Ela Crăciun, o mamă împlinită
Ela Crăciun este mamă de trei copii. Băiatul cel mare are deja 16 ani, fiica mijlocie are 10 ani, iar băiatul cel mic 3 ani și jumătate. Ela Crăciun e o mamă împlinită și spune că a făcut față cu lejeritate venirii pe lume a băiețelului mic. La acel moment, avea deja doi copii care făceau o mulțime de lucruri singuri și care nu mai erau dependenți de ea.
Am avut cea mai mare răbdare la al treilea copil. Cred că pe măsură ce trece timpul, e clar că și noi ne schimbăm și devenim mai maturi, mai conștienți și ne bucurăm mai mult de timpul prezent. Până acum câțiva ani am tot alergat. Să facem o carieră, să ne dezvoltăm, să facem casă, diverse lucruri. Mi se pare că la Nicolas am avut cea mai mare răbdare. Cât am fost însărcinată mă gândeam că iar o iau de la capăt, dar a fost cel mai ușor cu el.
– Ela Crăciun
Cum a decurs acomodarea bebelușului în familie
– Nu a fost greu cu fetița să se acomodeze cu bebelușul?
– Cu ea a fost cel mai greu. Deși eu m-am gândit că sunt destul de mari și înțeleg ceea ce se întâmplă, a fost destul de greu. Ea nu a mai fost prințesa familiei, nu a mai fost în mijlocul atenției noastre. A simțit și ne-a și arătat lucrul acesta. La un moment dat mi-a spus: „Nu mai suport să te văd numai cu el în brațe”.
– Sunt covinsă că ai pregătit copiii înainte.
– Da, le-am vorbit foarte mult. Fetița își dorea foarte mult pentru că între ea și fratele mai mare au fost aceleași mici gelozii. Își dorea să fie și ea sora mai mare. Când a venit frățiorul ei, l-a primit cu brațele deschise. Dar când a văzut că micuțul îi ia totul, inclusiv camera, a suferit și ne-a arătat.
– Cum ai gestionat situația?
– Întotdeauna ea mă întreba pe cine iubesc mai mult. I-am explicat cât de mult mi-am dorit o fată. Am vorbit tot timpul cu ea, am fost alături de ea, dar este inevitabil. Copiii simt atunci când vine un frate mai mic că li se ia atenția.
– Cum ți-ai împărțit sarcinile cu soțul tău?
– Noi ne-am împărțit. Soțul meu m-a ajutat foarte mult și mă ajută în continuare. În funcție de treburile pe care le aveam, ne stabileam programul, astfel încât unul dintre noi să fie acasă. Am lăsat lucrurile să se întâmple normal. L-am implicat pe soț de când eram însărcinată.
Ce presupune rutina unui copil și cum îl pregătești pentru etapele copilăriei
Întrebată de Mirela despre cum poți face copilul să doarmă singur în pat, Ela a spus că secretul este ca bebelușul să aibă spațiul lui încă din primele zile de viață. Invitata emisiunii DePărinți.ro a spus că nu este greșit nici dacă alegi să culci copilul cu tine în pat, nici dacă-l culci în pătuțul lui, atâta timp cât tu ca părinte ești OK.
Atâta timp cât tu ca părinte te simți odihnit, cât timp tu nu simți că ești presat și cât timp acela este lucrul pe care ți-l dorești. Atunci când intervin sentimentele contrare, atunci trebuie să schimbi ceva. Eu am ales rutina, pe care am implementat-o din prima zi în care am venit acasă cu bebelușul de la maternitate.
– Ela Crăciun
Ela mai spune că totul ține de reguli și de disciplină. Deși poate părea dificil la început, totul se va rezolva dacă se respectă cu strictețe un program de somn, de masă, de atașament.
Referitor la subiectul oliței și antrenamentul pentru a renunța la pampers, dar și despre renunțarea la suzetă, Ela Crăciun a spus că părinților nu trebuie să le fie rușine de niciuna dintre acțiunile micuților lor: „Nimeni nu trăiește în papucii mei”.
În cursurile și cărțile mele eu spun că suzeta se folosește doar la somn. Este un ajutor pentru a dormi și a se calma bebelușul. Deci ea rămâne în pătuț. În ceea ce privește olița, pe primul copil l-am terorizat de la opt luni și l-am pus pe oliță. Până la urmă a ajuns să facă la oliță tot atunci când a fost el pregătit. Îl lăsăm să se simtă potrivit, dar îl pregătim pe copil. Trebuie să-i dezvolți interesul pentru obiectele noi.
– Ela Crăciun
Moderația este un instrument de ajutor pentru părinți
În ceea ce privește educația copiilor mai mari, care se confruntă cu subiecte diverse, care au nevoie de explicații mai amănunțite și care au nevoie de ghidaj pentru a se obișnui cu viața de adolescent, Ela Crăciun îi sfătuiește pe părinți să poarte multe discuții.
Cu toate acestea, subiectele trebuie abordate la momentul potrivit, atunci când copiii sunt pregătiți să digere informațiile primite. De asemenea, Ela spune că aceste conversații trebuie făcute cu termeni firești, fără să lăsăm loc omisiunilor.
– La ce trebuie să fie atenți părinții și cum îi pot spune NU copilului?
– Noi de obicei spunem NU atunci când interzicem total niște lucruri. Dar de ce să la interzicem total când putem să le dăm cu măsură. Putem să mergem o dată pe lună la fast-food, putem să folosim gadget-uri o oră pe zi, când putem să le facem cu măsură. De ce să le dăm într-un mod excesiv, ca apoi să le luăm. Totul este un echilibru.