Reclamă

Ela Crăciun vorbește despre familie și copii la DePărinți.ro | De Vorbă cu Mirela Vaida. Vedeta abordează unele dintre cele mai arzătoare probleme ale părinților

Mirela Vaida a stat startul emisiunii DePărinți.ro, o producție online care își propune să vină în ajutorul părinților, bunicilor sau adulților care sunt în contact direct cu copiii. Și pentru că întrebările despre creșterea, educația și sănătatea celor mici sunt multe, îți propunem să urmărești și tu primul episod din DePărinți.ro | De Vorbă cu Mirela Vaida, unde Ela Crăciun vorbește despre familie și copii, dar și despre cele mai arzătoare probleme ale părinților.

Publicat: 15 decembrie 2022, 12:48 / Actualizat: 16 decembrie 2022, 9:11

Prima invitată a Mirelei Vaida în emisiunea online DePărinți.ro este Ela Crăciun, fondatoarea site-ului elacraciun.ro. Ela Crăciun este mamă a trei copii, bloggeriță, prezentatoare TV și autoarea a două cărți de parenting.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pe site-ul ei sunt atent abordate unele dintre cele mai controversate subiecte din zona de părinți și copii, iar de cele mai multe ori, oamenii o caută pentru a le oferi răspunsuri legate de problemele cu care se confruntă în viața de familie.

Ela Crăciun vorbește despre familie și copii la DePărinți.ro | De Vorbă cu Mirela Vaida

Ela Crăciun a punctat încă de la început faptul că site-ul ei nu abordează tema parenting-ului modern. În fapt, bloggerița spune că problemele legate de creșterea copiilor sunt aceleași ca acum mulți ani, abordările sunt cele care diferă.

Emisiune online DePărinți.ro | De Vorbă cu Mirela Vaida se poate vedea în AntenaPLAY.

– Apelezi des la mama ta pentru sfaturi?
– Nu apelez nici la mama, nici la bunici, apelez la specialiști. Nu sunt expert în parenting, dar am lângă mine mulți alți experți în adevăratul sens al cuvântului, pentru că mie îmi place să stau de vorbă cu doctori, cu specialiști, cu oameni care asta fac în fiecare zi. Abia apoi dau celor care mă citesc informația corectă.

Reclamă

– Deci nu mergem numai după leacuri băbești?
– Nu sunt de acord cu lucrul acesta.

Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!

Ela Crăciun, aranjată, elegantă, cu o ținută elegantă
Ela Crăciun este mamă a trei copii, bloggeriță, prezentatoare TV și autoarea a două cărți de parenting / DePărinți.ro
Reclamă

Ela Crăciun, o mamă împlinită

Ela Crăciun este mamă de trei copii. Băiatul cel mare are deja 16 ani, fiica mijlocie are 10 ani, iar băiatul cel mic 3 ani și jumătate. Ela Crăciun e o mamă împlinită și spune că a făcut față cu lejeritate venirii pe lume a băiețelului mic. La acel moment, avea deja doi copii care făceau o mulțime de lucruri singuri și care nu mai erau dependenți de ea.

Am avut cea mai mare răbdare la al treilea copil. Cred că pe măsură ce trece timpul, e clar că și noi ne schimbăm și devenim mai maturi, mai conștienți și ne bucurăm mai mult de timpul prezent. Până acum câțiva ani am tot alergat. Să facem o carieră, să ne dezvoltăm, să facem casă, diverse lucruri. Mi se pare că la Nicolas am avut cea mai mare răbdare. Cât am fost însărcinată mă gândeam că iar o iau de la capăt, dar a fost cel mai ușor cu el.

– Ela Crăciun

Cum a decurs acomodarea bebelușului în familie

– Nu a fost greu cu fetița să se acomodeze cu bebelușul?
– Cu ea a fost cel mai greu. Deși eu m-am gândit că sunt destul de mari și înțeleg ceea ce se întâmplă, a fost destul de greu. Ea nu a mai fost prințesa familiei, nu a mai fost în mijlocul atenției noastre. A simțit și ne-a și arătat lucrul acesta. La un moment dat mi-a spus: „Nu mai suport să te văd numai cu el în brațe”.

