Secretul este să nu alungi emoția. Dacă o ții captivă, mai târziu ea va exploda și va naște emoții și mai dificile sau chiar o cădere emoțională completă.
Identifică și etichetează emoția
Ascultă-ți emoțiile dificile. Te ajută să înțelegi ce ți se întâmplă înainte să apară o criză majoră. În loc să spui „Sunt furioasă“, spune „Este furie” sau „Este anxietate.”
În acest fel îi admiți prezența și te mobilizezi ca să te detașezi de ea. Chiar în situații extreme, extragi astfel o parte din durere. Îți permite să rămâi în prezent în loc să te proiectezi în viitor sau să rămâi captivă în trecut. Suferința este mai ușor de acceptat din momentul prezent decât din trecut sau din viitor.
Acceptă-ți emoțiile
Nu nega o anumită emoție. Recunoaște-o și acceptă-i prezența. Prin acceptarea conștientă poți îmbrățișa emoții delicate cu compasiune și înțelegere față de tine sau față de partener.
Păstrează aceste imagini și fraze în tine cu compasiune și gentilețe. Extinde acest act către tine și devino conștientă de ceea ce se ți se întâmplă.
Astfel vei dobândi forța de a te calma și alina, ca și pe partenerul tău.
Curând vei realiza că tu nu te identifici cu furia, frica sau durerea ta. Furia poate fi influnețată uneori și de zodia care de guvernează. Vezi care sunt zodiile care se enervează repede.
Deschide-te către emoții
Vei începe să resimți aceste emoții într-un mod mai calm, ca atunci când norii trec lin pe cer.
Deschizându-te către emoțiile tale, vei crea un spațiu al curiozității și al exuberanței pe care îl poți aplica în orice alt aspect al vieții tale.
Realizează efemerul emoțiilor tale
Orice emoție este efemeră. Se naște și persistă în tine un timp, apoi se evaporă. Dă-ți voie să fii martora emoțiilor tale cu atenție și răbdare, lăsându-le să prindă viață și chiar să dispară complet.
Pentru a îmbrățișa acest proces, întreabă-te: „Ce este acest sentiment? Cum îl pot hrăni?”
Mai ales în cuplu, poți aplica această metodă pentru a promova empatia, compasiunea și conexiunea reală, potrivit YourTango.
Întreabă și cercetează
După ce te-ai calmat, dă-ți voie să te cufunzi în emoție. Ce a determinat situația? De unde vine starea de disconfort? Este efectul minții critice sau o reacție la ce a făcut sau spus partenerul?
Evaluează ce s-a întâmplat și compară cu valorile tale. Care erau așteptările tale? Au fost judecăți care te-au supărat? Există un tipar repetitiv? Investigând sursa emoțiilor tale vei câștiga empatie și intuiția a ceea ce trăiești.
Când te încrezi în sinele profund, vei crea un spațiu care te lasă să vezi lucrurile dintr-o perspectivă diferită. Vei fi mai prezentă, iar conexiunea cu celălalt mai reală.
Sfaturi pentru a avea o viață cu mai puține emoții negative
Fii deschisă la rezultat și la ce urmează. Fă un pas în exteriorul tău și ascultă cu atenție ce are de spus partenerul, spune TimesofIndia.
Așa vei dobândi o înțelegere profundă a emoțiilor tale și interacțiunilor din jurul lor. A gestiona conștient emoțiile este un proces dificil și cere timp.
Fii empatică și răbdătoare cu tine și partenerul tău. Sunteți împreună în povestea asta. Luați-vă timp să explorați și să învățați despre voi și emoțiile voastre. E normal să plutiți în derivă, căci viața este fragilă. Nu luați nimic ca fiind garantat, ci mergeți pe cartea adaptării la context.