Bogdan Alexandrescu s-a destăinut fără rețineri în fața camerei de filmat. Deși spune că încă din copilărie este pasionat de bucătărie, faptul că a fost lăsat să se joace cu gusturile l-a ajutat să ducă bucătăria la un alt nivel. Știința și gastronomia fac casă bună pentru Dexter și nu ezită să se folosească de ele ca să aducă în fafuriile clienților lui cele mai bune preparate.
Chef Bogdan Alexandrescu, despre meseria de bucătar
Chef Bogdan Alexandrescu este extrem de deschis atunci când vine vorba se pasiunea lui pentru bucătărie. Deși mai are și alte pasiuni și ar putea oricând să se reprofileze, Dexter spune că vizualul este cel care îl atrage, așa că nu ezită să-l aducă și în farfuriile pe care le face pentru cei care comandă mâncarea lui. Îmbinarea aromelor, a texturilor și a culorile sunt secretele care l-au făcut celebru.
– Ce meserie ai avea în prezent dacă nu ai fi Chef Bucătar?
– Pictor sau fotograf. Sunt pasionat de tot ce înseamnă vizual. Când eram mic voiam să desenez, însă la orele de desen, pe lângă copăcei și mașinuțele pe care le făceau colegii, eu făceam niște chestii destul de abstracte, iar profesorii mi-au limitat exprimarea creativă. Peste ani și ani, după ce m-am apucat de bucătărie, m-am reapucat de pictură și am fost surprins cât de mult seamănă texturile și fluiditățile între ele și mi-au ieșit niște chestii drăguțe.
– Care crezi că este cel mai frumos aspect al meseriei tale, dar și cel mai mare dezavantaj?
– Cel mai frumos aspect este energia pe care o primești de la clienți atunci când apreciază farfuriile și creațiile tale, iar cel mai puțin plăcut, dar cu care m-am obișnuit pentru că intră în fișa postului este că atunci când cei dragi sau prietenii sunt liberi, tu muncești.
– Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit de-a lungul timpului în meseria ta?
_ Cred că este cel de a lăsa orgoliul deoparte și de a folosi acea energie care se acumulează din stres, din anumite frustrări, în scop creativ.
– Ce te-a inspirat să te concentrezi pe bucătăria balcanică?
– Faza asta cu bucătăria balcanică a pornit dintr-un anti-curent. Ceilalți colegi s-au apucat să facă bucătărie neo-românească și eu așa într-un ton total non-ultra-naționalist, mi-am dat seama că avem multe influențe în gastronomia locală încât aș limita foarte mult creativitatea și research-ul dacă aș spune că avem bucătărie românească. Chestia asta m-a făcut să lărgesc puțin aria geografică.
Ce spune Dexter despre mâncare
– Este hrana pe care o oferim oamenilor, în orice context, un limbaj al iubirii?
– Mâncarea înseamnă iubire. Mâncarea, mai mult de atât, înseamnă și tristețe și moarte și viață. Mai ales noi, ca și cultură, suntem înconjurați de mâncare în toate momentele vieții. De la naștere, botezuri, cununii, nunți, parastase. Deci, da, mâncarea înseamnă iubire și convivialitate.