– Sunt covinsă că ai pregătit copiii înainte.
– Da, le-am vorbit foarte mult. Fetița își dorea foarte mult pentru că între ea și fratele mai mare au fost aceleași mici gelozii. Își dorea să fie și ea sora mai mare. Când a venit frățiorul ei, l-a primit cu brațele deschise. Dar când a văzut că micuțul îi ia totul, inclusiv camera, a suferit și ne-a arătat.

– Cum ai gestionat situația?
– Întotdeauna ea mă întreba pe cine iubesc mai mult. I-am explicat cât de mult mi-am dorit o fată. Am vorbit tot timpul cu ea, am fost alături de ea, dar este inevitabil. Copiii simt atunci când vine un frate mai mic că li se ia atenția.

– Cum ți-ai împărțit sarcinile cu soțul tău?
– Noi ne-am împărțit. Soțul meu m-a ajutat foarte mult și mă ajută în continuare. În funcție de treburile pe care le aveam, ne stabileam programul, astfel încât unul dintre noi să fie acasă. Am lăsat lucrurile să se întâmple normal. L-am implicat pe soț de când eram însărcinată.

Ce presupune rutina unui copil și cum îl pregătești pentru etapele copilăriei

Întrebată de Mirela despre cum poți face copilul să doarmă singur în pat, Ela a spus că secretul este ca bebelușul să aibă spațiul lui încă din primele zile de viață. Invitata emisiunii DePărinți.ro a spus că nu este greșit nici dacă alegi să culci copilul cu tine în pat, nici dacă-l culci în pătuțul lui, atâta timp cât tu ca părinte ești OK.

Atâta timp cât tu ca părinte te simți odihnit, cât timp tu nu simți că ești presat și cât timp acela este lucrul pe care ți-l dorești. Atunci când intervin sentimentele contrare, atunci trebuie să schimbi ceva. Eu am ales rutina, pe care am implementat-o din prima zi în care am venit acasă cu bebelușul de la maternitate.

– Ela Crăciun

Ela mai spune că totul ține de reguli și de disciplină. Deși poate părea dificil la început, totul se va rezolva dacă se respectă cu strictețe un program de somn, de masă, de atașament.

Referitor la subiectul oliței și antrenamentul pentru a renunța la pampers, dar și despre renunțarea la suzetă, Ela Crăciun a spus că părinților nu trebuie să le fie rușine de niciuna dintre acțiunile micuților lor: „Nimeni nu trăiește în papucii mei”.

În cursurile și cărțile mele eu spun că suzeta se folosește doar la somn. Este un ajutor pentru a dormi și a se calma bebelușul. Deci ea rămâne în pătuț. În ceea ce privește olița, pe primul copil l-am terorizat de la opt luni și l-am pus pe oliță. Până la urmă a ajuns să facă la oliță tot atunci când a fost el pregătit. Îl lăsăm să se simtă potrivit, dar îl pregătim pe copil. Trebuie să-i dezvolți interesul pentru obiectele noi.

– Ela Crăciun

Moderația este un instrument de ajutor pentru părinți

În ceea ce privește educația copiilor mai mari, care se confruntă cu subiecte diverse, care au nevoie de explicații mai amănunțite și care au nevoie de ghidaj pentru a se obișnui cu viața de adolescent, Ela Crăciun îi sfătuiește pe părinți să poarte multe discuții.

Cu toate acestea, subiectele trebuie abordate la momentul potrivit, atunci când copiii sunt pregătiți să digere informațiile primite. De asemenea, Ela spune că aceste conversații trebuie făcute cu termeni firești, fără să lăsăm loc omisiunilor.

– La ce trebuie să fie atenți părinții și cum îi pot spune NU copilului?
– Noi de obicei spunem NU atunci când interzicem total niște lucruri. Dar de ce să la interzicem total când putem să le dăm cu măsură. Putem să mergem o dată pe lună la fast-food, putem să folosim gadget-uri o oră pe zi, când putem să le facem cu măsură. De ce să le dăm într-un mod excesiv, ca apoi să le luăm. Totul este un echilibru.

Reclamă
whatsapp share pinterest share
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×