temperatura mai ridicată.
„Arderea constantă a combustibilului pentru a încălzi casa nu va duce doar la utilizarea energiei, ci și la pierderea energiei. Într-o casă standard, pierderea de căldură poate fi destul de semnificativă în comparație cu căldura pe care o dai din centrală și calorifere. Dacă locuința este bine izolată, pierderea de căldură nu ar trebui să fie o problemă prea mare”.
Cum să previi înghețul țevilor sistemului de încălzire
Când vine vorba de lunile de iarnă, familiile trebuie să aibă în vedere temperatura la care își setează încălzirea. Pe măsură ce vremea devine geroasă, există șansa ca apa din sistemul de încălzire să înghețe dacă nu este folosită deloc, „cauzând multe daune”.