România se pregătește să treacă la ora de iarnă. Acest lucru va însemna că ceasurile vor fi date cu o oră în urmă. Conform reglementărilor făcute de Uniunea Europeană, acesta ar putea fi ultima dată când România face schimbarea importantă.
Noaptea din octombrie când se dă ceasul înapoi
Uniunea Europeană a decis că se va renunța la ora de vară și la cea de iarnă începând cu anul 2025. Conform reglementărilor care sunt în prezent în vigoare, ora se va schimba în noaptea de 26 octombrie, iar ceasurile se vor da cu o oră înapoi.
Începând cu anul viitor, multe țări membre ale Uniunii europene ar putea să nu mai facă acest lucru. Trecerea la ora de iarnă are un impact semnificativ asupra celor mai multe persoane.
Momentul trecerii va însemna că, teoretic, fiecare dintre noi se va bucura de o oră suplimentară de somn în acea noapte.
Zilele vor deveni mai scurte, deoarece răsăritul va avea loc mai devreme. Totodată, apusul Soarelui se va întâmpla mai repede.
Schimbarea orei are loc an de an, dar acest lucru s-ar putea modifica începând cu 2025. Uniunea Europeană a propus eliminarea acestui sistem de schimbare a orei încă din anul 2018.
Un an mai târziu, în 2019, Uniunea a reușit să ajungă la un consens. În ciuda deciziilor care au fost luate, statele membre nu au implementat măsurile agreate în mod uniform, precizează colegii de la Observator.
Începând cu anul 2025, statele membre vor fi nevoite să aleagă dacă vor păstra ora de vară sau ora de iarnă în mod permanent. România nu a luat încă o decizie în acest sens.