Pufuleții sunt o gustare delicioasă, care combină gustul de porumb cu o textură ușoară și pufoasă. Sunt perfecți pentru orice ocazie – o seară de film, o zi de seriale sau o gustare rapidă la prânz. Cu mai puține calorii și mai puține grăsimi decât floricelele de porumb cu unt, pufuleții pot satisface pofta de ceva sărat fără a compromite sănătatea organismului, atâta timp cât sunt consumați cu moderație.
Îngrașă sau nu pufuleții
Pufuleții din porumb sunt considerați gustări relativ sănătoase, mai ales cei simpli, fără adaosuri de arome sau grăsimi. Aceștia sunt obținuți din făină de porumb și fac parte din categoria produselor de gustări preparate din cereale – porumb, orez, grâu etc.
Totuși, există varietăți aromatizate – cu brânză, caramel, chilli, ceapă etc. Acești pufuleți pot conține aditivi alimentari, coloranți, uleiuri procesate și un conținut crescut de sodiu.
Aceste ingrediente pot afecta negativ sănătatea, mai ales în cazul unui consum regulat sau în cantități mari.
Amidonul, componentul principal al pufuleților, este responsabil pentru textura crocantă. În timpul procesului de extrudare, moleculele de amidon suferă modificări, ceea ce influențează structura, gustul și termenul de valabilitate al produsului. Extrudarea este un proces de prelucrare termică și mecanică.
De asemenea, potențiatorii de aromă adăugați pot aduce un aport de sodiu care, în exces, devine dăunător, spun specialiștii.
Da, pufuleții pot îngrășa dacă sunt consumați în exces. Chiar dacă par o gustare ușoară, cantitatea de grăsimi, carbohidrați și sare poate contribui la acumularea de kilograme, mai ales dacă sunt consumați frecvent, pe lângă alte alimente procesate.
Consumul excesiv de sare poate duce la: retenție de apă, hipertensiune arterială, pietre la rinichi, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, osteoporoză.