Cele mai multe studii sugerează că albirea părului este cauzată de stres. Însă, nu doar acesta poate să contribuie la grizonarea podoabei capilare. Albirea prematură poate fi influențată de factorii genetici, mediul în care trăiești, dar și alegerile de viață.
Factori care contribuie la albirea prematură părului
Stresul cronic și anxietatea pot duce la albirea prematură a părului. Nivelul ridicat de stres a fost asociat cu epuizarea melanocitelor, celulele responsabile pentru pigmentarea părului. Chiar și deficiența de nutrienți poate duce la albirea prematură.
O dietă săracă în nutrienții esențiali, cum ari fi vitamina B12, acidul folic, fier și minerale, poate contribui la albirea prematură, spun specialiștii pentru Times of India. Descoperă și alți factori care ar putea să-ți afecteze frumusețea și sănătate apoboabei capilare.
Stresul
Oamenii de știință de la Harvard susțin că stresul accelerează albirea părului. Cercetătorii au descoperit că stresul determină producerea unui hormon care afectează treptat celulele melanocitelor. Oamenii de știință susțin că această descoperire ar putea contribui la înțelegerea modului în care epuizarea celulelor stem contribuie la procesul general de îmbătrânire.
Agenții de mediu
Oamenii de știință știu că celulele melanocite sunt responsabile pentru producerea pigmentului din păr. Un grup de oameni de știință francezi au dezvoltat anumiți agenți care imită acțiunea unei enzime naturale care protejează celulele.
Aceștia lucrează la comercializarea produsului și încearcă să prevină albirea prematură.
Genetica
Albirea prematură poate fi determinată și de aspectul genetic. Bolile autoimune precum vitiligo și aprecia pot duce la albirea prematură. În cazul unei boli autoimune, specialiștii spun că simptomele „îmbătrânirii” sunt mult mai pronunțate.
Genele contribuie și ele la aspectul fizic al unei persoane. Astfel că factorul genetic cântărește destuld e mult în ceea ce privește procesul de albire prematură, scrie The Guardian.
Fumatul
Obiceiurile nesănătoase sunt asociate și ele cu albirea prematură. Studiile au arătat că există o legătură între albirea părului și fumat. Chimicalele din țigări ar putea să ducă la distrugerea foliculului și a celulelor responsabile pentru pigmentarea părului.
Studiile susțin că nu doar fumatul este responsabil pentru grizonarea timpurie a părului. La acest lucru contribuie și consumul în exces de alcool. Specialiștii recomandă renunțarea la obiceiurile nesănătoase dacă îți dorești să ai un aspect sănătos al podoabei capilare.
Ce poți face dacă ai albit prematur
Părul grizonant este asociat, de cele mai multe ori, cu îmbătrânirea. Însă acest lucru nu trebuie să fie așa. Chiar și o persoană tânără poate să adopte o culoare de păr care să aducă cu cel grizonant. Totul depinde de perspectiva din care alegi să privești lucrurile.
Există o mulțime de femei care cheltuiesc sume impresionante pentru a-și schimba culoarea naturală a părului într-una albă. Descoperă câteva modalități de stilizare a părului alb. Iată cum poți avea o imagine perfectă.
Există o mulțime de femei care au îmbrățișat acest look și care se mândresc cu faptul că au părul alb. Dacă ai albit prematur și nu te simți încă pregătită pentru această schimbare, ia în calcul o tunsoare nouă. Aceasta ar putea să-ți ofere un look nou și îndrăzneț.