Reclamă

Motive pentru care un mariaj ar putea să eșueze. La ce concluzii au ajuns specialiștii

Experții în relații au dezvăluit principalele motive pentru care un mariaj ar putea să eșueze. Un nou studiu publicat în Marriage & Family Review a constatat că poveștile spuse de cuplurile căsătorite în mediile sociale tind să reflecte funcționarea conjugală și identitatea individuală.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 10 decembrie 2023, 6:08

Pe lângă indicatorii pozitivi au fost descoperiți i cei negativi. Cercetătorii sugerează că provocările care apar într-un mariaj pot fi uneori mult prea puternice pentru cuplurile care nu sunt pregătite să facă anumite compromisuri. Aceste cinci motive ar putea să stea la disfuncția conjugală, conform studiului mai sus citat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Motive pentru care un mariaj ar putea să eșueze

Mariajul vine cu multe provocări. Viața conjugală nu este întotdeauna plină de momente de neuitat, iar uneori viața îi pune pe cei doi parteneri în situații conflictuale.

Certurile se întețesc, iar neînțelegerile îi duc uneori pe parteneri să ajungă în pragu divorțului. Uite care sunt principalele motive pentru care poți ajunge în pragul unui divorț.

Îți sacrifici nevoile individuale

Atunci când îți sacrifici nevoile individuale ai tendința să fii mult mai iritată și încărcată cu energie negativă. Studiile sugerează că prioritizarea mariajului în fața propriilor nevoi poate duce în timp la o acceptare pasivă, la sentimente de resemnare, iar în unele cazuri la stări de furie și frustrare.

Reclamă

Soții pot face de bunăvoie sacrificii pentru partenerii lor, fără a obține un lucru în schimb. Însă dacă aceste sacrificii au loc prea des. Studiile arată că partenerii pot ajunge la tot mai multe certuri. Un studiu din 2022 a arătat că aceste sacrificii pot fi costisitoare, ceea ce poate duce în timp la o satisfacție mais căzută în relație pentru cel care dăruiește.

Nu discuți despre ceea ce te deranjează

Soții sunt uneori reticenți în a se confrunta sau a aborda acțiunile sau obiceiurile negative dintr-o relație. De exemplu, trăsături precum egoismul sau lipsa de conștientizare socială pot deveni modele comportamentale negative care nu reușesc să satisfacă nevoile unui partener conjugal.

Reclamă

Pasivitatea soțului sau eșecul în comunicare poate duce la apariția unor sentimente de furie și a unui comportament negativ. Dacă lucrurile nu sunt soluționate în timp, acestea se pot agrava treptat și pot face ca situația dintre soți să fie tot mai inconfortabilă.

Nu respecți limitele din relație

Studiile au arătată că „gestionarea greșită a limitelor” are loc atunci când partenerii acordă prioritate identității lor personale față de bunăstarea și armonia căsniciei.

Stabilirea limitelor personale este importantă, la fel și stabilirea limitelor în ceea ce privește căsnicia. Nerespectarea acestor „bariere” poate duce la certuri între parteneri, spun specialiștii de la Parade.

Factori de stres din exterior

Influențele și adversitățile externe exercită o influență incredibilă asupra armoniei conjugale. Evenimentele stresante, cum ar fi pierderea unei persoane dragi, confruntarea cu probleme de sănătate sau navigarea printr-o perioadă financiară mai grea, toate acestea pot afecta chiar și cele mai puternice căsnicii.

Aceste evenimente au un impact direct asupra sănătății mintale a partenerului și a capacității acestuia de a comunica eficient într-o relație.

Este important să stabilești un spațiu de dialog emoțional sigur. În felul acesta poți rezolva problemele dificile, dar în același timp poți respecta limitele partenerului de cuplu. Află mai multe și despre vârsta ideală pentru căsătorie. Vezi la ce concluzii au ajuns experții.

Lupta cu incertitudinea

Incertitudinea apare atunci când partenerii se luptă să-și definească dorințele și nevoile dintr-o relație. Acest lucru poate crea o deconectare, lăsând partenerii să se simtă neliniștiți.

Încurajarea conversațiilor sincere și deschise despre aspirații personale, implicarea în activități care încurajează autoreflecția și explorarea, toate aceste lucruri pot ajuta la repararea mariajului și evitarea divorțului, spun specialiștii.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
silueta unei femei care stă în pziție de lotus în fața lunii
Horoscop
4 zodii care își schimbă complet viața în martie 2024. Ce le rezervă astrele
Nu poți ști niciodată ce te așteaptă următoarea zi. Aceste 4 zodii care își schimbă complet viața în martie 2024 vor rămâne la fel de surprinse. Tot ceea ce au construit până acum va...
2
O femeie frumoasă care stă pe o stâncă și ilustrează una dintre zodiile ghinioniste în luna martie 2024
Horoscop
Zodii ghinioniste în luna martie 2024. Trei nativi se confruntă cu probleme
Cele trei zodii ghinioniste în luna martie 2024 sunt reprezentate de Leu, Balanță și Vărsător. Astrele spun că planeta Pluto va avea o influență directă asupra acestor nativi. Este unul dintre motivele pentru care...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie roșie și reprezintă zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024
Horoscop
Zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024. Află ce spun astrele în dragoste
Astrologii au dezvăluit zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024. Acest nativ este puternic, misterios și un adevărat cuceritor. Este vorba despre o femeie care știe cum să se pună în...
4
Mai mulți ghiocei albi care se află sub un șnur de mărțișor
Timp liber
Pe ce parte se poartă mărțișorul. Tradiții mai puțin cunoscute
Prima zi din luna martie are o însemnătate aparte. Este și momentul în care multe persoane primesc în dar un mărțișor. În timp ce în ultimii ani au devenit tot mai populare brățările de...
5
O vază plină cu lalele colorate
Timp liber
Ce poți pune în apa lalelelor ca să reziste mai mult timp. Trucuri pe care orice persoană ar trebui să le știe
Martie este luna culorii, a frumuseții, a femeilor și a florilor. În această perioadă minunată dorim să surprindem persoanele dragi cu buchete superbe de flori. Vedetele lunii sunt lalele. Cunoscute pentru frumusețea lor aparte,...
PARTENERI
×