De exemplu, anumite virusuri și fungi pot muri în câteva zile. Totuși, bacterii precum E.coli și Salmonella, care pot provoca diaree și alte afecțiuni digestive, pot trăi chiar și câteva săptămâni.
Dezinfectarea corectă a hainelor
Staphylococcus aureus (stafilococul auriu), responsabil pentru diverse infecții cutanate, poate rezista pe haine timp de aproximativ o lună. Dacă hainele murdare sunt și umede, ele devin un mediu ideal pentru proliferarea germenilor în coșul de rufe.
Testul mirosului nu este suficient
Poate fi tentant să îți dai seama dacă o haină este suficient de murdară pentru spălat doar după miros. Aceasta nu este o metodă sigură.
Nasul tău detectează mirosuri, dar nu poate identifica bacteriile. Mirosul neplăcut este adesea cauzat de transpirație și de uleiurile corporale.
Bacteriile descompun acizii prezenți în transpirație. Așadar, hainele pot fi contaminate chiar dacă nu au un miros deranjant.
Hainele copiilor și prosoapele – un potențial pericol
Hainele copiilor pot fi contaminate cu germeni din locuri neașteptate. Este recomandat să le speli separat, mai ales dacă cel mic a fost bolnav sau a intrat în contact cu alte persoane bolnave.