Schimbarea orei la noi în țară se face de două ori pe an. Anul acesta s-a trecut la ora de vară pe data de 27 martie, când ora 02:00 a devenit ora 03:00. Schimbarea orei la cea de vară scurtează noaptea și lungește ziua. În schimb, iarna lucrurile vor sta invers. Ziua va fi mai scurtă, iar noaptea mai lungă.
Când se trece la ora de iarnă în anul 2022
În ultimii ani s-a dezbătut subiectul schimbării orei. Țările membre UE ar fi trebui să decidă dacă vor rămâne definitiv la ora de vară sau la cea de iarnă. Cu toate acestea, nu s-a luat încă o decizie definitivă. România va trece la ora de iarnă pe data de 30 octombrie 2022.
Scopul schimbării este acela de a folosi cât mai mult timp lumina solară, însă specialiștii spun că aceste schimbări pot avea efecte negative asupra sănătății organismului. Revenirea la ora de iarnă se va face la sfârșitul lunii. Mai exact, ora 03:00 va deveni ora 02:00, iar ceasul se va da cu o oră înapoi. În cazul ceasurilor performante, acest lucru se va face automat și nu va fi nevoie de intervenția noastră.
Atunci când trecem la ora de iarnă dormim, de regulă, cu o oră mai mult. Astfel, ziua de 30 octombrie va avea de fapt 25 de ore. Schimbarea orei se face după echinocțiul de toamnă.
Regula generală spune că trecerea la ora de iarnă se face în ultimul weekend din luna octombrie. Uite cum au stat lucrurile cu schimbarea orei de iarnă în anul 2021.
Ce hotărâre s-a luat la Bruxelles privind schimbarea orei
Discuțiile privind ora de iarnă au fost deschise încă din anul 2018. La nivel european se cerea renunțarea la schimbarea orei din cauza efectelor negative asupra sănătății. Experții spun că pentru o perioadă de mai bine de două săptămâni, oamenii se pot confrunta cu oboseală accentuată, insomnii, tulburări digestive sau stări de confuzie.
Modificările apar ca urmare a schimbării din rutina de funcționare a organismului uman. Faptul că ziua este mai scurtă poate duce inclusiv la schimbări de dispoziție. Ca urmare a acestor consecințe negative, mulți credeau că ora de iarnă 2022 va fi ultima de acum înainte.
Comisia Europeană a lansat un chestionar care s-a soldat cu peste 4.6 milioane de răspunsuri. Mai bine de 84% din procente au fost de acord cu renunțarea sistemului schimbării orei. Astfel, Comisia Europeană a propus să se renunțe la schimbarea orei în Europa, iar acest lucru a rămas la altitudinea fiecărui stat membru.
Propunerea trebuia să intre în vigoare în 219, dar multe state s-au opus. Decizia finală aparține, în definitiv, Consiliului Uniunii Europene și Parlamentului European.
Propunerea a fost anulată din cauza pandemiei de COVID-19 care a reorganizat agenda de priorități în lume.