Reclamă

Orașul din Grecia unde se vorbește limba română. E destinația turistică perfectă

Dacă îți place viața la sat, vinul roșu, brânza afumată și adori peisajele montane, atunci trebuie să ajungi în Metsovo din Grecia. Poți face drumeții, ciclism și chiar schi. Este centrul populației locale de vlahi, a cărei limbă seamănă mult cu cea a românilor. Acesta este orașul din Grecia unde se vorbește limba română și pe care se merită să-l descoperi.

Publicat: 18 aprilie 2023, 8:25

În Metsovo trăiește o comunitate importantă de aromâni. Locuitorii sunt cunoscători de limba română și ar face orice să te facă să te simți bine pe plaiurile lor. Sunt oameni ospitalieri, care își cunosc bine localitatea. Te pot învăța multe lucruri despre produsele lor și regiunea în care ai poposit.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Orașul din Grecia unde se vorbește limba română: ce poți vizita

Cu o mulțime de peisaje de poveste, Metsovo este unul dintre locurile din care cu greu vei mai pleca. Ai mai jos câteva puncte turistice în care trebuie să ajungi dacă decizi să-ți petreci vacanța sus pe culmile munților Pindului, la 1200 de metri altitudine.

Vizitează grădinile Averoff și privește Munții Pindului

Există un motiv întemeiat pentru care Grădinile Averoff sunt primele lucruri de făcut în Metsovo. Nu numai că ți se prezintă un nume care se află în centrul istoriei și culturii acestui oraș, dar priveliștea Parcului Național este de neegalat. Grădinile Averoff sunt pline de copaci și plante care reprezintă flora Munților Pindului, iar în centru se află biserica Sf. Gheorghe (sau Agios Georgios) unde Georgios Averoff, unul dintre cei mai mari binefăcători ai Greciei și cel mai faimos fiu al lui Metsovo, s-a rugat înainte de a pleca spre Alexandria, în Egipt, în 1837.

Averoff a făcut avere în Egipt. El a finanțat reconstrucția Metsovo când a fost distrusă după o revoltă împotriva otomanilor în 1854. A finanțat, de asemenea, un număr incredibil de școli, renovarea Stadionului Panathenaic din Atena înainte de primele Olimpiade moderne din 1896 și Primul cuirasat al Greciei la acea vreme. Averoff a trimis un grădinar din Alexandria să creeze terenul pe care îl poți admira astăzi. Să dea o atmosferă specială bisericii, care este un exemplu de bazilică și conține icoane care datează de la începutul secolul al 18-lea.

Reclamă

Fă o plimbare prin oraș și întâlnește-i pe localnici

Metsovo este diferit de orice alt oraș din Grecia. De fapt, se simte mai mult ca un sat grecesc de munte. Este centrul populației vlahe a Greciei, a cărei limbă este de origine latină și conține elemente din dialectele grecești și balcanice.

Plimbându-te prin oraș, poți vedea toate aceste tradiții în arhitectura și textilele țesute care au adus prosperitatea Metsovo în timpul vremurilor otomane. De asemenea, s-ar putea să auzi dialectul vlah. Să simți mirosul de carne la grătar, care sunt atât de populare în rândul vizitatorilor.

Reclamă

Mergi la Crama Katogi Averoff

Descoperirea tradiției vinului local este un motiv în sine pentru a vizita Metsovo. În plus, există o întorsătură istorică a originilor cramei Katogi Averoff. A fost fondată de Evangelos Averoff, un politician grec care și-a luat și numele Tossizza în crearea unei fundații care s-a străduit să restabilească Metsovo la strălucirea de odinioară din anii 1950.

Averoff a avut viziunea de a planta viță de vie pe versanții abrupți ai Munților Pindului și de a introduce strugurii Cabernet Sauvignon în Grecia. Crama pe care a înființat-o este acum condusă de nepotul său. La o altitudine de 1.050 m, podgoriile sunt cele mai înalte din Grecia. Pivnițele sunt pline cu artefacte care prezintă procesele tradiționale și moderne de vinificație. Există, de asemenea, 1.200 de butoaie de stejar și o sală de degustare. Atmosfera creată de sticlele de vin goale luminate face parte din experiență.

Pășește în trecut în Muzeul de Artă Populară Metsovo

Muzeul de Artă Populară Metsovo este găzduit în conacul renovat al familiei Tossizza, construit în 1661. Este un muzeu fascinant, care îți permite să intri în pielea uneia dintre cele mai proeminente familii istorice ale Greciei și să te gândești la viața de zi cu zi într-un sat de munte îndepărtat. Un tur ghidat te va conduce prin încăperile, grajdurile, depozitele și saloanele conacului. Va discuta despre armele folosite în Revoluția din 1821 împotriva otomanilor, precum și despre uneltele de zi cu zi, cum ar fi ustensile de bucătărie și războaie de țesut, argintărie și alte moșteniri de familie și o colecție uluitoare de icoane. Etajul al treilea este dedicat lui Evangelos Averoff, cu obiecte personale și fotografii din viața lui.

Mergi la o degustare de brânză

Brânza și Metsovo sunt sinonime în Grecia. De fapt, cele mai cunoscute brânzeturi din zonă au Metsovo în numele lor. Metsovone, o brânză afumată, tare, mai ales de vaci, este blockbuster-ul zonei, având statutul de Denumire de Origine Protejată și implicând un preparat care include maturarea timp de trei luni și afumarea cu ierburi timp de 12 zile. Dar vei găsi și Metsovela semi-tare, Graviera dulce, Grana, un fel de parmezan, Galotyri moale care poate fi întinsă pe plăcinte și un fel de chevre numit Batsisio, precum și alte brânzeturi infuzate cu vin roșu și ierburi sălbatice. Untul din Metsovo este, de asemenea, destul de special.

Mergi la cules de trufe

Vânătoarea de trufe în pădurea din jurul Metsovo este o experiență unică pe care o poți rezerva prin intermediul furnizorilor locali, nu doar pentru că ești introdus în lumea trufelor, ci pentru că apoi poți gusta mâncare delicioasă făcută din roadele muncii tale. Explorezi pădurea cu câini special dresați care sar în tufișuri și încep să sape când prind mirosul. Dacă vrei, poți recupera trufa din gura câinelui. Experiența se termină într-o poiană lângă un râu unde poți gusta mâncare delicioasă pe bază de trufe și ciuperci sălbatice.

Fă o plimbare pe râul Aoos

Lacul Râului Aoos se află la 20 de minute nord de Metsovo cu mașina și a fost produsul unui proiect de baraj hidroelectric în anii 1980. Cu greu vei crede că un habitat atât de important al păsărilor și al altor animale este creat de om. Lacul are o suprafață de aproximativ 12 km pătrați, ocazional insuliță care sparge suprafața și este înconjurat de pini negri maturi și copaci robolas care se combină pentru a crea o scenă de o frumusețe uluitoare. Indiferent dacă conduci, mergi pe jos sau te alături unui grup de caiac pe lac, experiența va fi divină.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×