Reclamă

Temperatura ideală pentru încălzirea locuințelor. Cum poți menține facturile la energie la minimum

Cum facturile la energie au crescut, iar temperaturile au început să scadă, majoritatea va căuta modalități de a economisi. Experții spun care e temperatura ideală pentru încălzirea locuințelor. Află cum să setezi termostatele pentru a menține încăperile calde și pentru a reduce facturile la energie.

Publicat: 14 decembrie 2022, 7:20

Multe familii sunt reticente în a-și porni încălzirea din cauza crizei costului și a majorării facturilor la energie. Cu toate acestea, este necesar să pornești centrala pe măsură ce temperaturile scad pentru a te asigura că țevile nu îngheață, mucegaiul nu apare și membrii familiei nu se îmbolnăvesc. Experții în energie au spus cât de cald ar trebui să fie într-o casă și ce temperatură este mult prea mică.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Temperatura ideală pentru încălzirea locuințelor

Andy Kerr, fondator la o companie ce produce centrale termice, a declarat: „Temperatura ideală a camerei în timpul iernii este între 18 și 20 de grade. În lunile de iarnă, poate fi tentant să dai mai mare termostatul. Dar experimentarea cu temperaturi diferite poate reduce facturile la energie și poate duce la un somn mai bun, potrivit express.co.uk.

„În loc să setezi o singură temperatură pe parcursul întregii zile, încearcă să comuți între temperaturile de zi și de noapte, deoarece acest lucru te poate face să te simți mai bine acasă și, de asemenea, să reduci consumul de energie. Termostatele inteligente fac acest lucru deosebit de ușor de programat.”

Expertul a remarcat că este un „mit” că lăsarea încălzirii pornite toată ziua va ajuta la economisirea facturilor la energie. Raționamentul său pentru aceasta este că centrala va folosi în mod continuu energie.

În schimb, el a sugerat: „Este mult mai eficient din punct de vedere energetic și mai ieftin să setezi centrala astfel încât să se aprindă doar atunci când ai nevoie de apă caldă sau de încălzire și setezi termostatul la temperatura pe care o vrei în casă. Pornirea de mai multe ori a termostatului nu va face ca sistemul să se încălzească mai repede. Înseamnă că va continua să ardă energie pentru mai mult timp pentru a atinge temperatura mai ridicată.

Reclamă

„Arderea constantă a combustibilului pentru a încălzi casa nu va duce doar la utilizarea energiei, ci și la pierderea energiei. Într-o casă standard, pierderea de căldură poate fi destul de semnificativă în comparație cu căldura pe care o dai din centrală și calorifere. Dacă locuința este bine izolată, pierderea de căldură nu ar trebui să fie o problemă prea mare”.

Cum să previi înghețul țevilor sistemului de încălzire

Când vine vorba de lunile de iarnă, familiile trebuie să aibă în vedere temperatura la care își setează încălzirea. Pe măsură ce vremea devine geroasă, există șansa ca apa din sistemul de încălzire să înghețe dacă nu este folosită deloc, „cauzând multe daune”.

Reclamă

Andy a spus: „În general, se recomandă să menții termostatul setat la cel puțin 10 grade pentru a evita riscul de îngheț al țevilor”.

David Lukeman, director general al North West Heating Solutions, a susținut că depinde de preferințele personale, dar că există anumite temperaturi care ar trebui evitate.

El a spus: „Temperatura perfectă a camerei este diferită pentru fiecare, este vorba despre nivelurile de confort și preferințele personale. De aceea, caloriferele moderne sunt echipate cu termostate individuale, astfel încât oamenii au de ales”.

Mucegaiul, risc de luat în considerare pe timpul iernii

În timpul iernii, există și un risc mare de formare a mucegaiului în zonele din jurul ferestrelor. De asemenea, el poate să apară și pe tavane. Acest lucru se întâmplă atunci când există umiditate suplimentară în aer.

David a spus: „12 grade sunt prea puține, de exemplu. Menținerea casei la această temperatură scăzută poate provoca dezvoltarea mucegaiului, ceea ce vă poate afecta proprietatea și sănătatea”.

Karl Huckerby, expert în curățenie de la Spare and Square a fost de acord: „Temperaturile scăzute din casă pot cauza mai multe probleme decât credeți, una dintre aceste probleme fiind dezvoltarea mucegaiului și a umezelii. În orice loc sub 14 grade, sporii de mucegai și umezeala se dezvoltă, ceea ce înseamnă că 12 grade este mult prea rece atunci când vine vorba de a proteja casa și gospodăria de mucegai”.

„Se formează mucegai pe măsură ce aerul rece creează un mediu umed. Temperatura perfectă pentru spațiile de locuit este între 18 și 21 de grade pentru a minimiza mucegaiul. Dormitoarele ar trebui să aibă o temperatură de 18 grade pentru un somn bun”.

Tempeaturile trebuie setate în funcție de categoria de vârstă

Brian Roberts, director principal de gaz la HybridTec a remarcat că există un anumit interval de temperaturi pentru a menține încălzirea cât mai eficientă și mai rentabilă.

El a spus: „De mulți ani menținem casele calde și confortabile. Energy Saving Trust recomandă să vă încălziți casa la 18 până la 21 de grade Celsius în timpul iernii. Așa, facturile la energie sunt la minimum și aveți și căldură. Și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sugerează că 18 grade este temperatura ideală pentru oamenii sănătoși.”

„În practică, trebuie să luăm în considerare vârsta și sănătatea indivizilor. Temperaturile trebuie să crească ușor pentru persoanele vulnerabile, nou-născuți, bătrâni etc. Cu toate acestea, intervalul de temperatură de mai sus este cel mai eficient. De asemenea, e și cel mai rentabil mod de a vă încălzi casa.”

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×